ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ...ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΗΣ

Τιμή στη Μικρασιάτισσα μάνα

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2014 4:00 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:34

Μνήμες αλλά και ...αρώματα γεύσεων των ιδιαίτερων εδεσμάτων του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, αναδύθηκαν χθες, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γυναικών Ν. Λάρισας για την πρόληψη της βίας σε βάρος της γυναίκας, σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ).

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Μικρασιάτισσα μάνα, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ιωνίας, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας και παρουσιάστηκαν σχετικές ομιλίες. Ειδικότερα η δικηγόρος και πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γυναικών Ν. Λάρισας, για την πρόληψη της βίας σε βάρος της γυναίκας, κ. Ελένη Αξιόγλου αναφέρθηκε στις γυναίκες της Ιωνίας, οι οποίες ως Ελληνίδες της διασποράς, κατάφεραν να διατηρήσουν την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό, με τη δημιουργία σχολείων το 19ο αιώνα (παρθεναγωγείων) και χαρακτηρίστηκαν «θυγατέρες του έθνους». Τόνισε δε, ότι: «Η Σμύρνη κατάφερε να έχει λόγιες γυναίκες, σε ηγετικές θέσεις, γιατρούς και λειτουργούς, που πρόσφεραν πολλά στον ελληνισμό διατηρώντας τα στοιχεία τους. Η Μικρασιάτισσα όμως γυναίκα, μετά τον διωγμό, χήρα, νέα αλλά με παιδεία, φέρνει μαζί της στην μάνα Ελλάδα την ψυχή του Ελληνισμού».

Ο καθηγητής Βιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Θωμάς Σαββίδης, αναφέρθηκε στο βιβλίο του για τις γεύσεις του Πόντου και αντίστοιχα και η πολιτικός μηχανικός, ερευνήτρια και συγγραφέας κ. Μαρία Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στη Μικρά Ασία, στον πολιτισμό της, στα έθιμα και στις γεύσεις της κουζίνας του ελληνισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: « Η Μικρά Ασία είναι πολλαπλό σύμβολο ως μητέρα του ελληνικού κόσμου».

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ κ. Δήμητρα Μπαρδάνη, ενώ ποιήματα για τη μάνα απάγγειλαν οι ποιήτριες κ. Γεωργία Καραπετσάνη και Σοφία Λιάπη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass