Κυνηγώντας τα…«θερμικά» στο Μελισσοχώρι!

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2014 14:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:25

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Το χόμπι αν δεν το ζήσει κανείς είναι δύσκολο να το καταλάβει.

Όλα γίνονται στον αέρα την ώρα που έρχεται η συνάντηση με τα θερμά ρεύματα του αέρος και ο …πιλότος εδάφους αισθάνεται εκείνη τη στιγμή σα να έχει απογειωθεί και ο ίδιος με το μοντέλο του και να χάνεται αθόρυβα στα σύννεφα!

Για ανεμόπτερα- αερομοντέλα το σημερινό μικρό… πόνημα με αφορμή το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τηλεκατευθυνόμενων Ανεμοπτέρων που ξεκινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαΐου στο μοντελοδρόμιο στο Μελισσοχώρι.

Το πρωτάθλημα έχει προκαλέσει το πανελλήνιο ενδιαφέρον και πάνω από 40 πιλότοι από όλη την Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή μας και να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

Προσοχή τώρα, όταν μιλάμε για πιλότους που κατευθύνουν τα αερομοντέλα τους από το έδαφος, χωρίς βέβαια να τους υποβιβάζουμε, γιατί οι συγκινήσεις σχεδόν ταυτίζονται με ένα πραγματικό πιλοτάρισμα!

Σύμφωνα με το σενάριο των αγώνων λοιπόν, οι πιλότοι  καλούνται να απογειωθούν με την χρήση ηλεκτροκινητήρα και να κάνουν χρήση του για μόλις 30 δευτερόλεπτα ή την επίτευξη ύψους 200μέτρων. Απο το σημείο αυτό και μετά ο ηλεκτροκινητήρας (μοτέρ) παύει να λειτουργεί και αποκλειστικά και μόνο με την εκμετάλλευση των θερμών αερίων μαζών (θερμικών) οι πιλότοι πρέπει να καταφέρουν να πετάξουν το ανεμόπτερό τους για 10' λεπτά. Με την λήξη του χρόνου αυτού πρέπει να προσγειωθούν εντός του μοντελοδρομίου ώστε να θεωρηθεί η προσπάθειά τους έγκυρη.

Η απλότητα του αγώνα δίνει την ευκαιρία σε όλους, πιλότους αλλά και θεατές να περάσουν όμορφα αλλά και να θαυμάσουν την πτήση αερομοντέλων !

Περί ανεμοπορίας

Και επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν και …επόμενο είναι, ορισμένα …ταχύρυθμα μαθήματα για αεροπλοΐα και ανεμοπορία μέσω του περιοδικού «Αθλητική Αεροπορία και Αερομοντελισμός» κρίνονται έως απολύτως  απαραίτητα για να αναληφθούμε το χόμπι και τους ανθρώπους του…

«Το ανεμόπτερο λοιπόν ανήκει στη μεγάλη κατηγορία των αεροσκαφών που είναι βαρύτερα του αέρος, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει τη δυνατότητα παραμονής στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς τη βοήθεια κινητήρα. Η δύναμη στηρίξεώς του στον αέρα δημιουργείται στις πτέρυγες και ονομάζεται άνωση, έχει δε διεύθυνση κατακόρυφο με φορά προς τα άνω, κατά την οριζόντια πτήση. Κατευθύνεται με τη βοήθεια πηδαλίων που βρίσκονται στις πτέρυγες και στο ουραίο πτέρωμα.

Το ανεμόπτερο κατά την πτήση του εκμεταλλεύεται  τις ανοδικές κινήσεις μικρών σχετικά αερίων μαζών, που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα.

Ένας ειδικός κλάδος της Μετεωρολογίας, η Μικρομετεωρολογία ερμηνεύει τις φυσικές και δυναμικές διεργασίες μικρής κλίμακας που δημιουργούνται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και μέχρι του ύψους πέρα από το οποίο η επίδραση του εδάφους είναι αμελητέα.

Τα ρεύματα:

  •  Θερμικά: Η θέρμανση και πιο συγκεκριμένα η ανομοιόμορφη θέρμανση του εδάφους από τον ήλιο δημιουργεί αρχικά μια μικρή φυσαλίδα θερμού αέρα που σταδιακά αυξάνεται σε όγκο για να αποκολληθεί τελικά ακολουθώντας ανοδική πορεία. Όταν το ανεμόπτερο βρεθεί μέσα σ' αυτή τη φυσαλίδα, με σωστούς χειρισμούς μπορεί να κερδίσει αρκετό ύψος.
  • Δυναμικά: Όπως ο αέρας κινείται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους οι διάφορες ανωμαλίες του εδάφους ασκούν μια μηχανική επίδραση σ' αυτόν μεταβάλλοντας την διεύθυνση και την ταχύτητά του. Όταν ο άνεμος συναντήσει μια έξαρση όπως π.χ. ένα βουνό ή λόφο τότε κατά μήκος των προσήνεμων πλευρών, ο άνεμος θα παρουσιάσει ανοδική κίνηση και στις υπήνεμες πλευρές καθοδική κίνηση, με μεγάλη πολλές φορές ταχύτητα και δημιουργία στροβιλισμών.

Να  σημειωθεί ότι η ανίχνευση και σωστή εκμετάλλευση των θερμικών και δυναμικών απαιτεί από μέρους του χειριστή αρκετή εμπειρία.»

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass