ΣΤΡΟΦΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΕ ΜΠΑΧΤΣΕΔΕΣ-ΚΗΠΟΥΣ

Ντομάτα από τον... κήπο σου

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2014 22:14 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:20
 
 
Του Γιώργου Ρούστα
Ολοένα και ενισχύεται το κίνημα των Λαρισαίων που αποφασίζουν να αποκτήσουν τον δικό τους μπαχτσέ στην πόλη της Λάρισας, με στόχο να παράγουν και να καταναλώνουν προϊόντα, τα οποία φύτευσαν και καλλιέργησαν οι ίδιοι, μιμούμενοι τους κατοίκους των χωριών, οι οποίοι δεν περίμεναν την οικονομική κρίση για να ασχοληθούν με τη μητέρα γη.
Άλλοι από οικονομική στενότητα κι άλλοι απογοητευμένοι από την ποιότητα των φρούτων και λαχανικών που αγοράζουν και η οποία έχει επηρεαστεί από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, έστω και ερασιτεχνική. Ίσα ίσα για να καλύψουν τις δικές τους οικογενειακές διατροφικές ανάγκες. Και αν στα χωριά ο χώρος για τέτοιες δράσεις περισσεύει, στην πόλη υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία. Ο επιμένων βέβαια πάντα βρίσκει μια λύση, δεν πτοείται.
Έτσι κάποιοι συμπολίτες μας άρχισαν να εκμεταλλεύονται τον λιγοστό ελεύθερο χώρο που διέθεταν σε αυλές, βεράντες, ταράτσες, ενώ λίγοι τυχεροί που κατέχουν ένα μικρό οικοπεδάκι, λίγο έξω από την πόλη ή ακόμη και στο χωριό τους, αντί να το πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν. Κυρίως οι συνταξιούχοι που βαρέθηκαν το καφενείο και ανακάλυψαν τη χαρά της δημιουργίας που προσφέρει ένας σπόρος ή ένα φυτό, που με την απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα σε λίγο καιρό θα προσφέρει στο πιάτο της οικογένειας ένα γευστικό αγγουράκι, μια νόστιμη ντοματούλα ή ένα φρέσκο μαρούλι.
Τα ρετιρέ κι όσοι έχουν πρόσβαση σε ταράτσες δημιουργούν παρτέρια με ντοματιές, πιπεριές και μελιτζάνες. Μάλιστα ορισμένοι έχουν εξελιχθεί σε... επιστήμονες αυτού του τρόπου καλλιέργειας, εφευρίσκοντας πατέντες ποτίσματος και αποστράγγισης των νερών, απομάκρυνσης των πουλιών και αντιμετώπισης των εντόμων. Άλλοι συνδυάζουν την ασχολία με τη γη και ως χόμπι κι άλλοι τη βλέπουν ως επιστροφή στις... πατροπαράδοτες ρίζες αγοράζοντας ή ακόμη και δωρίζοντας σπόρους και ριζίδια από τα χωριά, όπου βρέθηκαν το Πάσχα.
Επίσης φυτώρια και καταστήματα αγροτικών εφοδίων της Λάρισας καταγράφουν το τελευταίο διάστημα ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για καλλιέργεια κηπευτικών και αρωματικών φυτών στο σπίτι, στη βεράντα, σε παρτέρια και γλάστρες, που συναγωνίζεται αυτό των καλλωπιστικών φυτών. Ιδιοκτήτες καταστημάτων και παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι διαθέτουν –προς πώληση- ρίζες κηπευτικών, οπωροφόρων, βολβών και σπόρων εκτιμούν ότι n κίνηση τούτες τις μέρες σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 30-35%. Σύμφωνα με τους εμπόρους οι πελάτες ζητούν περισσότερο ντόπιες ποικιλίες και δυσφορούν όταν ακούνε τη λέξη «υβρίδιο».
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ποια λοιπόν είναι η διαδικασία για κάποιον που θα αποφασίσει να ασχοληθεί, ερασιτεχνικά μα αποτελεσματικά με την καλλιεργητική φροντίδα των κηπευτικών;
Διότι η εξεύρεση γης δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αφού εξίσου απαραίτητη είναι οι σπόροι και οι γνώσεις για τη φροντίδα και τη συγκομιδή του προϊόντος. Με τη βοήθεια γεωπόνων και την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι μυημένοι στα μυστικά της γης και του μπαχτσέ σας παρέχουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες:
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Από τον Απρίλιο ξεκινά ουσιαστικά η περίοδος για τα θερινά κηπευτικά, όπως ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκυθάκι κι άλλα προϊόντα. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων αυτών των φυτών είναι ότι δεν ανέχονται τις χαμηλές θερμοκρασίες από τις οποίες μπορούν να υποστούν σημαντικές ζημιές. Στόχος του καλλιεργητή πρέπει να είναι κατ’ αρχάς η επιλογή του πιο κατάλληλου είδους για το ιδιαίτερο περιβάλλον του λαχανόκηπου του και στη συνέχεια η εγκατάστασή του στο έδαφος την περίοδο που η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών έχει σχεδόν μηδενιστεί. Φράουλες, κρεμμύδια, ντομάτες, μαρούλια, πατάτες, αρωματικά προτιμώνται περισσότερο γιατί κοστίζουν λίγο και δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μία από τις πιο σημαντικές φροντίδες του συνειδητοποιημένου κηπουρού είναι η συλλογή των σπόρων από τα ίδια του τα λαχανικά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τα αναπαράγει πάλι σε κάθε νέα καλλιεργητική περίοδο, με εντελώς δικά του μέσα. Βέβαια, πάντα μπορείτε να αγοράσετε σπόρους αλλά και έτοιμα φυτά για μεταφύτευση, από τα ειδικά καταστήματα αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, η παραγωγή των λαχανικών σας από σπόρους που θα έχετε μαζέψει εσείς, θα σας δώσει την αίσθηση του ολοκληρωμένου κηπουρού.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass