ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Χωρίς λαϊκές χθες Ανθούπολη και Νικηταρά

* Ένταση και αψιμαχίες με μικροπωλητές που άπλωσαν πάγκους

Δημοσίευση: 29 Απρ 2014 2:36 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:14
Του Δημήτρη Βάλλα
Κλειστές παρέμειναν χθες, ενώ άγνωστο είναι το τι θα συμβεί σήμερα, οι λαϊκές αγορές στη Λάρισα, καθώς τόσο οι παραγωγοί όσο και οι πωλητές αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα δεν λειτούργησαν τελικά οι δύο λαϊκές αγορές που πραγματοποιούνται συνήθως κάθε Δευτέρα στη συνοικία της Ανθούπολης και στην οδό Μανδηλαρά.
Όμως, παρόλα αυτά ένταση είχαμε χθες το πρωί στην Ανθούπολη, όταν ορισμένοι, μη υπακούοντας προφανώς στη «γραμμή» του κλάδου για απεργία, άπλωσαν τους πάγκους τους και ήταν έτοιμοι να ξεφορτώσουν και τα προϊόντα τους.
Επικράτησε ένταση που έφθασε στα όρια ακόμα και των διαπληκτισμών με πολλούς άλλους συναδέλφους τους που δεν ήθελαν να λειτουργήσει η αγορά. Τελικά με τα πολλά επείσθησαν και αυτοί και η αγορά παρέμεινε κλειστή, όμως οι φωνές ξεσήκωσαν όλη τη γειτονιά!
Γιατί αντιδρούν
Όπως περιέγραψε στην «Ε» και ο πρόεδρος του Σωματείου Ένωσης Μικροπωλητών Νεωτερισμών- Υποδημάτων-Ψιλικών και Χαρτικών Λαϊκών Αγορών Ν. Λάρισας κ. Μαργαρίτης Τσιάρας, τα επίμαχα άρθρα του Νομοσχεδίου αναφέρουν ότι:
* Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
* Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
* Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
* Υπέρογκα θα είναι τα πρόστιμα, που θα φθάνουν από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα , ενώ στην πλειονότητά τους θα συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και τρία χρόνια...
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, θα καταλήξει ο κ. Τσιάρας μεταξύ άλλων ζητούν:
Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.
Να μην γίνεται διαχωρισμός παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση...».
Εν τω μεταξύ, από τον κλάδο επισημάνθηκε ότι η απεργία θα συνεχιστεί, όμως άγνωστο παραμένει αν τελικά σήμερα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές στον Σταθμό και στους Αμπελόκηπους.
ΤΣΙΑΠΛΕΣ-ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Τάσος Tσιαπλές και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Λαμπρούλης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρευρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση στις λαϊκές αγορές, τονίζοντας: «Με μια σειρά μέτρα που εισάγει το Ν/Σ αυτό, δημιουργούνται οι όροι για το σταδιακό εκτοπισμό από τις λαϊκές αγορές των ανθρώπων του μεροκάματου, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων, που ετοιμάζονται να καταλάβουν τους πάγκους και θα εκμεταλλεύονται μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα. Στο πνεύμα του "Καλλικράτη", μεταφέρουν στους δήμους και την αρμοδιότητα δημιουργώντας, έτσι, άμεση σύνδεση των μικροπαραγωγών - μικροεπαγγελματιών, με το δόκανο του δήμου που προσβλέπει σε ρουσφέτια και ανταποδοτικά τέλη.
Καλούμε τους μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών του Ν. Λάρισας να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές, της Ε.Ε. και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass