ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

Κατανυκτική ατμόσφαιρα Ορθοδοξίας

Δημοσίευση: 18 Απρ 2014 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:03
 Της Λένας Κισσάβου
(Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τζέκας)
Κατανυκτική ατμόσφαιρα ορθοδοξίας, κυριαρχεί στους ιερούς ναούς της Λάρισας, με τους πιστούς να προσκυνούν τα Πάθη του Χριστού, προσευχόμενοι.
Σιωπηλοί, παρακολουθούν με ευλάβεια τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες. Κουβαλούν ο καθένας τη δική του προσευχή στη σημερινή σκληρή πραγματικότητά του, εναποθέτει ελπίδες και καταθέτει την αγάπη του στον Θεό και στον μονογενή Υιό του.
Ουρές ανθρώπων σχηματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στους ναούς, για να προσκυνήσουν την εικόνα του Χριστού, που βρισκόταν σε κεντρική θέση στους χώρους τους, ενώ τους κατακλύζουν καθημερινά, ψάλλοντας τους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών.
Στην ιερότερη εορτολογική περίοδο των Ορθοδόξων, παρακολουθούν τα ίχνη του Θείου Πάθους του Νυμφίου της Εκκλησίας μας, Χριστού και γίνονται συνοδοιπόροι, καλούμενοι όπως «συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι΄αυτόν ταις του βίου ηδοναίς΄ ίνα και συζήσωμεν αυτώ».
Χθες η Μεγάλη Πέμπτη, ήταν αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στη Γεθσημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα. Σε κάθε ναό τελέστηκε η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων, στην οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από τον Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή. Παράλληλα έγινε και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του στον χώρο των ναών.
Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, πραγματοποιείται η κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης, όπου οι ιερείς κατεβάζουν τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγουν σε σεντόνι, ενώ έχει ετοιμαστεί ο Επιτάφιος έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Επιταφίου, η οποία κορυφώνεται με την περιφορά όλων των Επιταφίων των ναών, στους δρόμους της πόλης.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται η «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός» και το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως με το «Δεύτε λάβετε φως» και το «Χριστός Ανέστη», που συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς αγάπης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass