ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Διοικητικό «κενό» στους δήμους το επόμενο τρίμηνο

* «Παγώνουν» θέματα που προϋποθέτουν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου από τις 18 Απριλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου

Δημοσίευση: 17 Απρ 2014 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:01

Διοικητικό «κενό», για τρεις μήνες, θα προκύψει σε όλους τους δήμους της χώρας, από τη μη πρόβλεψη του «Καλλικράτη» (ν. 3852/10) όπως αναδείχθηκε μετά και την προχθεσινή, τελευταία με τη σημερινή σύνθεση, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.

Από την έναρξη, επισήμως, της προεκλογικής περιόδου αύριο Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου μέχρι και την ανάληψη καθηκόντων την 1η Σεπτεμβρίου, των δημοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου, τα δημοτικά συμβούλια δεν θα συνέλθουν με αποτέλεσμα να μείνουν επί μακρόν σε εκκρεμότητα θέματα, τόσο των δημοτών όσο και υπηρεσιών.

Όπως προβλέπεται και στο άρθρο 65 (περί αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου) του ν. 3852/10 «το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν στον δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του».

Αρθρο που καταλήγει με την πρόβλεψη ότι «ένα μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει στην επιτροπή ποιότητας ζωής, αρμοδιότητές του σχετικές με το αντικείμενό της».

Δεν προβλέπεται δηλαδή καμία άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ για το ίδιο διάστημα των τριών μηνών που μεσολαβούν από τις εκλογές έως την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, στον Δήμο Λαρισαίων για παράδειγμα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν δυο επιτροπές, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με αρμοδιότητα τα περιβαλλοντικά θέματα και η Οικονομική Επιτροπή, με αρμοδιότητα τα οικονομικά θέματα.

Με βάση τον κανονισμό, όσα θέματα προϋποθέτουν λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα, ενώ για τα υπόλοιπα οι αποφάσεις των δυο προαναφερόμενων Επιτροπών είναι άμεσα εκτελεστέες.

Ωστόσο η πλειοψηφία των θεμάτων στην καθημερινότητα των δήμων, προϋποθέτει αποφάσεις (θετικές ή αρνητικές) από το κορυφαίο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο. Είναι θέματα που αφορούν σε αιτήματα πολιτών αλλά κυρίως είναι θέματα που αφορούν σε Υπηρεσίες των δήμων, όπως για παράδειγμα οι τακτικές αναμορφώσεις προϋπολογισμών φορέων του δήμου, το τεχνικό πρόγραμμα, κ.ά.

Θέματα που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα από τις 18 Απριλίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινά η νέα θητεία των δημοτικών αρχών που ως γνωστόν, από φέτος, θα είναι 5ετούς διάρκειας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass