ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αντίσταση στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια

Με συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Απρ 2014 21:55 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:49

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Με δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων στο Νομό απήργησαν  σήμερα στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδική κινητοποίησης που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στις συγκεντρώσεις και στις πορείες «επίδειξη δύναμης» έκανε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ που κατάφεραν και κατέβασαν τον περισσότερο κόσμο στους δρόμους.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στην Κεντρική Πλατεία, όπου και η συγκέντρωση ΕΚΛ και ΠΑΜΕ, κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του Δ.Σ του ΕΚΛ κ. Γιάννης Σκόκας που χαιρετίζοντας όσους αντιστέκονται στις πιέσεις, την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Η σημερινή απεργία, ακόμη μια σκληρή αναμέτρηση με το κεφάλαιο και  τους εκφραστές των συμφερόντων του. Μια μάχη ολόπλευρη. Απέναντι στα κάθε λογής εμπόδια που  βάζουν προκειμένου ο λαός να μην δει την αλήθεια. Να μην φτάσει στα μάτια του κάθε εργάτη η πραγματική εικόνα ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αργοπεθαίνει τείνοντας να συμπαρασύρει μαζί του και τις ζωές μας.»

Ο κ.  Σκόκας μίλησε ακόμα για «βροχή αντιλαϊκών μέτρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Όλη αυτή η βροχή των νέων αντεργατικών μέτρων έχει μόνο ένα στόχο, την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό υπηρετεί το πολυνομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε και που ανοίγει δρόμο για πλήρη κατάργηση της προϋπηρεσίας(κατάργηση τριετιών)  ,πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων ενοικίασης εργαζομένων, επαναφορά του εργοδοτικού «λοκ άουτ» και  απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

 Αυτό υπηρετεί και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις στις συντάξεις.

 Αυτό υπηρετούν οι κατασχέσεις σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η απελευθέρωση επαγγελμάτων,  διασφαλίζοντας στους ομίλους νέα πεδία κερδοφόρας τοποθέτησης των κεφαλαίων τους, ανοίγοντας το δρόμο για συγκέντρωση της γης

  Αυτό εξυπηρετούν τα  μέτρα για το ψωμί, το γάλα, το βιβλίο, τα φάρμακα, την κυριακάτικη αργία, τα μέτρα που συγκεντρώνουν την αγορά στα χέρια των λίγων και εκτοπίζουν τους μικρούς παραγωγούς, τους αυτοαπασχολούμενους, δεν είναι απλά κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις». Και καταλήγοντας επισήμανε ότι:

«Αυτή κατάσταση δεν αντέχεται άλλο. Δεν μας αξίζει τέτοια ζωή. Το μέλλον μας δεν μπορεί να το αφήνουμε στα χέρια αυτών που ληστεύουν την δουλειά μας και τον πλούτο που παράγουμε, που μας καταδικάζουν στην ανεργία και στη φτώχεια. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η αυτοί η εμείς.

Η εξουσία των μονοπωλίων μπορεί σήμερα να δείχνει πιο ισχυρή, αλλά δεν είναι πιο δυνατή από έναν αποφασισμένο και ξέροντας που θέλει να πάει λαό, δεν είναι παντοτινή. Οι διαδικασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού όπως και του κυβερνητικού και εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δείχνει και τα ζόρια, τις δυσκολίες τους. Για αυτό απλώνουν μπροστά μας την νέα πραμάτεια από το ίδιο παλιό υλικό  Ελιές, ποτάμια και πράσινα λιβάδια.

Μπορούμε με τους αγώνες μας, δυναμώνοντας την ανυπακοή και την απειθαρχία στις αποφάσεις τους,  να τους δυσκολέψουμε , να καθυστερήσουμε την επίθεσή τους, να κερδίσουμε χρόνο και έδαφος.

Ένα δρόμο έχουμε. Να προχωρήσουμε χωρίς φόβο σε συστηματική οργάνωση και οργανωμένη απειθαρχία που θα αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη μήτρα που δημιουργεί τα μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή του λαού. Την εξουσία των μονοπωλίων και αυτό το δρόμο μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να υπηρετήσει…»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Στην Πλατεία Ταχυδρομείου  στα πλαίσια περιοδείας της στη Θεσσαλία, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Δημ. Παπαδόπουλος, η  αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Ν. Λάρισας κ. Ελπίδα Αναστασίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σχολικών Φυλάκων κ. Σωτ. Αυγέρης.

Ο κ. Δημήτρης Παπαποστόλου αναφέρθηκε στις πολιτικές που εδώ και τέσσερα χρόνια στη χώρα μας έχουν βυθίσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια την ανεργία και στην απόγνωση επισημαινοντας ότι:

«Σαρώνουν  ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, συντάξεις, καταστρέφουν κάθε ίχνος παραγωγικού ιστού,  οπισθοδρομούν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Συνεχίζεται  το έργο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της παιδείας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της επέκτασης των ενοικιαζόμενων και χωρίς κανένα δικαίωμα εργαζόμενων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

            Οι  απολύσεις και διαθεσιμότητες  χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων , σε συνδυασμό με το κύμα συνταξιοδοτήσεων λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το δραστικό περιορισμό των προσλήψεων, τις συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δεκάδων Οργανισμών του Δημοσίου , τις συνεχόμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες , έχουν δημιουργήσει συνθήκες απορρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία αδυνατεί πλέον να επιτελέσει ακόμη και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της , σε μια  χρονική συγκυρία, μάλιστα, που λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης η ύπαρξη ενός ισχυρού, δημοκρατικά διαρθρωμένου και κοινωνικά αποτελεσματικού Κράτους αποτελεί αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να είναι δυνατή η κάλυψη των βασικών αναγκών των χειμαζόμενων πολιτών.

       Εμείς οι εργαζόμενοι , κατέληξε,  καλούμαστε  να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική στην οποία μας οδηγούν για να πολλαπλασιάσουν  τα κέρδη των τραπεζιτών, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.

Να προστατέψουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά,  που θέλουν να τα παραδώσουν στους ιδιώτες και να διασφαλίσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

            Να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική που θα αναγνωρίζει το κοινωνικό περιεχόμενο της εργασίας. Για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που θα διευρύνει  το Κοινωνικό Κράτος….»

Και οι δύο συγκεντρώσεις μετεξελίχθηκαν σε πορείες με πανό και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass