Η Αγιά τίμησε τη μνήμη του Δημήτρη Αγραφιώτη

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2014 14:57 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:35

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

 

Μνημόσυνο, αλλά και ιστορικοαρχαιολογική ημερίδα, πραγματο­ποιήθηκε το πρωί της Κυριακής για τον αείμνηστο δάσκαλο και ερευνητή της επαρχίας Αγιάς Δημήτρη Αγραφιώτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς 15 χρόνων από τον θάνατό του.

 Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ομάδα Ιστορικής Έρευ­νας του Δήμου Αγιάς, που τιμής ένεκεν φέρει την επωνυ­μία «Δημήτρης Αγραφιώτης».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η προϊσταμένη του Τοπι­κού Αρχείου Αγιάς (Γ.Α.Κ.) Κατερίνα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρ­θηκε στον βίο και το έργο του Αγραφιώτη ως ιδρυτή του Τοπικού Αρ­χείου (Γ.Α.Κ.) Αγιάς. Επίσης, μίλησαν γι’ αυτόν, ο αρχιερατικός επίτρο­πος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος με ταυτό­χρονη βιντεοπροβολή ομιλίας του Αγραφιώτη από το προσωπικό αρχείο Ελευθερίου Δαμαλά, η αρχαιολόγος Αγγελική Ασημακοπούλου για τη συμβολή του στις αρχαιό­τητες της Αγιάς και ο αρχαιολόγος, καθηγητής του Πανε­πιστημίου Θεσ­σαλίας, Γιάννης Βαρα­λής, με θέμα «Παρατηρή­σεις στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της Αγιάς».

Επιπλέον, ακούστηκαν σύντομοι χαιρετισμοί για την προσωπικό­τητα του Αγραφιώτη, εκ μέρους των συναδέλφων του καθηγη­τών από τον καθηγητή Στέργιο Πατσιαβούδη, εκ μέρους των μα­θητών του από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννη Αργυ­ρούλη, εκ μέρους των Αγιωτών από τον δημοτικό σύμβουλο Αγιάς Θεόδωρο Σου­λιώτη και εκ μέρους των αρχαιολόγων από την προϊστα­μένη της 7ης Εφο­ρείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια.

Τον συντονι­σμό της εκδήλωσης είχε ο φιλόλογος Τσιντζιράκος Οδυσσέας, ενώ δυο λόγια για τον εκλιπόντα είπαν και οι Λευτέρης Δα­μαλάς και Στέφανος Ριζούλης, συνεργάτες και φίλοι του.

Όλοι μίλησαν για τη σημασία του έργου που άφησε πίσω του, για τις μεγάλες του προσπάθειες στην ανάδειξη των αρχαιολο­γικών χώρων της Αγιάς, για το πάθος που είχε για την έρευνα και για τη διάσωση των πηγών της ιστορίας της περιοχής, για τη συμβολή του στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», στην ίδρυση του Τοπικού Αρχείου Αγιάς, στην έκδοση των «Αγιώτικων Νέων» και του «Θεσσαλικού Ημερολογίου». Μίλησαν, επίσης, για τον σπάνιο χαρα­κτήρα του και για την πλούσια εκπαιδευτική του δραστηριό­τητα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στο σπουδαίο συγγραφικό του έργο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν τα μέλη της οικογένειάς του, ο δή­μαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, πρώην υπουργός, Έκτορας Νασιώκας, οι αντιδήμαρχοι Αγιάς και Μελι­βοίας Βασίλης Σμυρλής και Αντώνης Μπελιάς αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Μαυρογιάννης και Χρι­στίνα Χριστούλα, ο πρώην δήμαρχος Συκουρίου Νίκος Γερογιάννης και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τόσο τον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων, όπου εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση, όσο και την αίθουσα «Λίλιαν Βου­δούρη» του Πνευματικού Κέντρου του ναού, όπου έλαβε χώρα η ημε­ρίδα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass