Τα προβλήματα των υδραυλικών από τον κ. Θ. Ψύρρα

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2014 17:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:21

Το πλήθος προβλημάτων του κλάδου των επαγγελματιών υδραυλικών, έθεσε ο  βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Θωμάς Ψύρρας, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Αθανάσιο Σκορδά. Σύμφωνα με δελτίο τύπου, ο βουλευτής απαρίθμησε τα προβλήματα του κλάδου:

«Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το 2012 με το ΠΔ 112 αφαιρέθηκε από τα σωματεία το δικαίωμα να παραλαμβάνουν και να καταχωρούν τις υπεύθυνες δηλώσεις των αδειούχων υδραυλικών, όπως οριζόταν στο προηγούμενο ΠΔ 398/1991. Η υπεύθυνη δήλωση, την οποία υπέγραφε ο αδειούχος υδραυλικός και έφερε και την ευθύνη, αντικαταστάθηκε από την Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ), η οποία απλώς υπογράφεται και παραδίδεται στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η παράνομη δράση μη αδειούχων υδραυλικών, που δίχως να διαθέτουν τα απαραίτητα παραστατικά, εκτελούν εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου. Επομένως, τίθεται σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας. Μάλιστα, ο κ. Ψύρρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της έντονης σεισμογένειας του ελλαδικού χώρου, επικαλούμενος δύο παραδείγματα: «Πρόσφατα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τινάχτηκε ένα πολυώροφο κτίριο στον αέρα εξαιτίας της κακής εγκατάστασης. Επίσης, όταν έγινε ο σεισμός στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αποκαλύφθηκε ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές προέκυψαν περισσότερο από το φυσικό αέριο από ότι από το σεισμό».

Το δεύτερο πρόβλημα είναι τα ποσά των παραβόλων που καλείται να πληρώσει ο υδραυλικός, ο οποίος δεν έχει θεωρήσει την επαγγελματική του άδεια και είναι υψηλά, δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών. Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε εξορθολογισμό των προστίμων με αλλαγή της ΚΥΑ 457/11-01-2013.

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι με το τέως θεσμικό πλαίσιο (38/91) ο υδραυλικός που κατείχε την άδεια του τεχνίτη Α και Β και εγκαταστάτη 1ης ειδικότητας (με το νέο θεσμικό πλαίσιο αρχιτεχνίτες) και ενώ έχει την προϋπηρεσία για την αναβάθμιση της άδειάς του, οι περισσότερες περιφέρειες δεν την αναγνωρίζουν. Οι διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 5 του νέου ΠΔ 112/2012 δεν ορίζουν σαφώς τη διαδικασία για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Ο υφυπουργός δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις:

Επικαλέστηκε το Ν. 3844/2010 -με το οποίο ενσωματώθηκε η οδηγία 123/2006 «περί της ελεύθερης επιλογής Υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου στην ελληνική έννομη τάξη- και τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ (109/2012), σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν  ως μη νόμιμες αρκετές διατάξεις που εμπεριέχονταν στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, ο βουλευτής αντέτεινε ότι η εν λόγω οδηγία δεν διακρίνει τα επαγγέλματα ούτε αναφέρεται σε επικινδυνότερα, ενώ σε σχέση με τη Γνωμοδότηση τόνισε: «Να ξεκαθαρίσω ότι σεβόμαστε απολύτως τις δικαστικές κρίσεις. Τι μας προκαλεί εντύπωση, κύριε Υπουργέ; Πως είναι δυνατό το ΣτΕ να αποφάνθηκε ότι καταργείται η υπεύθυνη δήλωση μόνο από τα σωματεία των υδραυλικών, αλλά συνεχίζει να διατηρείται σε άλλους συναφείς κλάδους; Θέλουμε να μάθουμε τι εισηγήθηκε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας;». Ο κ. Σκορδάς δεν έδωσε καμία πληροφορία για την εισήγηση της Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας στο ΣτΕ.

Για τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια εγκαταστάσεων φυσικού αερίου ο Υφυπουργός επέμεινε ότι το καθεστώς έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, δεν απάντησε ουσιωδώς σε σχέση με το ποιος διενεργεί τους ελέγχους ούτε για το εάν και πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου τετραετίας.  Σύμφωνα με τον κ. Ψύρρα: «Ο μηχανολόγος έχει δικαίωμα με τη σφραγίδα του να καλύπτει την εγκατάσταση. Ο εγκαταστάτης, όμως, τι κάνει; Το κρίσιμο σημείο είναι στον εγκαταστάτη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι, πρώτον, να ζητήσουμε και πιστοποίηση από τον ίδιο τον εγκαταστάτη, ώστε να είναι υπεύθυνος και, δεύτερον, η Περιφέρεια να κάνει τους ελέγχους, διότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται έλεγχοι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία δεν θα μας λύσουν ούτε οι τυπικές αποφάσεις ούτε τα χαρτιά».

Σε σχέση με τα πρόστιμα, ο κ. Σκορδάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα ελαστικοποιηθούν ούτε θα μειωθούν. Μάλιστα, ενώ ο κ. Ψύρρας αναφερόταν στο ύψος του προστίμου για μη θεώρηση της επαγγελματικής άδειας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο καθεστώς που διέπει την έκδοση άδειας ασκήσεως που ισχύει για οκτώ χρόνια.

Τέλος, αναφορικά με την έκδοση εγκυκλίου, ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Δεν έχει προκύψει ανάγκη για έκδοση μιας γενικής εγκυκλίου γύρω από το θέμα. Έχουν απαντηθεί σχεδόν όλα τα ερωτήματα. Εάν στην πορεία προκύψουν ζητήματα, εδώ είμαστε και θα τα δούμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass