ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ!

Τα τασάκια «επέστρεψαν»... στα καφέ της Λάρισας

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2014 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:10
 Της Σοφίας Ορφανιώτη
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης
Χωρισμένους σε δύο στρατόπεδα, βρίσκει τους ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ της Λάρισας, η εκ νέου εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται για όσους παρανομούν, φαίνεται να μην λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι ρισκάρουν και αφήνουν τους πελάτες να καπνίζουν εντός του χώρου, παρά όπως λένε αρκετοί στην «Ε» να τους «χάσουν» τελείως.
Λίγους μόλις μήνες μετά την επαναφορά του νόμου από την υφυπουργό Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, μεγάλο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρισας, δείχνει να μην ασπάζεται την επιμονή της, για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, και άλλοι φανερά και άλλοι πάλι ρίχνοντας το βάρος στους πελάτες, τους αφήνουν να καπνίζουν ελεύθερα, ακόμη και σε πολύ μικρούς χώρους.
Έτσι η εικόνα που αντικρίζει κανείς σε καταστήματα καφέ και εστίασης της πόλης, είναι λίγο αντιφατική, που σημαίνει ή ότι θα απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα, ή ότι παρά τις απαγορευτικές σημάνσεις θα αντικρίζει κανείς καπνιστές.
Και ενώ στην αρχή έδειχναν όλοι οι καφετεριούχοι να πειθαρχούν, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που είδαν τα σημάδια της πτώσης στην κίνηση των πελατών τους, τα δεδομένα άλλαξαν και αρκετοί δειλά-δειλά ξεκίνησαν την ελεύθερη χρήση του καπνίσματος, με τα τασάκια να κατέχουν και πάλι περίοπτη θέση πάνω στα τραπέζια.
Αρκετοί επιχειρηματίες της Λάρισας, ένας εξ αυτών και ο κ. Αναστάσιος Μιναρετζής, πιστεύουν ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ήταν η χαριστική βολή στην οικονομική κατάσταση που βιώνουν, αφού η απαγόρευση του καπνίσματος «έδιωξε» πολλούς πελάτες από μαγαζιά που επισκέπτονταν σε καθημερινή βάση.
«Με την απαγόρευση του καπνίσματος κινδυνεύουν να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες άνθρωποι. Εμείς δεν παίζουμε κρυφτό, εφαρμόσαμε τον νόμο λίγες ημέρες, αλλά όταν είδαμε ότι δεν είχε καθολική αποδοχή, επιτρέψαμε ελεύθερα το κάπνισμα για να επιβιώσουμε. Στην Ελλάδα ένας νόμος χρειάζεται, να εφαρμόζονται οι νόμοι απ΄ όλους. Για ποιο νόμο μιλάμε, όταν τρία χρόνια τώρα δεν εφαρμόζεται; Αντίθετα το κάπνισμα επιτρέπεται ελεύθερα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο», καταλήγει ο κ. Μιναρετζής.
Για αισθητή πτώση της κίνησης των πελατών του, κάνει λόγο ένας ακόμη ιδιοκτήτης κεντρικού καφέ της πόλης, ο οποίος επισημαίνει στην «Ε» «ότι από τότε που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος το μόνο που εισέπραξαν όσοι επιχειρηματίες τον τήρησαν ήταν να χάσουν χρήματα. Αυτό που ζητούν είναι να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής, να μπορούν να χαρακτηρίζουν τους χώρους τους σε καπνίζοντες και μη».
«Ο Έλληνας το ΄χει στο αίμα του να παρανομεί»... σχολιάζει συνιδιοκτήτης καφέ επί της πλατείας Ταχυδρομείου. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λέει, διότι αν και στο δικό του χώρο δεν επιτρέπει το κάπνισμα, συμβαδίζοντας με την απόφαση της κ. Μακρή, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα με τους πελάτες, οι οποίοι μόλις πληροφορηθούν την απαγόρευση, φεύγουν και πάνε αλλού που καπνίζουν για να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους. Το κυριότερο είναι μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ότι δεν υπάρχει παιδεία, ο καπνιστής δεν δέχεται εύκολα την παρατήρηση της απαγόρευσης και δεν είναι λίγες οι στιγμές που υπήρξαν και διαπληκτισμοί. Έχουμε να πληρώνουμε εφορία, ΙΚΑ, χαράτσια, ε δεν θα πληρώνουμε τώρα και πρόστιμο για το κάπνισμα, λέει χαριτολογώντας!
«Στον δικό μας χώρο δεν καπνίζουμε» σημειώνει με έμφαση η ιδιοκτήτρια καφέ, μπαρ, ρεστοράν επί της οδού Ασκληπιού κ. Αθανασία Περσιμιτζή. Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άλλαξε και το πελατολόγιό μας, τώρα πια έρχεται κόσμος που δεν καπνίζει. Η κίνηση έπεσε στο 60%, το ζητούμενο όμως είναι ένα, όταν εφαρμόζεται ένας νόμος να τηρείται η νομοθεσία από όλους. Κάποιοι πειθαρχούν και κάποιοι όχι, θυμώνω με την αυθαιρεσία του καθενός. Αλλά ο κάθε πολίτης-επαγγελματίας αυτής της χώρας, πόλης, πρέπει να κάνει τη διαφορά με τις πράξεις του. Δυστυχώς κάποιοι παρανομούν για να επιβιώσουν, το πού θα οδηγηθεί αυτή η χώρα είναι ευθύνη όλων μας», καταλήγει.
Και ενώ η κατάσταση έχει κάπως έτσι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δείχνουν να μην έχουν πάρει και τόσο «ζεστά» το θέμα των ελέγχων για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Μέχρι στιγμής σχεδόν δύο μήνες από την εφαρμογή του νόμου, μόνο κλιμάκιο Ελεγκτών Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, έχει προχωρήσει σε ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παρανομούντες. «Τα αντικείμενα των ελέγχων της υπηρεσίας μας είναι ποικίλα, θα σημειώσει η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λάρισας κ. Φωτεινή Περόνη. Έτσι με τις δυνατότητες που έχουμε ως υπηρεσία προβαίνουμε σε ελέγχους όσο πιο συχνά μπορούμε». Πάντως αυτό για το οποίο συμφωνεί ο επιχειρηματικός κόσμος είναι να ξεκινήσει προσπάθεια για να εμπεδωθεί η αντικαπνιστική αγωγή σε όλους τους χώρους και από τους πολίτες κάθε ηλικίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass