ΜΕ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Απεργία για …λίγους σήμερα στη Λάρισα

Στα πλαίσια πανελλήνιας κινητοποίησης για το Δημόσιο

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2014 20:38 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:06

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Με μικρή συμμετοχή και με δύο επίσης ολιγάριθμες συγκεντρώσεις οι Δημόσιοι Υπάλληλοι του Νομού κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νέο Νομοσχέδιο που κατατίθεται για ψήφιση στη βουλή.

Στα πλαίσια της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που προκήρυξε ο κλάδος, στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις και πορείες που ξεκίνησαν από την Πλατεία Ταχυδρομείου (Ν.Τ ΑΔΕΔΥ) και την Κεντρική Πλατεία (ΠΑΜΕ).

Και στις δύο συγκεντρώσεις δεν υπήρξε μεγάλη προσέλευση, παρόλα όμως αυτά, με πανό και συνθήματα, οι συγκεντρώσεις εξελίχθηκαν σε πορείες.

Στην Πλατεία Ταχυδρομείου

Εδώ, στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, καθώς  προωθεί το κλείσιμο δεκάδων φορέων του Δημοσίου και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.

Ο κ. Παπαποστόλου στην ομιλία του μεταξύ άλλων επισήμανε ότι « η πολιτική που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση και σχεδιάζεται από την ίδια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας και ο μοναδικός τρόπος για να επιβληθεί είναι η ένταση του αυταρχισμού, η καταπάτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο Δημόσιος Τομέας, συνέχισε,  αποτέλεσε το πρώτο θύμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οι μειώσεις μισθών που φθάνουν το 50% και η ραγδαία μείωση του αριθμού των εργαζομένων, συνθέτουν την εικόνα υποβάθμισης των υπηρεσιών. Παράλληλα, η εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Τοπική Αυτοδιοίκηση) οδηγούν σε διάλυση τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να μην τεθούν στο κοινωνικό περιθώριο.

Το νομοσχέδιο εισάγει ένα σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, το οποίο ως ουσιαστικό στόχο δεν έχει βέβαια την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, αλλά την προετοιμασία του εδάφους για μαζικές απολύσεις εργαζομένων το αμέσως επόμενο διάστημα και τη ‘νομιμοποίηση’ αυτών των απολύσεων μέσα από μια υποτιθέμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων. Με το Νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρεωτική κατάταξη των υπαλλήλων σε τρείς κατηγορίες. Ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15%  θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων. Με άλλα λόγια η υποτιθέμενη ‘αξιολόγηση’ έχει γίνει ήδη και προβλέπει ουσιαστικά την απόλυση του 15% του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Kαλούμε , κατέληξε ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ την Κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο νομοσχέδιο που προωθεί το κλείσιμο δεκάδων φορέων του Δημοσίου και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.

 Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τις μνηµονιακές πολιτικές. Όλοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε µια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία που θα προστατεύει και θα διευρύνει τα δημοκρατικά, κοινωνικά και συλλογικά μας δικαιώματα…»

 

Στην Κεντρική Πλατεία

Στην κεντρική Πλατεία στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπου το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε κ. Γιώργος Λαμπρούλης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Μπίκας, μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ από το ΠΑΜΕ.

Ο κ. Μπίκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλα δείχνουν ότι η καπιταλιστική κρίση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε «Το νομοσχέδιο , συνέχισε, που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για την αξιολόγηση, τις καταργήσεις οργανισμών και τις απολύσεις στο Δημόσιο ανοίγει τις πύλες της κολάσεως για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τριάντα έξι χιλιάδες (36.000) συνάδελφοι ΙΔΑΧ μαζί με τους σχολικούς φύλακες, Δημοτικούς Αστυνόμους,  τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και άλλους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή των 15.000 απολύσεων για το 2014.

Η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την παροχή ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όπως λέει η κυβέρνηση.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί – στην πραγματικότητα ιδιωτικοποιεί – οργανισμούς εκχωρώντας το σχεδιασμό, τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες αυτών των οργανισμών στο μεγάλο κεφάλαιο, απολύοντας εξειδικευμένο προσωπικό και ξεπουλώντας την περιουσία τους. »

Ο κ Μπίκας καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε πάλη κόντρα:

  • Στις απολύσεις, στις ανατροπές των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για να εμποδίσουμε, να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση, για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.

Αυτός ο δρόμος είναι των εργαζομένων και του  λάου. Αυτός είναι ο δρόμος που υπηρετεί τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα. ..»

Μετά τις ομιλίες και οι δύο συγκεντρώσεις μετατράπηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass