ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ «Ε», ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ, ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΗΣ, ΝΑΣΙΩΚΑΣ, ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ

21 ενοχλητικές ερωτήσεις, σε 7 υποψηφίους δημάρχους

* Γιατί αρνείται ο Γ. Λαμπρούλης

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 21:54 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:01
Δημοτικές εκλογές σε λιγότερο από δυόμισι μήνες και το τοπίο περίπλοκο στον Δήμο της Λάρισας. Για πρώτη φορά στα χρονικά επτά υποψήφιοι δήμαρχοι στην αφετηρία, ίσως κιόλας να πληθύνουν. Ομιλίες, συγκεντρώσεις, διακηρύξεις, ακολουθούν εκλογικά προγράμματα και ψηφοδέλτια.
Το τάιμινγκ επιτρέπει ακόμη παρενόχληση των υποψήφιων δημάρχων. Πριν αρχίσει το καθιερωμένο «λιβάνισμα» που προηγείται της κάλπης.
 
Από τον Σωτ. Ζαχαριά
Τρεις «ενοχλητικές ερωτήσεις», για τους επτά υποψήφιους δημάρχους της Λάρισας. Διαφορετικές για τον καθέναν. Με πράγματα που ακούγονται έξω στην πόλη ή και στα αντίπαλα στρατόπεδα. Όχι από τις κλασικές αβανταδόρικες που συνηθίζονται προεκλογικά. Με στόχευση εκεί που πονάει, όπου υποτίθεται βρίσκονται ευαίσθητα αδύναμα στοιχεία τής κάθε υποψηφιότητας. Στο μαλακό υπογάστριο της καμπάνιας τους.
Ευκαιρία για κάθε υποψήφιο να απαντήσει, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Ίδιοι όροι για όλους, με την ελπίδα ότι η καθεμιά τριπλέτα ερωτήσεων θα αποδεικνυόταν εξίσου ενοχλητική για όλους. Για να ζωντανέψουν λιγάκι τα αίματα.
Κανείς τους δεν ήξερε ποιες ερωτήσεις υποβλήθηκαν στους άλλους. Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν γραπτώς από τους υποψήφιους δημάρχους, «με τον άλφα ή βήτα τρόπο», ευθέως, εμμέσως ή με υπεκφυγή. Ενώ οι απαντήσεις βρίθουν υπονοουμένων κατά αντιπάλων. Τη νοημοσύνη του μέσου αναγνώστη δεν είναι πάντως να την υποτιμά κανείς.
 
ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ («Νέα Αρχή»)
Δεν θα υποδείξουν τα κόμματα...
 
* Κυρία Καραλαριώτου, χωρίς την υποστήριξη της ΝΔ, στην οποία λέγεται ότι ποντάρατε, θα επιμείνετε βγαίνοντας στο «αντάρτικο», εναντίον της επιλογής του κόμματός σας; Υπάρχει περίπτωση να κάνετε πίσω; Ή πλάγια, συνεργαζόμενη με τον Κ. Τζανακούλη;
- O κομματισμός οδήγησε τη χώρα μας στη σημερινή πολυδιάστατη κρίση και αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις και στο να πάμε μπροστά! Η λογική που θέλει τις δημοτικές εκλογές είτε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, είτε διαγωνισμό παραγοντισμού και «συστημάτων» ανήκει στο παρελθόν. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι οι πολίτες περιμένουν να τους υποδείξει το κόμμα ποιον να ψηφίσουν για δήμαρχο; Η Ελλάδα του 2014, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια κρίσης, είναι μια άλλη Ελλάδα.
Η ιδεολογική και πολιτική μου προέλευση είναι γνωστή. Ξεκαθάρισα, όμως, από την αρχή ότι δεν με ενδιαφέρουν τα κομματικά χρίσματα. Αναγνωρίζω τον θεσμικό ρόλο των κομμάτων, αλλά αυτά δεν έχουν θέση στην Αυτοδιοίκηση. Για μας, το κόμμα μας είναι η Λάρισα.
Απευθύνθηκα σε όλους τους συμπολίτες μου και τους κάλεσα να αφήσουν στην άκρη μικροσυμφέροντα, κομματικές ή άλλες αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και να αγωνιστούμε μαζί για µια πόλη ανθρώπινη και σύγχρονη, λειτουργική και όμορφη. Απευθύνθηκα σε όλους και τους ζήτησα να βάλουμε πάνω απ’ όλα τη Λάρισα και να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Και στην πρόσκληση αυτή βρίσκω απρόσμενη ανταπόκριση.
Δεσμεύτηκα κι αυτό δεν αλλάζει. Θα συνεχίσω τον αγώνα ως το τέλος με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, με ευπρέπεια και επιχειρήματα. Μπροστά στο συμφέρον της Λάρισας δεν χωρά τίποτε άλλο.
* Αν οι διαφωνούντες με τον δήμαρχο, συνταχθούν με τον Ντ. Διαμάντο και οι νομιμόφρονες νεοδημοκράτες ακολουθήσουν τις οδηγίες του κόμματος, τι χώρος περισσεύει για σας;
- Το παρασκήνιο, τη μικροπολιτική και τις λογικές του καφενείου τις πληρώσαμε αρκετά ως πόλη, δεν νομίζετε; Η Λάρισα και οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αλλά και μεγάλες προκλήσεις για να ασχολούνται με το ποιος πάει πού και ποιος στηρίζει ποιον. Αυτού του είδους τα κουτσομπολιά δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο έναν μικρό κύκλο δήθεν παραγόντων.
Είμαστε ήδη σε άλλη εποχή. Οι πολίτες έχουν και τον λόγο. Σε αυτούς απευθυνόμαστε. Θα δουν, θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν. Είναι στο χέρι των πολιτών να εξοβελιστούν οι «σωτήρες», οι λαϊκιστές και όσοι πολιτεύονται με θεατρινισμούς, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και ρεαλιστικά σχέδια και να γίνει μια νέα αρχή για τη Λάρισα.
Εμείς είμαστε ανοιχτοί προς όλους. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν μαζί μας τη μάχη για μια νέα αρχή είναι ευπρόσδεκτοι.
* Οκτώ χρόνια με τον Λουκά Κατσαρό σε καίριο πόστο στη Νομαρχία κι άλλα τέσσερα με τον Κ. Αγοραστό ως αντιπεριφερειάρχης, στην τοπική εξουσία από το 2003, γιατί μπορεί να εκπροσωπείτε το νέο και άφθαρτο;
- Πριν λίγες εβδομάδες έγινα 43 χρόνων. Πιστεύετε σοβαρά ότι εκπροσωπώ το παλιό; Αλλά αστειεύομαι. Δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας, γιατί υπάρχουν και νέοι με παλιές ιδέες κι ακόμη πιο πεπαλαιωμένες συμπεριφορές. Το ποιος είναι νέος και άφθαρτος το αποδεικνύει κανείς καθημερινά μέσα από τις πράξεις, τον δημόσιο λόγο του, τη συμπεριφορά του, τη στάση ζωής που επιλέγει όταν αναλαμβάνει αξιώματα.
Η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση που αναφέρετε είναι πλεονέκτημα, όταν φέρνει μαζί της νέες ιδέες, νέες μεθόδους, νέες συνήθειες και νέα ήθη. Αυτά είναι που χαρακτηρίζουν αν κάποιος εκπροσωπεί το παλιό ή το καινούριο. Και οι πολίτες ξέρουν και μας αξιολογούν όλους.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ («Λάρισα – Πόλη του Αύριο»)
Μ’ αρέσει πολύ αυτό που κάνω...
 
* Κύριε Τζανακούλη, δεκαπέντε χρόνια δήμαρχος, δεν βαρεθήκατε; Λέγεται ότι πια κατεβαίνετε στις εκλογές από υποχρέωση. Αλήθεια, δεν υπάρχει άλλος ικανός σ’ ολόκληρη την πόλη να σας διαδεχθεί;
- Δεν κατεβαίνω από υποχρέωση γιατί δεν είμαι σε κανέναν υποχρεωμένος. Αυτό που κάνω μ’ αρέσει πάρα πολύ, το αγαπώ, αγαπώ τον μεγάλο και ιστορικό δήμο μας, αγαπώ την αυτοδιοίκηση και γι αυτό δεν μ’ έχει κουράσει. Και βέβαια δεν είμαι αναντικατάστατος, και βέβαια ανάμεσα στους δημότες υπάρχουν αξιολογότατα πρόσωπα πετυχημένα σ’ όλους τους τομείς, αλλά δυστυχώς για πολλούς και διάφορους λόγους δεν θέλουν ν’ ασχοληθούν με τα κοινά και ειδικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό είναι κακό. Όμως επειδή μπορεί να είμαστε ένας μεγάλος δήμος αλλά μια μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε καλά, γιατί δεν βλέπετε και τους άλλους συνυποψήφιους για τη θέση του δημάρχου για να δείτε ότι κάποιοι έχουν περισσότερα χρόνια από μένα στα πολιτικά δρώμενα ή κάπου εκεί κοντά είναι σχεδόν όλοι. Γιατί εστιάζεται η συζήτηση μόνο στο πρόσωπό μου; Άλλος έχει στα δημοτικά πράγματα περισσότερα χρόνια και μάλιστα και σε θέσεις ευθύνης, άλλος ήταν δημοτικός σύμβουλος, νομάρχης, βουλευτής, υπουργός, άλλος 12 και πλέον χρόνια σε θέσεις όχι απόλυτης ευθύνης μεν αλλά περίοπτης θέσης δε είτε ως αιρετός είτε ως διορισμένος. Αυτά λοιπόν γιατί αποσιωπώνται, γιατί βολεύουν κάποιους;
* Στη Λάρισα υπάρχει σχετική προϊστορία με δεύτερο ψηφοδέλτιο, η οποία σας είχε ευνοήσει αφού το συμβάν είχε τύχει στους απέναντι. Τώρα όμως, με δύο ακόμη ψηφοδέλτια των οποίων ηγούνται στελέχη της ΝΔ, τι τύχη πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αν περάσετε στον β’ γύρο;
- Το θέμα είναι ότι και τώρα υπάρχουν και άλλα ψηφοδέλτια ένθεν κακείθεν, άρα ξεκινάμε διαφορετικά όλοι. Στην υποθετική σας ερώτηση, αν περάσουμε στον δεύτερο γύρο; Αυτό το παίρνω ως υπόθεση εργασίας διότι εμείς θα πάμε στον δεύτερο γύρο ούτως ή άλλως και μάλιστα πρώτοι. Από κει και πέρα μαθημένοι είμαστε, με τον ένα ή άλλο τρόπο θα είμαστε οι τελικοί νικητές.
* Δεκαπέντε συνεχή χρόνια στην εξουσία κάποιος, υπάρχει λέτε περίπτωση να μην έχει βάλει-κατά το κοινώς λεγόμενο-το δάχτυλο στο μέλι;
- Κοιτάξτε, αν ένας έχει στόχο να βάλει το χέρι στο μέλι δεν χρειάζονται ούτε 10 ούτε 15 χρόνια, το κάνει από την αρχή. Αυτά λοιπόν δεν ισχύουν για μας και το ξέρουν όλοι. Αλλά επειδή κάποιοι κακόβουλοι, αποτυχημένοι, ζηλιάρηδες κάτι πρέπει να πουν, λένε ό, τι τους κατέβει αρκεί να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Και επειδή ο κόσμος «ψοφάει» για τέτοια, κάποιοι το κάνουν συστηματικά. Έλα όμως που δεν τους έχουν βγει...
Διαβάζω σε blogs, sites κλπ τον κάθε πονεμένο να λέει ό, τι του κατεβαίνει. Εγώ τι να κάνω, πώς ν’ αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφας; Καλά, μαζοχιστής είμαι και ’γω και η οικογένειά μου που δουλεύουμε νυχθημερόν για να τα βγάλουμε πέρα, δύο παιδιά που δεν εκμεταλλεύτηκαν τη θέση μου να μπούνε κάπου, αυτό δεν λέει τίποτα; Όταν αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με τα κοινά, είχα λύσει και το θέμα της δουλειάς και της οικογενειακής κατάστασης, αυτά είχαν δημοσιευτεί σε πρωτοσέλιδο άρθρο πριν χρόνια στην εφημερίδα σας. Δεν απολογούμαι σε κανέναν αλλά δεν έχω κρύψει και τίποτα, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία μου ως δημόσιο πρόσωπο.
 
ΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ («Νέα Λάρισα»)
Ούτε «αντί», ούτε μηδενιστής...
 
* Κύριε Διαμάντο, και το 2010 είχατε ξεκινήσει να φτιάξετε συνδυασμό, σε μια προσπάθεια που δεν ευδοκίμησε. Τι άλλαξε τώρα ώστε να τα καταφέρετε συγκροτώντας ψηφοδέλτιο;
- Οι συζητήσεις και ο προβληματισμός για την ανάγκη μίας Νέας Λάρισας υπήρξαν και τότε, χωρίς όμως, να προχωρήσει σε εκλογικό εγχείρημα αφού συνεκτιμήθηκαν όλες οι παράμετροι.
Σήμερα, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και πολύ πιο ώριμες σε κάθε επίπεδο για μία εκλογική παρουσία και μάλιστα -όπως διαφαίνεται από τις επιστημονικές έρευνες αλλά και την καθημερινή δημοσκόπηση του κόσμου- με υψηλό, τον υψηλότερο στόχο. Να θεωρεί λοιπόν, ο κάθε Λαρισαίος δεδομένη την παρουσία μας στις εκλογές του Μαΐου.
* Είστε στέλεχος της ΝΔ, της ΟΝΝΕΔ, παιδιόθεν. Γιατί τώρα επιμένετε ότι είστε ανεξάρτητος; Σας ενοχλεί που στον χώρο του κόμματός σας, φύτρωσαν τρεις δημαρχιακές υποψηφιότητες;
- Ήμουν ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και μάλιστα, στην ανανεωτική πτέρυγα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Η αντιδεοντολογική διαγραφή μου το 2010 από τη ΝΔ με καθιστά de facto ακομμάτιστο. Αλλά, το ζητούμενο και το προβαλλόμενο τόσο από μένα προσωπικά όσο και από όλους μας στη Νέα Λάρισα είναι να είσαι Αδέσμευτος. Το οποίο σημαίνει ότι, στον Δήμο, ακόμα και όσοι είναι κομματικά ενταγμένοι κάπου, να μην δεσμεύονται σε κομματική πειθαρχία σε θέματα που ως αυτοδιοικητική κίνηση θα αντιστεκόμαστε και θα είμαστε αντίθετοι.
Από τις 24/7/2013 το αναδείξαμε αυτό, άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, και το αποδείξαμε στην πράξη. Η Νέα Λάρισα είναι με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Η θέση μας σε σχέση με τα κομματικά χρίσματα ήταν ξεκάθαρη μέσα από τον αξιακό μας κώδικα.
Οι άλλες δύο υποψηφιότητες που αναφέρεστε, δεν αντέχουν στη σύγκριση της αδέσμευτης και αυτοτελούς αυτοδιοικητικής παρουσίας. Και οι δύο επιθυμούσαν εναγωνίως και ανέμεναν την κομματική στήριξη. Και οι δύο ήταν με την κομματική ομπρέλα στα δημόσια αξιώματα επί 16 και 10 χρόνια. Άρα, δεν πείθει κανείς για το ανεξάρτητο της παρουσίας.
Επαναλαμβάνω ότι, το βράδυ των εκλογών ο χάρτης δίπλα από τη Νέα Λάρισα θα είναι βυσσινί.
* Θεωρείστε αντιτζανακουλικός εδώ και χρόνια, έχετε συσπειρώσει κι άλλους με ανάλογη στάση. Είναι αρκετό αυτό για να σας στείλει στον β΄ γύρο; Κι αν τα καταφέρετε, μάλλον θα έχετε πετάξει εκείνον εκτός. Οπότε θα χρειαστείτε τη βοήθειά του για να εκλεγείτε δήμαρχος. Γίνεται;
- Δεν είμαι της θεωρίας του «αντί». Όπως δεν είμαι και της μηδενιστικής θεωρίας μίας δημοτικής αρχής που το έργο της αποτιμάται με σημαντικές παραλείψεις και λάθη αλλά, και με θετικές πλευρές. Και πέραν από το πρόσωπο του Δημάρχου, υπάρχουν πλείστοι Λαρισαίοι που έχουν εμπλακεί και έχουν προσφέρει στην πόλη τα τελευταία 16 χρόνια.
Έτσι, δεν αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό αυτό. Στα 10 χρόνια ως πρόεδρος του ΤΕΕ, εκφράζοντας σχεδόν πάντα ομόφωνες αποφάσεις, υπήρξε διάσταση -ακόμα και με ένταση- σε κάποια ζητήματα με τον κ. Τζανακούλη. Όπως όμως θυμίζω αντίθεση εκφράσαμε και με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν όμως και εποικοδομητικές συνέργειες με τον Δήμο Λαρισαίων που απέδειξαν ότι, η φιλοσοφία που έχουμε ως Νέα Λάρισα-για διαρκή συνεργασία με όλους τους φορείς- είναι απόλυτα πετυχημένη.
Κατά συνέπεια, στον 2ο γύρο -όπου θεωρώ επιβεβλημένη τη συνθετική πολιτική συνεργασία με όσους βρεθούν εκτός- θα βρεθούμε από τη διαφορετική φιλοσοφία μας, τον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο και την εμπιστοσύνη που θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε στους αποκαμωμένους από την κεντρική πολιτική και, δικαιολογημένα δύσπιστους πολίτες. Δημιουργικά και όχι με «αντί» κορώνες.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΗΣ («Ταυτότητα Πόλης»):
Αν δεν εκλεγώ δήμαρχος...
 
* Κύριε Μπαρτζώκη, τι άλλαξε από το 2010 που πήρατε μόνο 3%; Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι αυτή τη φορά θα εκλεγείτε δήμαρχος;
-Για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοτικών αυτοδιοικητικών εκλογών μία πραγματικά ανεξάρτητη από κόμματα δημοτική κίνηση, όπως ήταν προ των εκλογών του 2010, πράγματι κατάφερε με τις δυνάμεις των ενεργών πολιτών και συλλόγων της πόλης να εισέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβει ποσοστό 3,1% από τον λαρισαϊκό λαό. Σήμερα το 2014 έχουν αλλάξει πάλι πράγματι παρά πολλά. Πρώτον διαλύθηκε ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και η δύναμη του στην άλλη παράταξη την «Λαρισαίων Πόλις», δεύτερον η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει σ’ αυτήν την αναμέτρηση την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου, δηλαδή δεν ξέρω εγώ και σφυρίζω αδιάφορα τι θα γίνει στη Λάρισα, να σας πω και άλλα νομίζω φθάνουν, όλα είναι ανοικτά ο λαός της πόλης μου αποφασίζει, εκτίμησή μου είναι ότι θα πάμε πολύ καλά χωρίς να αποκλείεται τίποτα.
* Αν δεν καταφέρετε ούτε τώρα να πιάσετε το τιμόνι της πόλης, σε τι μπορεί να ελπίζει πλέον ο λαρισαϊκός λαός; Ή μήπως δεν ανησυχεί καθόλου, δεν σας ακούει;
- Αν δεν καταφέρω να εκλεγώ δήμαρχος της πόλης μας θα αγωνίζομαι για τη Λάρισα και για τον κόσμο της, για τους αδύνατους και τους νοικοκυραίους της, για τους φιλάθλους και τους συλλόγους της, για τους δανειολήπτες και τους αδικημένους της ζωής, ο λαός πάντως και ανησυχεί για την πορεία της και πολύ καλά ακούει μ΄ αυτιά ανοικτά !!! Του δίνω τη δυνατότητα να με καταλάβει, να κατανοήσει την προσπάθεια των ανεξάρτητων, το ίδιο έργο πάντως παίχτηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Μπουτάρη, πρώτες εκλογές 3 %, δεύτερες 17% και τρίτες 50,17 % και έγινε δήμαρχος.
* Το «δαχτυλίδι» της διαδοχής που εσείς λέγατε ότι σας είχε δώσει ο Κ. Τζανακούλης αλλά εκείνος δεν το επιβεβαιώνει, τι απέγινε τελικά; Το έχετε;
- Αυτή η φήμη άρχισε να κυκλοφορεί από το 2012 κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και το συζητούσαν επιφανείς άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, όμως είναι κάποια θέματα που οι ισάξιοι υποψήφιοι μεταξύ μας διαβουλευόμαστε χωρίς κάποιο τελικό αποτέλεσμα και οποιαδήποτε εξέλιξη θα ανακοινωθεί και από τους δύο υποψήφιους δημάρχους. Εγώ πάντως έκανα ήδη πρόταση για τη συγκρότηση ενός κοινού ψηφοδελτίου με κοινό υποψήφιο δήμαρχο από τους υπάρχοντες τέσσερις κεντροδεξιούς συνδυασμούς. Αναμένω τις απαντήσεις και προσδοκώ ότι η ευρύτερη παράταξη ενωμένη θα κρατήσει την κατάκτησή που έχει από το 1999 και δεν θα περάσει ο δήμος σε αριστερές δυνάμεις.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ («Συμπαράταξη Λαρισαίων»)
Μπροστά μας και η ανανέωση...
 
* Κύριε Καλογιάννη, λέγεται ότι είστε υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο πασπάλισμα παραγόντων που επιδιώκουν να επιπλεύσουν και στη νέα κατάσταση. Έτσι είναι;
- Είμαι υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης Λαρισαίων». Όπως είναι γνωστό η Συμπαράταξη προήλθε από τη συνεργασία Αυτοδιοικητικών κινήσεων και ως τέκνο αυτής της ενότητας είναι βαθιά αυτοδιοικητική παράταξη. Η αυτονομία της, όπως είπα και στην ομιλία μου στο ΔΩΛ, είναι στοιχείο της ύπαρξής της.
Η σχέση μας με τα κόμματα είναι καλά οριοθετημένη. Επιζητούμε τη στήριξη των κομμάτων που συμφωνούν με την πολιτική μας διακήρυξη. Γνωρίζουμε πού τελειώνει ο ρόλος του ενός και πού αρχίζει ο ρόλος του άλλου.
Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν όλοι ότι στηρίζει το πολιτικό μας εγχείρημα, με σεβασμό στην αυτονομία μας.
Επίσης ρίξτε μια ματιά στα πρώτα 50 ονόματα των υποψηφίων μας. Πρόκειται για αγωνιστές, για ενεργούς πολίτες, που βιώνουν καθημερινά τα τραγικά αδιέξοδα που δημιούργησαν οι πολιτικές της κυβέρνησης. Ψάξτε αλλού για παράγοντες.
* Πριν 30 χρόνια ήταν να γίνετε δήμαρχος διαδεχόμενος τον Αρ. Λαμπρούλη. Κάτι άσχημο είχε παιχτεί στο ΚΚΕ τότε, σωστά; Τώρα, πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα σας; Θα σας το επιτρέψουν από το ΚΚΕ εφόσον περάσετε στον β΄ γύρο οπότε θα τους χρειαστείτε;
- Αυτό που φώναζα όλα τα χρόνια είναι «ναι» στα κόμματα «όχι» στον κομματισμό. Όχι στις αποφάσεις των κομμάτων που επιβάλλονται στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς σεβασμό στην αυτοτέλειά της. Αυτό κάποτε με οδήγησε σε σύγκρουση.
Το αν ήρθε η ώρα της Συμπαράταξης είναι θέμα των συμπολιτών μου. Οι Λαρισαίοι θα αποφασίσουν για τη μεγάλη Ανατροπή στον δήμο και στις πολιτικές και στα πρόσωπα. Τα μηνύματα είναι σαφέστατα αισιόδοξα.
Οσο για το ΚΚΕ, με τα μέλη και τους φίλους του βρεθήκαμε και βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι των αγώνων για κοινωνική προκοπή. Οι πολιτικές μας διαφορές είμαι βέβαιος ότι δεν θα σταματήσουν το ορμητικό ρεύμα της ανατροπής. Είναι η ανάγκη να βοηθήσουμε τη χειμαζόμενη κοινωνία της πόλης μας.
* Με 17 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο είστε ρέκορντμαν, πιο μακρόχρονη παρουσία κι από τον Κ. Τζανακούλη. Αλήθεια, δεν είστε υπέρ της ανανέωσης; Δεν υπάρχουν νεότεροι και ικανοί στην παράταξη;
-Τόσα και άλλα τόσα στις κοινωνικές συλλογικότητες και δράσεις. Η ζωή μου είναι ταυτισμένη με τη δράση μου στα κοινά. Το θεωρούσα και το θεωρώ υποχρέωσή μου ως ενεργού πολίτη. Και ταυτόχρονα βεβαίως είχα και έχω και την επαγγελματική μου δραστηριότητα.
Στη σημερινή συγκυρία, σ΄ ένα πρωτόγνωρο πολιτικό εγχείρημα με εκλογή του υποψηφίου δημάρχου βρέθηκα στη θέση του επικεφαλής. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Στόχος μου είναι να οδηγήσω τη Συμπαράταξη στη νίκη και συλλογικά να υπηρετήσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της. Βεβαίως στη Συμπαράταξη υπάρχουν και νεότεροι και ικανοί. Το ζήτημα της ανανέωσης είναι σίγουρα μπροστά μας.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
(«Λαϊκή Συσπείρωση»)
 
«Δεν θα απαντήσουμε σε τέτοιες ερωτήσεις. Είναι απαράδεκτες...», απάντησε ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Λαμπρούλης, όταν παρέλαβε τις ακόλουθες τρεις «ενοχλητικές ερωτήσεις»:
* Κύριε Λαμπρούλη, ο γιος του δημάρχου πρέπει να γίνεται κι εκείνος δήμαρχος; Υπάρχει νεποτισμός και στο ΚΚΕ;
- Έχετε πραγματικές ελπίδες εκλογής; Κατεβαίνετε στις εκλογές για να αναδειχτείτε δήμαρχος ή για να καταγράψετε όσο πιο αυξημένη επίδοση στα ποσοστά του ΚΚΕ;
- Τέσσερις τετραετίες τώρα, χρεώνουν στον πολιτικό σας χώρο την εκλογή κάθε φορά του Κ. Τζανακούλη με υπόγεια ενίσχυση στον β΄ γύρο. Παρότι επισήμως απείχατε, δεν διαλέγατε κανέναν από τους δύο υποψηφίους που προκρίνονταν. Τι συμβαίνει τελικά;
 
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ:
Σεβόμαστε τα κόμματα, αλλά...
 
* Κύριε Νασιώκα, από τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν, σχολιάζεται ότι στο ψηφοδέλτιό σας θα κυριαρχούν οι παλιοί σας φίλοι του ΠΑΣΟΚ και οι απόγονοί τους. Πόσο αξιόμαχο μπορεί να είναι; Πρόκειται τελικά για αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών ή προσωποπαγές σχήμα;
- Η ερώτησή σας είναι εξαιρετικά επίκαιρη διότι αύριο Δευτέρα στο ΔΩΛ, στην ιδρυτική συνέλευση της παράταξής μας, εσείς κι όλοι οι Λαρισαίοι θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, πως πρόκειται για παράταξη πραγματικά ανεξάρτητη, συλλογική, ευρύτατη και αμιγώς αυτοδιοικητική. Αυτό αποδεικνύεται από τις θέσεις της, τα πρόσωπα που συμμετέχουν και τη στηρίζουν και κυρίως από τη λειτουργία της. Κατά την άποψή μας, η νέα παράταξη δεν θα είναι απλά αξιόμαχη αλλά και με το έντονα ανθρωποκεντρικό-κοινωνικό πρόγραμμά της, αποτελεσματική. Στόχος της παράταξής μας να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση λίμνασης. Να φέρει αέρα αλλαγής στον Δήμο, διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη και μια αναπτυξιακή δυναμική.
* Σας αποκαλούν υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι πια ελκυστικό. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ θα σας υποστηρίξει σ’ αυτές τις εκλογές; Εσείς θα το θέλατε;
- Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές ότι η παράταξή μας σέβεται τα κόμματα ως πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, ωστόσο δεν απευθύνεται στα κόμματα για χρίσμα, βοήθεια ή... σωτηρία αλλά σε όλους ανεξαιρέτως τους Λαρισαίους και μόνο σ’ αυτούς. Αυτό, όχι μόνο αλλά κυρίως αυτό το χαρακτηριστικό, τη διακρίνει από άλλες παρατάξεις.
Φυσικά, ο καθένας μας έχει την ιστορία και τη δική του, διαφορετική, πολιτική αναφορά. Γνωριζόμαστε όλοι στη Λάρισα πολύ καλά. Μιλάμε με το μικρό μας όνομα. Είναι γνωστό για τον καθένα το τι έκανε ή δεν έκανε όχι μόνο στην πολιτική – αυτοδιοικητική του διαδρομή αλλά και στη ζωή του γενικότερα.
Κι επειδή με ρωτάτε για τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας την περίοδο 2002-2004, σας θυμίζω ότι αυτή η περίοδος ήταν που όλοι μαζί ενωμένοι πετύχαμε το μεγάλο άλμα στο μεγαλύτερο ίσως έργο της μεταπολιτευτικής περιόδου στη Λάρισα: διπλασιάστηκαν οι κλινικές, τα τμήματα και τα εργαστήρια που λειτουργούσαν και τριπλασιάστηκαν τα κρεβάτια νοσηλείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
* Δεν θα αποφασίσατε ξαφνικά να πάτε για δήμαρχος. Ήταν επομένως λάθος σχεδιασμός που η υποψηφιότητά σας δεν προηγήθηκε της συνέλευσης και απόφασης της «Λαρισαίων Πόλις», να συνταχθούν τα μέλη της με την παράταξη του Απ. Καλογιάννη;
- Κατά τη γνώμη μας, τη δημιουργία μιας παράταξης την επιβάλλει μόνο η αναγκαιότητα, η επιθυμία των πολιτών. Αυτή την αναγκαιότητα ήρθε να καλύψει η δική μας προσπάθεια. Εξυπακούεται ότι ο προγραμματισμός των ενεργειών μας αφορά αποκλειστικά στη δική μας παράταξη. Μακριά από μας η... ιδιοκτησιακή αντίληψη ή το αίσθημα... μονιμότητας στην υποψηφιότητα για τον Δήμο μας. Θεωρούμε άλλωστε ευπρόσδεκτο τον πλουραλισμό στον Δήμο Λαρισαίων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass