ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Άναψαν τα... φλας στο Πανεπιστημιακό

* Μια παράξενη υπόθεση παραεπαγγελματισμού, προκαλεί έρευνα του διοικητή Αθ. Μητσιού για αποφάσεις του προκατόχου του Ηλ. Σκυλλάκου

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 1:44 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:00
Ένα παράδοξο γεγονός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τοπικού συλλόγου φωτογράφων αλλά και την παρέμβαση του νέου διοικητή Αθ. Μητσιού. Στο ζήτημα φαίνεται να υπάρχουν και άλλες παράμετροι, που ίσως ανοίξουν ακόμη σοβαρότερο θέμα.
Ως φωτογράφοι, δεν θα μπορούσε παρά να φωτογραφίσουν. Το «στέκι» του φωτογράφου. Τα φλάς άναψαν. Όπως και ο εκνευρισμός. Καθώς στον προθάλαμο της Μαιευτικής του Πανεπιστημιακού, πάνω σε τροχήλατη βάση της κλινικής, υπάρχει μίνι έκθεση με δείγματα άλμπουμ και φωτογραφιών, που απευθύνεται στις λεχώνες και τις οικογένειες των νεογνών που φιλοξενούνται στους θαλάμους. Το ίδιο σκηνικό και στην αντίστοιχη κλινική του διασυνδεδεμένου διοικητικά ΓΝΛ.
Το απίστευτο όμως είναι ότι υπερκείμενη πινακίδα ενημερώνει τους νέους γονείς ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου επαγγελματία φωτογράφου προτρέποντας να απαθανατίσουν την ευτυχία τους, μέσα στην κλινική. Και μάλιστα με τις ευλογίες της Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Η Διοίκηση λοιπόν, απευθύνεται προς τους γονείς γνωστοποιώντας τους (επί λέξει) ότι «στο χώρο της μαιευτικής κλινικής υπάρχει έμπειρος φωτογράφος που αναλαμβάνει να φωτογραφίσει τα νεογέννητα μωρά, ώστε κανένας γονιός να μην μείνει με την ιδέα πως δεν μπόρεσε να κρατήσει για πάντα χαραγμένες στις φωτογραφίες τις πιο γλυκές μνήμες από τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειάς του. Το αισθητικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την φωτογράφιση θα σας αφήσει σίγουρα ικανοποιημένους. Εάν δεν επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί η φωτογράφιση ενημερώστε το νοσηλευτικό προσωπικό». Κι από κάτω υπογραφή «Εκ της Διοικήσεως».
Λογικό να μην επιτρέπεται να αλωνίζουν φωτογράφοι μέσα στο νοσοκομείο και τις κλινικές. Παράλογο όμως να αβαντάρει η διοίκηση συγκεκριμένο φωτογράφο. Και μάλλον παράνομα να φωτογραφίζονται παιδιά και δη νεογνά εν αγνοία των γονέων τους. Εκ των υστέρων βλέπουν εκείνοι τις φωτογραφίες και αν μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα «ξηλώνονται» για να τις αγοράσουν. Παράξενα πράγματα.
Που εξόργισαν τους άλλους επαγγελματίες του κλάδου. Με τον σύλλογό τους να αποστέλλει εξώδικο διαμαρτυρίας προς τον διευθυντή της κλινικής, με κοινοποίηση προς τον διοικητή της ΥΠΕ Λαζ. Μακρή και τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Αθ. Μητσιό. Ο Σύλλογος αναφέρεται σε φαινόμενα παραεπαγγελματισμού που πλήττουν τα συμφέροντα των μελών του και καταγγέλλει την περιγραφείσα πρακτική που ακολουθείται στην Μαιευτική Κλινική. Ζητώντας ενημέρωση για το ποιος είναι ο συγκεκριμένος διαφημιζόμενος φωτογράφος, το αν υπάρχει συμφωνία για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της επιχείρησής του, αν υφίσταται έγκριση της Κλινικής και του Νοσοκομείου και αν είχε προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή του επαγγελματία.
Δίχως να προσπερνά το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της φωτογράφισης βρεφών μέσα στο θάλαμο νεογνών χωρίς προηγούμενη έγκριση των γονιών, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες, ο νέος διοικητής Αθ. Μητσιός ξεκίνησε ήδη έρευνα για τη συγκεκριμένη πρακτική που ξεκίνησε επί του προκατόχου του Ηλ. Σκυλλάκου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου είχε υπογράψει σύμβαση με τον εν λόγω επαγγελματία φωτογράφο εδώ και δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2012. Σύμφωνα με αυτή, το 20% των εσόδων της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα περιέρχονταν στο νοσοκομείο. Άγνωστο παραμένει αν και τι ύψους ποσό εισέρρευσε ως τώρα στο ταμείο του.
Εκεί όμως που η υπόθεση ανοίγει, σε δύσκολες ατραπούς, είναι που η συγκεκριμένη απόφαση της τότε διοίκησης του Πανεπιστημιακού, φαίνεται να στηρίχτηκε σε εισηγητική πρόταση επιτροπής υπηρετούντων στην κλινική που είχε οριστεί προκειμένου να επιλέξει επαγγελματία φωτογράφο για να του ανατεθεί η συγκεκριμένη εργασία. Μόνο που η εισηγητική απόφαση της επιτροπής φαίνεται να έπεται κατά πενθήμερο της τελικής απόφασης της διοίκησης. Να έπεται, όχι να προηγείται όπως επιβάλλει η κοινή λογική. Και η όποια νομιμότητα.
Σωτ. Ζαχαριάς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass