ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Προσευχηθείτε για το ίδρυμα της οδού Ροΐδου»

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2014 2:23 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:49
Μήνυμα απευθύνει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, προς τους Χριστιανούς της Λάρισας, ενημερώνοντάς τους, για το υπό ανέγερση ίδρυμα της ενορίας του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, στην οδό Ροΐδου. Σε αυτό αναφέρει τα εξής:
«Ως Ιερά Μητρόπολις αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και προσφεύγω σε σας, στο ποίμνιό μας, στα τίμια μέλη της Αγίας μας Εκκλησίας, αφ’ ενός μεν για να σας το γνωστοποιήσω και να σας ενημερώσω, αφ’ ετέρου δε για να σας ζητήσω την προσευχή σας, την προστασία σας και την συμπαράστασή σας. Θέλω να σας ενημερώσω, ώστε να γνωρίζετε την αλήθεια εξ αντικειμένου, και να μην παρασύρεσθε από συνανθρώπους μας, οι οποίοι αντιμετωπίζοντες κάτω απ’ το φάσμα του κοντόφθαλμου συμφέροντος το θέμα, παρουσιάζουν σαν πρόβλημα αυτό που εμείς, εγώ δηλαδή και οι συνεργάτες μου στον Αμπελώνα του Κυρίου, κι εσείς οι αδελφοί Χριστιανοί της τοπικής μας Εκκλησίας, έχουμε εις καύχησιν και προξενεί σ’ εμάς χαρά.
Κατ’ αρχήν θέλω να ξέρετε ότι δεν καταφέρομαι εναντίον ουδενός, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, ώστε να μην μείνη κανένα ίχνος αμφιβολίας.
Όπως ξέρετε, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου έχει στην ιδιοκτησία του ένα ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου, στην οδό Ροΐδου, μ’ ένα ικανό περιβάλλοντα χώρο. Ο Ιερός Ναός είναι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), το οποίο δικαιούται νάχει κινητή και ακίνητη περιουσία. Έχει λοιπόν στην κυριότητά του, με νομίμους τίτλους αυτό το ακίνητο και δύναται να το διαθέσει κατά την κρίση του, η οποία εκφράζεται με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και εγκρίνεται με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Έχει ιεροκανονική δικαιοδοσία πάνω σ’ αυτό ο κυρίαρχος Ιερός Ναός, και επί πλέον την προστασία των σχετικών με την ιδιοκτησία Νόμων. Έχει επί πλέον υπέρ αυτού την ιδιοκτησία αυτή σαν βακούφικο, με την Χάρη της Αγίας μας Εκκλησίας, και επί πλέον είναι γνωστό ότι όλα αυτά δωρήθηκαν από καλούς κι ευλογημένους Χριστιανούς που αγάπησαν την Εκκλησία σαν Μητέρα και τροφό πνευματική. Αυτό λοιπόν το κτήμα απεφάσισε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, με τη βοήθεια του περιφερειάρχου, να το αξιοποιήσει για πολλούς θείους και ιερούς σκοπούς.
Να διατηρήσει το Παρεκκλήσιο για τις λατρευτικές ανάγκες και να ανεγείρει μπροστά απ’ αυτό, χωρίς να βλάψει την ακεραιότητά του και την ορατότητά του, εξαώροφο κτίριο που θα καλύψη πολλές ανάγκες. Θα στεγάζει εκεί το Κατηχητικό και το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας. Θα γίνει αίθουσα για ομιλίες, αίθουσες για Κατηχητικό, εστιατόριο για Συσσίτια και χώροι παρασκευής φαγητών για τα άπορα παιδιά μας, αίθουσα κοινωνικού παντοπωλείου και αίθουσα κοινωνικού ρουχισμού, αίθουσα ψυχολογικής στηρίξεως νέων ανθρώπων και οικογενειών, και γενικώς ένα πολυδύναμο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο. Κι ενώ όλα αυτά έχουν προχωρήσει, έχουν γίνει τα σχέδια, έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής, έχουν προωθηθεί απ’ τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό κι έχουν εξασφαλιστεί και τα χρήματα για να υλοποιηθεί το έργο, ξαφνικά προέκυψε ένας χείμαρρος αντιδράσεων από μέρους ενός και μόνον αδελφού μας, ο οποίος ως εικάζεται δεν αγαπά την Εκκλησία και το έργο της και χρησιμοποιών ως επιχειρήματα ανυπόστατες αιτιάσεις, υποκινεί τους γείτονες του Παρεκκλησίου και συγκεντρώνει υπογραφές περιοίκων για να εμποδίσει το έργο. Έχει κάνει καταγγελίες προς πάσα κατεύθυνση ώστε να καθυστερεί η έκδοση της οικοδομικής αδείας και να παρεμποδίζεται η εξέλιξη του έργου.
Αυτή η καθυστέρηση του δίνει χρόνο να επηρεάζει ανθρώπους, να συλλέγει υπογραφές, λέγοντας στους πιστούς ότι τάχα απειλούνται ιδικά τους δικαιώματα και επιτυγχάνει την καθυστέρηση και την συστράτευση πολλών ανίδεων σ’ αυτή την εκστρατεία κατά της Εκκλησίας.
Θέλω λοιπόν κι αυτόν απ’ αυτού του βήματος να παρακαλέσω να ανακρούσει πρύμναν και να παύσει να κυνηγά το έργο του Θεού, και τους ανθρώπους οι οποίοι τον ακολουθούν να απέχουν αυτού του ανιέρου έργου, του διωγμού δηλονότι της Εκκλησίας, αλλά κι εσάς να βλέπετε με συμπάθεια αυτή την προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας. Εκεί θα μπαίνουν και θα βγαίνουν τα νιάτα της ενορίας για να κατηχούνται. Εκεί θα εισέρχονται οι πιστοί να διδάσκονται το θείο λόγο στις σχετικές ομιλίες και λοιπές διαλέξεις. Εκεί θα εισέρχονται τα παιδιά των οικογενειών που δεν μπορούν να έχουν το πρωί ένα τοστ κι ένα ποτήρι γάλα απ’ το σπίτι τους, και πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά. Αυτή τη στιγμή, η ενορία προσπαθεί και δίνει στους πτωχούς τρόφιμα, ρούχα, χρήματα, σε 62 παιδιά ένα σάντουιτς και ένα χυμό, σε συνεργασία με δύο αρτοποιεία κάθε πρωί, αλλ’ αυτό θάταν όμορφο να γινόταν μέσα σ’ ένα όμορφο και φιλόξενο εκκλησιαστικό χώρο. Εκεί θα εισέρχεται ένα πλήθος εθελοντριών, κατηχητών, ομιλητών, ιερέων, ιεροπαίδων, ανθρώπων που αρωματίζουν την πνευματική ατμόσφαιρα της πόλεως και τους οποίους εμπιστεύεται ο λαός του Θεού, εμπιστεύεσθε σεις αδελφοί μου, δίνοντας απ’ το υστέρημά σας χρήματα και τρόφιμα, απ’ τον πολύτιμο χρόνο σας χρόνο. Σεις που μας εμπιστεύεσθε ό, τι πολυτιμότερο στον κόσμο, τα παιδιά σας τα ίδια, το αίμα της καρδιάς σας για να τα κατηχήσουμε, να τα διδάξουμε, να τα οδηγήσουμε στο δρόμο του Θεού.
Σας παρακαλώ, αδελφοί μου, προσευχηθείτε γι’ αυτό, επιχειρηματολογήστε στα περιβάλλοντά σας, υπέρ της Εκκλησίας, η οποία μόνο το καλό κατεργάζεται και προς όφελος όλων εργάζεται. Θα βάλλουμε και παγκάκια και θα διαμορφώσουμε με πράσινο και τον περιβάλλοντα χώρο απ’ έξω από την Εκκλησία για ψυχαγωγία όλων. Θα ανεγείρουμε δηλαδή μια «Βασιλειάδα», ένα χώρο με προοπτική την θεραπεία των ψυχών και των σωμάτων των αδελφών μας Χριστιανών.
Δεν το ανεγείρουμε για ξένους και παρεπιδήμους, όπως σας παραπληροφορούν, δεν θα γίνει άντρο Πακιστανών ή άλλων αλλοφύλων αδελφών, αφού όσον αφορά την Θεία Λατρεία και την Κατήχηση, αυτοί δεν ενδιαφέρονται. Είναι επομένως πολύ ταπεινό το επιχείρημα του συλλέκτου των υπογραφών ότι εδώ θα εστιάζονται Αλβανοί, Πακιστανοί, και άλλοι.
Ξέρετε εξ άλλου απ’ το έως τώρα έργο μας, ότι στους ναούς και στις αίθουσές τους, στο Ρ/Σ, στον «Επιούσιο», στα Ιδρύματά μας, στο Γραφείο Νεότητος, στα Κατηχητικά μας, στις εκδηλώσεις μας, δεν έχει φανεί να αλλοιώνεται το έργο μας από στοιχεία τέτοια, κι επομένως με ψεύδη και με αθέμιτους τρόπους δεν πρέπει να επιδιδόμαστε σε αγώνα κατά της Εκκλησίας.
Σας παρακαλώ, αδελφοί μου, μην συγκεντρώνετε υπογραφές, μην υπογράφετε, μην μας πολεμάτε. Της Εκκλησίας το έργο δεν στοχεύει στους λίγους, αλλά σε όλους. Ό, τι ανήκει στην Εκκλησία όλοι το χαίρονται.
Μ’ αυτή την παράκληση και με καθαρά συναίσθηση ότι εκεί θα επιτελεσθεί έργο Θεού, σας καλώ να μας βοηθήσετε».
Με άπειρη εν Χριστώ Αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
Ο ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass