ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ

Στόχος της Λάρισας το Αντικαρκινικό

* Κοινή διεκδίκηση αρχών, φορέων, πολιτών για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Ογκολογικού Κέντρου

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2014 2:01 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:11
Ενωμένη πίσω από πολύ συγκεκριμένη όσο και μεγαλόπνοη πρόταση, η Λάρισα τίμησε χθες την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Διεκδικώντας συγκροτημένα, αρχές-φορείς-πολίτες, τη δημιουργία ολοκληρωμένου Ογκολογικού Κέντρου στην περιοχή.
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Ωδείου, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Στη μάχη με τον καρκίνο υπάρχουν πολλοί νικητές. Μπορούν να γίνουν περισσότεροι», την οποία οργάνωσε η Ιατρική Σχολή Λάρισας.
Συμπαραστάτες και υποστηρικτές στην προσπάθεια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Ιατρικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος καθώς και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας, ο Σύλλογος ΙΑΣΩ και η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας. Κι ήταν όλοι τους εκεί. Σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, ικανή να τρομάξει ακόμη και τον καρκίνο. Καθώς όλοι δείχνουν να κατάλαβαν ότι το προτεινόμενο Κέντρο μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό ανάχωμα.
Όλοι μαζί
Από τις τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών που είχαν την πρωτοβουλία, των εκπροσώπων των τοπικών φορέων που την υποδέχθηκαν με θέρμη και των εκπροσώπων της Πολιτείας που την αντιμετώπισαν ευνοϊκά αλλά και από την εντυπωσιακή παρουσία των απλών ανθρώπων, φάνηκε ότι το Αντικαρκινικό Κέντρο της Λάρισας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Στο επιστημονικό ενημερωτικό μέρος της χθεσινής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από πανεπιστημιακούς διαφόρων ειδικοτήτων τρόποι πρόληψης, έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης μορφών καρκίνου καθώς και «μάχες που έχασε ο καρκίνος» ενώ «εμπειρίες από τη μάχη» παρουσίασαν εκπρόσωποι των οργανώσεων καρκινοπαθών.
Είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων που συνεχάρησαν τους εμπνευστές του εγχειρήματος. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Μεσσήνης αφού αναφέρθηκε στην αυξημένη συχνότητα καρκίνων που παρατηρείται στην περιοχή, τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν εφικτές λύσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το «Κουτλιμπάνειο» Νοσοκομείο το οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί με το Πανεπιστημιακό, με ογκολογική κατεύθυνση αλλά ανέφερε ότι και το Πανεπιστημιακό έχει τη δυνατότητα κτιριακής επέκτασης προκειμένου να φιλοξενήσει το Ογκολογικό Κέντρο. Την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε η Δήμητρα Παππά, μέλος της διοίκησης και του Οδοντιατρικού ο πρόεδρός του Στ. Κουτσογιάννης. Από την πλευρά του ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λαζ. Μακρής εξήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης του Κέντρου χαρακτηρίζοντάς το «τομή, πραγματική επανάσταση στον χώρο της Δημόσιας Υγείας» ενημερώνοντας ότι «έχει αρχίσει τη διερεύνηση για τους όρους και τον τρόπο προώθησης του εγχειρήματος».
Ξεκάθαρα υπέρ τάχθηκε ανερχόμενος στο βήμα και ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης, υπενθυμίζοντας την παραχώρηση της απαιτούμενης έκτασης από τον Δήμο αλλά και τη συνδρομή του σε κάθε φάση της προσπάθειας.
ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Η εκδήλωση κορυφώθηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με τον καθηγητή Κ. Μαλίζο να αναλύει την πρόταση για το ολοκληρωμένο Ογκολογικό Κέντρο και την αντίστοιχη τοποθέτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού.
Στην άμεση ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού και αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας αναφέρθηκε αρχικά ο κ. Μαλίζος, τονίζοντας ότι η φροντίδα για τον πάσχοντα είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και πως όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας και υπογραμμίζοντας το στοιχείο πως η χρόνια φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός διπλασιάζουν την επιβάρυνση από τον καρκίνο.
Επικαλούμενος τη διεθνή επιστημονική εμπειρία, ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν οι ειδικοί είναι «γύρω από τον ασθενή» και όχι με «τον ασθενή περιφερόμενο», επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδρυσης του Κέντρου το οποίο θα ενσωματώνει κάτω από την ίδια στέγη και θα συντονίζει τις επάλληλες διαδικασίες Διάγνωσης-Απεικόνισης-Σχεδιασμού-Θεραπείας-Παρακολούθησης της ασθένειας. Ενός Κέντρου, που θα έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της ευρύτερης περιοχής, αφού θα μπορεί να κάνει ετησίως 4.500 διαγνώσεις νέων περιστατικών με καρκίνο, 250 χημειοθεραπείες και 150 ακτινοθεραπείες εβδομαδιαίως και εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο. Και το οποίο θα αποδώσει πολύ μεγάλη κοινωνική ωφέλεια καθώς θα μειώσει οι πρόωρες απώλειες ανθρώπων, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων και θα καταργήσει την υφιστάμενη μετανάστευση με σκοπό τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει τη Λάρισα ως «Πόλη της Ιατρικής».
Υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία φροντίζει για τα θεσσαλικά νοσοκομεία έχοντας χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ 48 έργα σ΄ αυτά, συνολικής αξίας 49 εκατ. ευρώ και πως παράλληλα προσπαθεί να αξιοποιήσει πόρους του προγράμματος για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και των αποκλεισμένων, ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν ξεκινήσει ήδη με το υπουργείο για την ίδρυση Δημόσιου Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου για τον καρκίνο, ένα Σχέδιο-όπως είπε- στην προώθηση του οποίου καλούνται να μετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς. Χαρακτηρίζοντας μεγαλόπνοο το εγχείρημα, που οικονομικά όμως εκφεύγει των δυνατοτήτων του περιφερειακού προγράμματος, ο κ. Αγοραστός εκτίμησε ότι για τα δεδομένα του τομεακού προγράμματος του υπουργείου είναι απολύτως εφικτή η χρηματοδότηση δημιουργίας του Κέντρου που υπολογίζεται να κοστίσει συνολικά περί τα 60 εκατ. ευρώ. Αποδεχόμενος την πρόκληση, ο περιφερειάρχης δήλωσε υπέρμαχος της προσπάθειας με όλες του τις δυνάμεις, επανέλαβε την ανάγκη μεθοδικών βημάτων και συλλογικής δράσης και προανήγγειλε τη διενέργεια σύσκεψης για το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος της Ιατρικής Ι. Στεφανίδης ενώ παρόντες ήταν ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης Ρ. Καραλαριώτου, ο αρχηγός ΑΤΑ Χρ. Βαΐτσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Ν. Ζούμπος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Παν. Γούλας, οι διοικητές του Πανεπιστημιακού Αθ. Μητσιός και του νοσοκομείου Βόλου Κ. Καραμπάτσας, η εκδότρια - διευθύντρια της «Ε» Δανάη Δημητρακοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων και παράγοντες, καθηγητές της Ιατρικής μεταξύ των οποίων ο Χρ. Παπανδρέου της Ογκολογίας, γιατροί και πολύς κόσμος.
Σωτ. Ζαχαριάς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass