ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΤΑ «ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

Από τα γράμματα, στα φάρμακα...

* Αν χρειαστεί ακόμη και πίτσες θα μοιράσουμε, λένε στην «Ε» εκπρόσωποι των εργαζομένων

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2014 21:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:07
Του Κ. Γκιάστα
«Και τι θα κάνετε τώρα; Θα μοιράζετε και τα φάρμακα;» ήταν η πρώτη ερώτηση στη φιλική κουβέντα του καλωσορίσματος και η απάντηση αφοπλιστική, ανεπίσημη αλλά σε καμία περίπτωση off the record.
«Αν χρειαστεί ακόμα και πίτσες θα μοιράσουμε... Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί υπό προϋποθέσεις. Είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ανθρώπινη σχέση με τους πολίτες. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του Ταχυδρομείου φαινόταν μέσα από την εξυπηρέτηση του ταχυδρόμου. Στα χωριά και στα νησιά οι ταχυδρόμοι κουβαλούσαν τα φάρμακα. Μέχρι και πρόσφατα για να καταλάβεις οι αγροτικοί ταχυδρόμοι στην Καλλιπεύκη έφερναν μέχρι και τις γίδες που θελαν να πουλήσουν στο παζάρι στους Γόννους».
Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ μετά τις εξαγγελίες για τις νέες υπηρεσίες είναι ξεκάθαρο. Θα κάνουν ό,τι χρειαστεί με μοναδικό στόχο τη σωτηρία της επιχείρησης. «Όσο θα υπάρχουν τα ΕΛΤΑ θα υπάρχουμε και εμείς. Θα βάλουμε πλάτες όσο μπορούμε και όσο χρειαστεί» είναι το μήνυμα των Λαρισαίων εργαζομένων που στέλνουν μέσω της «Ε» και τοποθετούνται επίσημα μέσω του προέδρου του Σωματείου Ταχυδρομικών Θεσσαλίας κ. Γρηγόρη Μπλιάτσιου.
Ο κ. Μπλιάτσιος, πλαισιωμένος από τους συναδέλφους του, κ. Σπύρο Μουσιάρη γραμματέα του Σωματείου Ταχυδρομικών Θεσσαλίας και κ. Σπύρο Οικονόμου πρόεδρο του τοπικού τμήματος Λάρισας, μίλησαν για αρκετά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και φυσικά την επιχείρηση αυτό το διάστημα.
Αναφέρθηκαν στις νέες λειτουργίες, στο crash progamme, μίλησαν για το μέλλον των ΕΛΤΑ αλλά και την προσπάθεια εκσυχρονισμού του, ενώ εξέφρασαν και την αισιοδοξία τους για ισοσκελισμό των οικονομικών στο τέλος του 2014. Στέκονται στην εξυπηρέτηση των Λαρισαίων όλα αυτά τα χρόνια, ενώ μίλησαν και για την πορεία της αλληλογραφίας τα τελευταία χρόνια.
Πιο αναλυτικά:
* Τι στάση κρατάτε σαν εργαζόμενοι στην αλλαγή της πολιτικής των ΕΛΤΑ όσων αφορά στη λειτουργία της τα τελευταία χρόνια;
- Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας σε θέματα καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησής μας, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ στήριξαν και στηρίζουν όλες τις δράσεις που έχουν σαν στόχο τη βιωσιμότητα την ανάπτυξη και την κερδοφορία, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος των εργαζομένων και την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο συναλλασσόμενο κοινό.
* Έχετε υπογράψει κι εσείς σαν εργαζόμενοι ένα crach programme. Θέλετε να μας εξηγήσετε τι πρόγραμμα είναι αυτό και πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής;
- Το crash programme ή πρόγραμμα βιωσιμότητας υπογράφηκε και συμφώνησαν εργαζόμενοι και διοίκηση, περιέχει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, επανασχεδιασμό πολλών λειτουργιών, αλλαγές στο δίκτυο, προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Παράταση του ωραρίου λειτουργίας των Ταχ. καταστημάτων. Στόχος η μείωση δαπανών και διατήρηση των εσόδων. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά.
* Ποια είναι η πορεία στον όγκο της αλληλογραφίας τα τελευταία χρόνια;
- Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης για τον ταχυδρομικό χώρο.
Το παραδοσιακό Ταχυδρομείο παγκοσμίως έχει φθίνουσα πορεία. Σημαντικότερος παράγοντας γι’ αυτό είναι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Όλα τα ταχυδρομεία του κόσμου προσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα και προοπτικές. Από την 1η-1-2013 στη χώρα μας ισχύει η απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, ο ΕΛΤΑ έχει χάσει περίπου το μισό κύκλο εργασιών του και εξαιτίας της παρατεταμένης βαθιάς ύφεσης που βιώνουμε.
* Αφού είστε πλέον αυτόνομοι σαν εταιρία πώς εκτιμάτε πως θα κλείσετε οικονομικά το έτος που διανύουμε;
- Βρίσκεται σε εξέλιξη και στην εφαρμογή του το Crash Programme και το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο. Προβλέπεται στο τέλος του 2014 να υπάρχει ισοσκελισμός των οικονομικών του ΕΛΤΑ, ενώ συγχρόνως με τις οργανωτικές αναδιαρθρώσεις ανοίγεται ο δρόμος της αποτελεσματικότητας και της επαναφοράς στην κερδοφορία. Καταβάλλεται πλέον στον ΕΛΤΑ αποζημίωση για το κόστος παροχής της καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.
* Η απόφαση για τις νέες λειτουργίες των ΕΛΤΑ σας βρίσκει σύμφωνους; Μπορεί το Ταχυδρομείο να μοιράσει ακόμα και τα φάρμακα στους πολίτες;
- Τα ΕΛΤΑ πρέπει να στραφούν σε νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες. Διαθέτουν το μεγαλύτερο δίκτυο επαφής με τους πολίτες, σε καθημερινή βάση σε όλη τη χώρα, υπάρχει τεχνογνωσία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης των δεμάτων και του ηλεκτρονικού εμπορικού Ταχυδρομείου. Είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε συνταγές φαρμάκων στους πολίτες υπό προϋποθέσεις. Και η αναγγελία και μόνο της υπηρεσίας αυτής έτυχε θετικής αποδοχής από τους πολίτες. Και όποια άλλη υπηρεσία χρειαστεί αν αυτό συμβάλλει θετικά στη βιωσιμότητα του οργανισμού.
* Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον των ΕΛΤΑ; Πιστεύεται ότι θα ακολουθήσει τον εκσυγχρονισμό που υπάρχει στην εποχή μας, ενώ παράλληλα θα κρατήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα που είχε αναπτυχθεί στη σχέση πολίτη - ταχυδρόμου;
- Υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον. Τα ΕΛΤΑ είναι εταιρία με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Έχουν μια πορεία 185 χρόνων καθημερινής παρουσίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στόχος είναι ένα Ταχυδρομείο σύγχρονο, ανταγωνιστικό, υγιές, αποδοτικό με κοινωνικό ρόλο, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών. Για τους εργαζόμενους είναι ένας αγώνας που θα τον κερδίσουμε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass