Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΕΡΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

«Προσγείωση» στα σχολεία

* ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ * ΟΙ «ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ» ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2014 0:58 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:05
Του Κ. Γκιάστα
Μάθημα πρώτο: Αεραθλητισμός...
Μια πτήση με μοναδικό πεδίο προσγείωσης τα... σχολεία της Λάρισας έχει βάλει σαν στόχο για το άμεσο μέλλον η Αερολέσχη Λάρισας. Οι ερασιτέχνες «ιπτάμενοι» της πόλης παρατήρησαν δύο σημάδια που τους έκαναν να αναθεωρήσουν και να αλλάξουν «συντεταγμένες» στην πορεία τους το τελευταίο διάστημα. Πρωτίστως είδαν πως τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των Λαρισαίων για τον αεραθλητισμό περιορίζεται μόνο στην εμπειρία μιας δωρεάν πτήσης πάνω από την ευρύτερη περιοχή που διοργανώνουν οι ίδιοι ανά περιόδους, αλλά ο πραγματικός... κώδωνας κινδύνου ήταν άλλος. Παρατήρησαν την πτώση του ενδιαφέροντος από τη νέα γενιά. Κοινώς δεν έβλεπαν νεαρούς να συγκινούνται για ό,τι έχει σχέση με τον αεραθλητισμό και αποφάσισαν να δράσουν και μάλιστα γρήγορα και «σχολικά».
Γι’ αυτήν τους την αλλαγή τακτικής λοιπόν αλλά και τα σχέδιά τους γενικότερα για το μέλλον άνοιξαν τα χαρτιά τους στην «Ε» τόσο ο πρόεδρος της Αερολέσχης Λάρισας κ. Χρήστος Λυτάρης όσο και ο γραμματέας κ. Κοντόπουλος.
Και οι δύο αναφέρθηκαν εκτενώς στη δράση της Αερολέσχης και την άμεση σχέση της με την πόλη της Λάρισας. Μίλησαν για τους γενικούς αλλά και ειδικούς στόχους της προσπάθειας που ετοιμάζουν και στάθηκαν στα οφέλη που δημιουργούνται μέσα από τη διαδικασία της εισαγωγής στη σφαίρα του αεραθλητισμού.
«Η πόλη της Λάρισας είναι από τις πιο ζωντανές όσον αφορά στον αεραθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια. Διαθέτει πλούσια δράση και καλή πορεία. Το τελευταίο διάστημα όμως είδαμε μια ανησυχητική πτώση και θέλαμε να αλλάξουμε κάτι δραστικά. Αποφασίσαμε λοιπόν πως πρέπει να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που αφορά στα σχολεία της πόλης. Να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά και να αγγίξουμε χορδές που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλη περίπτωση» πήρε πρώτος τον λόγο ο πρόεδρος κ. Λυτάρης για να δώσει την καλύτερη «πάσα» στον κ. Κοντόπουλο: «Αρχικά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε παρουσιάσεις στα Λύκεια της πόλης αλλά και ενημερώσεις για τη δράση του συλλόγου στα Γυμνάσια. Είναι οι ηλικίες που θέλουμε κυρίως να αρχίσουν να βάζουν ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους και τον αεραθλητισμό. Επίσης θα επιδιώξουμε να πείσουμε και τα Δημοτικά Σχολεία να βάζουν στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εκδρομών και το πεδίο προσγείωσης στην Τερψιθέα. Ένας χώρος στον οποίο μπορούν και να παίξουν αλλά και να εντυπωσιαστούν από τα αεροπλάνα και τα αερομοντέλα».
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στο τραπέζι της συζήτησης όμως ο πρόεδρος κ. Λυτάρης έφερε και το γεγονός της προετοιμασίας των μαθητών που ενδιαφέρονται για τη Σχολή Ικάρων: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο αεραθλητισμός αποτελεί ίσως τον καλύτερο προθάλαμο προετοιμασίας για κάποιον μαθητή που ενδιαφέρεται για τη Σχολή Ικάρων. Είναι ένα «φροντιστήριο» που θα του δώσει πολλά εφόδια για το μέλλον».
Γενικότερα όμως τονίστηκε πως πλέον αυτό που θα προσπαθήσει η νέα διοίκηση της Αερολέσχης Λάρισας, να δείξει ένα ακόμα πιο εξωστρεφή χαρακτήρα καθώς τα χρόνια λόγω οικονομικών δυσκολιών έχουν κάνει τους πολίτες ακόμα πιο διστακτικούς όσον αφορά στα χόμπι τους και την ενασχόλησή τους στον ελεύθερο χρόνο.
Στη συνέχεια η κουβέντα μας πήγε στους γενικότερους στόχους της Αερολέσχης και υπογράμμισε ο κ. Κοντόπουλος: «Στόχος του σωματείου μας είναι η δημιουργία αεροπορικής συνείδησης, η ανάπτυξη και η διάδοση του αεροπορικού πνεύματος και του αεραθλητισμού, ιδίως προς τη νεολαία.
Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε τον Εκπαιδευτικό Φορέα της Αερολέσχης Λάρισας, για να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας που αγαπούν την πτήση να αποκτήσουν αεροπορικά πτυχία και ικανότητες που αφορούν τα υπερελαφρά αεροπλάνα, να γίνουμε μια μεγάλη αεροπορική οικογένεια και να μοιραζόμαστε ευχάριστες στιγμές στον αέρα» και συνέχισε: «Τα μαθήματα εδάφους γίνονται σε χώρο, ημέρα και ώρα που βολεύει τον εκπαιδευόμενο και τον εκπαιδευτή εδάφους και αέρος (π.χ. στο Πεδίο πριν ή μετά την πτήση κλπ.). Τα μέλη της Αερολέσχης αποτελούνται από εκπαιδευτές αέρος (με αρκετές ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους), εκπαιδευτές εδάφους, προσωπικό και μηχανικούς με μεγάλη εμπειρία στον αεροπορικό χώρο».
«Και πόσο ασφαλή είναι αυτά τα υπερελαφρά αεροσκάφη;» ρωτήσαμε τον πρόεδρο κ. Λυτάρη για να μας απαντήσει ως εξής: «Τα υπερελαφρά αεροπλάνα είναι ασφαλή και αξιόπιστα. Η αξιοπιστία είναι παγκόσμια αποδεδειγμένη βάσει στατιστικών στοιχείων. Η συντήρηση γίνεται κάθε 50, 100 και 200 ώρες πτήσης, και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΥΠΑ και του κατασκευαστή, ενώ βρίσκεται συνεχώς σε πλόιμη κατάσταση».
Η πτητική δραστηριότητα της Αερολέσχης Λάρισας αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα στο Πεδίο Προσγειώσεως Τερψιθέας και αγγίζει τις 300 ώρες πτήσης τον χρόνο. Τα πτητικά εκπαιδευτικά μέσα της Αερολέσχης είναι ένα υπερελαφρό αεροπλάνο ICP savannah. Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους της Αερολέσχης τα ICP savannah είναι ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά και αρκετά δημοφιλή υπερελαφρά αεροπλάνα του κόσμου, και διακρίνονται από απλότητα και ευκολία στον χειρισμό.
* Αξίζει να τονίσουμε πως η Αερολέσχη Λάρισας θα διοργανώσει και πανελλήνιους αγώνες ΥΠΑΜ (Υπερελαφρών). Αυτοί θα γίνουν στις 31 Μαίου και 1 Ιουνίου και σίγουρα θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους λάτρεις του αεραθλητισμού να δούνε σε δράση τα αεροσκάφη.
ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ
Έτσι ξεκίνησαν όλα...
 
Η ιστορία της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας αρχίζει το 1928 με την ίδρυση της «Κεντρικής Αεροπορικής Επιτροπής – ΚΑΕ» που υπαγόταν στο Υπουργείο Οικονομικών και επιχορηγείτο από το κράτος. Πέρασε πολλά στάδια όποτε και το 1998 με αλλαγή του καταστατικού μετασχηματίστηκε σε αθλητικό σωματείο και το 1999 αναγνωρίστηκε από τη ΓΓΑ ως αθλητική Ομοσπονδία και από το 2000 μετέχει στο αθλητικό σχεδιασμό και επιχορηγείται για τις δραστηριότητές της.
Η Αερολέσχη Λάρισας που είναι ένα Αεραθλητικό Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ιδρύθηκε το 1975 και τελεί υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Το πρώτο αεροσκάφος από την Αερολέσχη σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράστηκε το 1976 από την Ελβετία.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass