…Τρέχουν τα έργα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2014 20:34 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:04

Της Λένας Κισσάβου

Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του, βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του τελευταίου έργου εκ των μεγαλύτερων διαγωνισμών, σε χρηματικό ποσό και διάρκεια, που προβλεπόταν και είναι αυτό της εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, εξαρτημάτων και λαμπτήρων, για τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Ο ανάδοχος του έργου ξεκινά άμεσα τις εργασίες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα τις ολοκληρώσει μέσα σε διάστημα δυόμιση μηνών, ενώ στις υποχρεώσεις του είναι και η τελική ρύθμιση του φωτισμού, όταν τοποθετηθούν οι αρχαιότητες του Μουσείου, στις προθήκες και στα βάθρα της έκθεσης.

Ο προϋπολογισμός για τον φωτισμό, ανέρχεται στα 261.468 ευρώ (με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα –Επιχειρηματικότητα ΕΠΑΝ ΙΙ, 2007-2013».

Παράλληλα, αυτό το χρονικό διάστημα, στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου ολοκληρώνεται σύντομα, το έργο του πρώτου διαγωνισμού που αφορούσε στη διαμόρφωση του μόνιμου εκθεσιακού χώρου, με κατασκευή διαχωριστικών και προθηκών  (2.000 τετραγωνικών μέτρων)

ενώ σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες του Λαρισαίου αναδόχου, που ανέλαβε το έργο  της προμήθειας μεταφοράς και εφαρμογής, των υποβάσεων και μεταλλικών στηριγμάτων και των υποβάσεων των υπερυψωμένων δαπέδων για τη στήριξη και τοποθέτηση των αρχαίων ελεύθερων εκθεμάτων.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει 74 κατασκευές μεταλλικών υποβάσεων και στηριγμάτων, 55 κατασκευές σύνθετων βάθρων, 10 σύνθετες κατασκευές βάθρων από MDF (χωρίς μεταλλική υπόβαση) και εφαρμογή μεταλλικών στηριγμάτων, 31 σύνθετες κατασκευές εκ μεταλλικού σκελετού, υπερυψωμένων δαπέδων ελεύθερων αρχαίων εκθεμάτων.

Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι μικρότεροι, πρόχειροι  διαγωνισμοί, και από τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων της Λάρισας ( Κλασσικών και Βυζαντινών), που θα αφορούν στην επίστρωση του δαπέδου της μόνιμης έκθεσης με ειδικό υλικό, σε εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό καθώς επίσης και στην προμήθεια στηριγμάτων μικροαντικειμένων (εκθεμάτων) που θα βρίσκονται στις προθήκες.

Όσο προχωρούν οι εργασίες, για να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ο χώρος που θα φιλοξενήσει τους Θεσσαλικούς θησαυρούς, αντίστοιχα οι συντηρητές των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων της πόλης μας, εργάζονται για να είναι έτοιμες να εκτεθούν.

Στα εργαστήρια του Διαχρονικού μουσείου Λάρισας, γίνεται η συντήρηση των αρχαιοτήτων και με μόνο εχθρό το χρόνο, οι ειδικοί προσπαθούν να τελειώσουν το δύσκολο έργο τους.

Επίσης οι αρχαιολόγοι ετοιμάζουν το πληροφοριακό υλικό, που θα τις συνοδεύει, με τα ιστορικά στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά και το υλικό που θα αναρτηθεί σε κάθε αρχαιολογική ενότητα, που θα παρουσιάζεται στην έκθεση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass