…Αποστολές βοήθειας, των παιδιών στα σχολεία τους

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2014 21:52 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:00

Της Λένας Κισσάβου

 

Επισκέψεις στα σχολεία της Λάρισας, αλλά και όλου του νομού, ξεκινά ειδική επιστημονική επιτροπή, για να διαπιστώσει την εξέλιξη που έχουν τα περιστατικά μαθητών τα οποία έχουν προσφύγει για διάγνωση, στήριξη και παρέμβαση, στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης – Διάγνωσης καιΥποστήριξης Λάρισας (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.).

Ακολουθούν εξατομικευμένο πρόγραμμα για τις ανάγκες τους, αυτοί οι μαθητές; Στηρίζονται και πως;  Ανταποκρίνεται το σχολείο στις ειδικές τους ανάγκες; Εφαρμόζονται οι οδηγίες που έδωσε το ΚΕΔΔΥ, για την αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;  Ανταποκρίνονται οι μαθητές στην υποστήριξη που τους παρέχεται; Ποια είναι η εξέλιξή τους στο σχολικό περιβάλλον;

Ερωτήματα που θα απαντηθούν άμεσα, στις επισκέψεις που οργανώνει, με πρωτοβουλία του, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Λάρισας, στα σχολεία, προκειμένου να δει στο χώρο τους, τα περιστατικά αυτών παιδιών που ήδη έχει κάνει διάγνωση είτε των μαθησιακών δυσκολιών τους (δυσλεξία κ.α.) , είτε της ειδικής ανάγκης τους (άσπεγκερ, διάσπαση προσοχής, προβλήματα λόγου, διγλωσσία, χαμηλό νοητικό δυναμικό, ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, βίαιη συμπεριφορά κ.α.).

Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως «αποστολές βοήθειας», τόσο προς τους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, όταν οι ειδικοί …πάνε σχολείο για να προσφέρουν στήριξη σε όλους.

Είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο για την ελληνική παιδεία, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση τέτοιων επισκέψεων και οφείλεται καθαρά στην ευαισθησία που δείχνουν για το έργο τους, οι επιστήμονες στο ΚΕΔΔΥ Λάρισας, (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φιλόλογοι κ.α.) με την παρότρυνση και καθοδήγηση του προϊσταμένου αυτού, κ. Δημήτρη Χουλιαρού.

Με πρόσφατη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση, που έγινε από τον κ. Χουλιαρό , στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Λάρισας, προέκυψαν σημαντικές αλλαγές τόσο για το ρόλο που θα έχει ο φορέας στην μαθητική κοινότητα, όσο και το σχολείο απέναντι σε παιδιά που χρήσουν ειδικής διαπαιδαγώγησης και αντιμετώπισης, λύνοντας πολλά προβλήματα προς όφελος όλων.

Ειδικότερα για τα νέα δεδομένα που ήδη ισχύουν, ο κ. Χουλιαρός, μας είπε: «Στα πλαίσια της πολύχρονης λειτουργίας του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Λάρισας θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό μια νέα προσπάθεια που ξεκινάει από την υπηρεσία μας και αφορά στη διαδικασία ανασυγκρότησής της, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών.

Προκειμένου το διεπιστημονικό προσωπικό να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, με ευθύνη και αξιοπιστία απέναντι στις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού της Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και απέναντι στις απαιτήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στο σύνολό του, ορίστηκε η προηγούμενη εβδομάδα ως εβδομάδα εσωτερικής αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης.

Κοινός συνεργατικός στόχος της διεπιστημονικής ομάδας είναι η βαθύτερη ομαδική αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση της δουλειάς μας, τόσο μέσω νέων τεχνικών, εφαρμογών και προγραμμάτων αξιολόγησης και διάγνωσης, όσο και ομάδων συμβουλευτικής και υποστήριξης για την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε είδους ανάγκης του πληθυσμού στο οποίο, ως υπηρεσία, απευθυνόμαστε.

Συμπερασματικά με τα προαναφερθέντα, κρίθηκε  άμεση, απαραίτητη και αναγκαία η υλοποίηση της παραπάνω απόφασης κατά το διάστημα αυτό, ώστε οι βλέψεις και οι προσδοκίες μας να επιτευχθούν, πρακτικά να εφαρμοσθούν και τελικά να έχουν επιστημονικό αλλά και ουσιαστικό αντίκρισμα και όφελος σε όσους συναδέλφους, γονείς και μαθητές μας το έχουν ανάγκη».

Αναλυτικότερα θα ισχύουν τα εξής:

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Μια φορά την εβδομάδα επιστημονική επιτροπή του ΚΕΔΔΥ, θα πραγματοποιεί επισκέψεις, σε συγκεκριμένα περιστατικά παιδιών, σε σχολεία, υποστηρικτικά, μας είπε ο κ. Χουλιαρός, και συμπληρώνει: «Κλιμάκιο του ΚΕΔΔΥ θα συμμετέχει μια φορά την εβδομάδα σε υποστηρικτικό πρόγραμμα μαθητών στα σχολεία, για την υποστήριξή τους, αλλά και για την υποστήριξη των σχολείων στο έργο τους».

Μεταξύ αυτών περιστατικά παιδιών με βίαιη συμπεριφορά, με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, με δυσλεξία, με προβλήματα λόγου κ.α.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

Επίσης αλλάζει η διαδικασία της διάγνωση δυσκολιών στους μαθητές και συγκεκριμένα ο κ. Χουλιαρός αναφέρει: « Ο τρόπος του αιτήματος που υποβάλλεται από τους γονείς προς το ΚΕΔΔΥ αλλάζει. Από δω και στο εξής το αίτημα θα υποβάλλεται στο σχολείο και μετέπειτα στην υπηρεσία μας και αφού δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα του μαθητή από το σχολείο ή τον σύμβουλο του σχολείου».

Η διάγνωση που θα πραγματοποιεί το ΚΕΔΔΥ για κάθε παιδί, θα αποστέλλεται και στο σχολείο του, προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψει το φαινόμενο των μεγάλων λιστών αναμονής μαθητών για διάγνωση και γνωμάτευση των δυσκολιών τους στο ΚΕΔΔΥ, καθώς και για επαναληπτική αξιολόγησή τους.

ΝΕΑ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Σε αναπροσαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων, για τα τεστ διάγνωσης των αναγκών κάθε παιδιού, αλλά και για την σωστή αντιμετώπισή τους, έχει προχωρήσει το ΚΕΔΔΥ, τα οποία είναι πιο σύγχρονα και βασισμένα σε μελέτες Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιαρός εξηγεί: « Θα εφαρμόζονται, για την καλύτερη αξιολόγηση των μαθητών με δυσκολίες στη μάθηση και αναπηρίες, νέα ψυχομετρικά εργαλεία, ώστε επακριβώς να ορίζεται ο βαθμός δυσκολίας οποιασδήποτε μορφής και με σαφείς οδηγίες να ακολουθείται από γονείς σχολείο και ειδικούς πρόγραμμα αντιμετώπισης ή αποκατάστασης».

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass