Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Περιστεράδες: Η ιστορία ξαναζωντανεύει...

* ΜΙΑ «ΑΓΑΠΗ» ΠΑΛΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΛΕΥΚΩΜΑ * ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2014 20:37 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:55
 
Του Κ. Γκιάστα
«Περιστεράκι μου, σαν σε κοιτάζω
νιώθω μια θλίψη κι αναστενάζω
κι όνειρα κάνω κάθε φορά
περιστεράκι μου να ‘χα φτερά»
Χιλιοτραγουδημένο. Σύμβολο της ελευθερίας, της αγνότητας και της ειρήνης. Σημάδι της αγάπης. Ο ταχυδρόμος της φύσης. Αλλά και χόμπι συνάμα, σύντροφος της καθημερινότητας και μιας περίεργης συλλεκτικότητας πολλών.
Το περιστέρι. Μια ιστορία παλιά που στη Λάρισα βρήκε πρόσφορο έδαφος ή μάλλον... αέρα και έδωσε κίνητρο σε μια νέα γενιά. Στους σύγχρονους περιστεράδες της Λάρισας που ακολουθούν τη διαδικτυακή τάση της εποχής με ιστοσελίδες στο ίντερνετ, με στόχο μια σελίδα στο facebook, με αμέτρητα βίντεο στο youtube αλλά με οδηγό το παρελθόν για το οποίο ετοιμάζουν μια μεγάλη τιμή. Ένα λεύκωμα στο οποίο θα αποτυπώνεται η ιστορία των περιστεράδων από τα μέσα του περασμένου αιώνα.
Ο Σύλλογος Περιστεράδων Λάρισας ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2005 με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της ράτσας των περιστεριών της Λάρισας (Ουτζίτικα, Βούτες).
«Τι είναι όμως οι Βούτες;» Ρωτήσαμε για να μας πληροφορήσει η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου πως: «Η Βούτα ως ράτσα γεννήθηκε στη Λάρισα και στον Τύρναβο, με βάση στοιχεία και ιστορικές αναφορές. Διασταύρωση κάποιας ράτσας (βούτα της ανατολής) που έφεραν μαζί τους οι Τούρκοι τον 16ο αιώνα με ντόπιες ράτσες περιστεριών δημιούργησαν την ελληνική Βούτα. Στη Λάρισα οι Βούτες ήρθαν από τον Τύρναβο σχεδόν ταυτόχρονα. Τα «Ουτζίτικα», όπως τα αποκαλούσαν οι παλιοί περιστεράδες, πολύ γρήγορα έγιναν η αγαπημένη τους ράτσα και μέσα σε λίγα χρόνια εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑ
Μεγάλοι περιστεράδες της Λάρισας άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του Ουτζίτικου αφού σε δύσκολα χρόνια φτώχεια, κατοχή, εμφύλιος, διατήρησαν τη ράτσα και την παρέδωσαν στη συνέχεια στις νεότερες γενιές. Μερικά γνωστά ονόματα είναι οι Τσαναμπός Χρήστος (Μπάλιακας), Ζιάκας , Χριστοφορίδης Δήμος, Νιάμας, Σκόδρας Δημήτριος, Παπαχατζής Αθανάσιος, Παππάς Β., Ροκάνας Άγγελος, Λαμίας Γιώργος.
Για όλους αυτούς λοιπόν η νέα γενιά του συλλόγου προσπαθεί και συλλέγει φωτογραφίες από το παρελθόν με σκοπό την έκδοση ενός λευκώματος.
«ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Ο Σύλλογος Περιστεράδων Λάρισας αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους ίδιους και τα στοιχεία τους είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. «Με 84 μέλη εγγεγραμμένα και ενεργά αυτή τη στιγμή είμαστε ο μεγαλύτερος σε όλη την Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος επικοινωνίας (πολύ οργανωμένος σύλλογος) Αχιλλέας Λαμπρονίκος. Μάλιστα συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπεία του Δ.Σ. στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Βούτας που πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα. «Εκεί συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη σωστή διατροφή και υγεία των περιστεριών καθώς και οργανωτικά θέματα που αφορούν στην αλληλοβοήθεια και φιλία στις σχέσεις των συλλόγων. Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα της ομιλίας του προέδρου μας στο ΒΙΟ.ΠΑ στη Σιάτιστα, η αλληλοβοήθεια, η συνεργασία και η φιλία μεταξύ των συλλόγων που είναι και η φιλοσοφία του συλλόγου της Λάρισας. Ήταν μια καλή αρχή για μελλοντικές συναντήσεις και προσπάθειες για το καλό των συλλόγων και της βούτας» κατέληξε ο υπεύθυνος επικοινωνίας προσκαλώντας όσους Λαρισαίους ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την προσπάθεια δίνοντας φωτογραφίες για το λεύκωμα.
ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Σήμερα είναι μια ευκαιρία για όλους τους φίλους των περιστεριών να παρακολουθήσουν μια σχετική εκδήλωση. Ο Σύλλογος Περιστεράδων Λάρισας διοργανώνει σήμερα τη Γιορτή Πετάγματος Περιστεριών. Έχουν επιλεγεί 10 μέλη του Συλλόγου για να παρουσιάσουν τα περιστέρια τους
Λιάγκας Βασίλειος (Οδός Βόλου), Φωτάκης Γεώργιος (Τούμπα), Παπαγιάννης Παναγιώτης (Παπάγος) (Νέα Πολιτεία), Νταϊλιάνης Παναγιώτης (Περιφερειακή Τρικάλων), Τεμενούγκας Στέλιος (Αγ. Θωμάς), Τζιάνακας Ιωάννης (Ραχούλα), Καραμούτης Κων/νος (Αμυγδαλέα), Νότας Τριαντάφυλλος (Τερψιθέα), Καραβάκας Βασίλειος (Τερψιθέα), Τασιάκος Αντωνιος (Οδός Καρδίτσης).
Όπως ανακοινώθηκε σχετικά θα ακολουθήσει δεξίωση στο κέντρο «Μαριάννα» όπου θα γίνουν οι βραβεύσεις και θα μοιραστούν πολλά δώρα (20 περιστέρια από τους συμμετέχοντες στο πέταγμα και πάνω από 30 περιστέρια προσφορά μελών του Συλλόγου. Θα μοιραστούν εμβόλια για περιστέρια και άλλα 70 φάρμακα και βιταμίνες περιστεριών όπως πάντα σε συνεργασία με κτηνιάτρους. Επίσης θα μοιραστούν δώρα που προφέρουν οι χορηγοί του συλλόγου. Η συγκέντρωση θα γίνει όπως κάθε χρόνο στις 08:30 το πρωί στο 1ο χλμ. παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Σούπερ Μάρκετ Αρβανιτίδης.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass