ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΜΝΗΜΗΣΤΟΥ ΕΒΡΑΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ποτέ ξανά στην Ιστορία του έθνους τέτοιο Ολοκαύτωμα

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2014 23:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:54

 

 

«Μνήμη και ευθύνη. Ας κρατήσουμε αυτές τις λέξεις στο μυαλό μας, καθώς θα στέλνουμε μια σκέψη και μια προσευχή στις 6.000.000 ψυχές, που θυσιάστηκαν στο όνομα μιας στείρας και σκοτεινής ιδεολογίας και ο καθένας μας ας αποφασίσει με αίσθημα ευθύνης τον δικό του, προσωπικό τρόπο δράσης και το δικό του, προσωπικό χρέος προς ένα καλύτερο μέλλον. Κι εμείς σήμερα, προσκυνητές στη μνήμη τους, σκύβουμε με ευλάβεια πάνω από τις στάχτες όλων αυτών, που δεν αξιώθηκαν καν έναν τάφο με το όνομα τους, για να ανανεώσουμε την υπόσχεση ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. Για να δώσουμε, έστω και εκ των υστέρων, κάποιο νόημα στην τραγική θυσία τους».

Με αυτά τα λόγια οι εκπρόσωποι της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας έστειλαν το απόγευμα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για να μην επαναληφθεί η πιο μελανή και τραγική στιγμή  στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, κατά την διάρκεια της επετείου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πόλη, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπων της Ισραηλίτικης Κοινότητας απ όλη την χώρα.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη τελετή που πραγματοποιήθηκε αρχικά στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων με την κατάθεση στεφάνων και εν συνεχεία στην Συναγωγή όλοι τόνισαν με έμφαση ότι τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης θα πρέπει να γίνονται και ταυτόχρονα μέσα από την ενημέρωση να ανατιναχθούν τα υπολείμματα του ρατσισμού.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Η εκδήλωση ξεκίνησε στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων -στο χώρο που η πόλη της Λάρισας έχει αφιερώσει στους Εβραίους πολίτες της, που οδηγήθηκαν σε αναίτιο και μαρτυρικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου- με επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραβίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων της πόλης, καθώς και Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και Οργανισμών.

Ακολούθησε η τελετή στην κατάμεστη Συναγωγή Λάρισας με ομιλίες από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Ρένα Καραλαριώτου, τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βενιαμίν Αλμπάλα, τον πρόεδρο της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζο, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κ. Σωτήρης Πράπας, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση τους να μιλήσει για την Ημέρα Μνήμης που την χαρακτήρισε «σημαίνουσα όχι μόνο για την Εβραϊκή κοινότητα, αλλά για όλα τα έθνη του κόσμου. Είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, τη μνήμη που ενώνει, που εξανθρωπίζει, που αποτελεί φρένο στη μισαλλοδοξία και τη βία, βάλσαμο για τους επιζώντες που κουβαλούν χρόνια το βάρος της απώλειας και του πένθους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass