ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΟΠΛΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η μάχη της καλιακούδας συνεχίζεται

*Ειδικά «συρματοπλέγματα» στα κλαδιά των δέντρων της πλατείας, με απωθητικές ακίδες

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2014 0:24 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:46

 

Μετά τα θορυβώδη κρόταλα, τις συσκευές υπερήχων, τις φωτεινές ακτίνες λέιζερ και τελευταία τις ηχητικές συσκευές παραγωγής κραυγών αρπακτικών που επίσης απέτυχαν, ο Δήμος Λαρισαίων ρίχνεται με νέα όπλα στη μάχη της καλιακούδας.

Εκτός από το πεζικό που συνεχίζει κάθε πρωί να πλένει τις κεντρικές πλατείες με τη μάνικα για την αντιμετώπιση της κουτσουλιάς, σπεύδουν ξανά οι μονάδες μηχανικού εφαρμόζοντας μια νέα μέθοδο απώθησης των πτηνών. Αθέατα «συρματοπλέγματα» θα περιτυλίξουν τα δέντρα της πλατείας κρατώντας τον εχθρό σε απόσταση.

Κάποιοι από τους θαμώνες της πλατείας απέδωσαν το χθεσινό «αυστηρό κούρεμα» των μεγάλων δέντρων σε μια προσπάθεια να λιγοστέψουν τα κλαδιά και άρα τα νυχτερινά στέκια των πεισματάρικων πουλιών. Δεν συνέβαινε όμως αυτό. Η υπηρεσία Πρασίνου κλάδεψε πιο έντονα από το σύνηθες, με την ψιλή, βάσει σχεδίου. Προκειμένου να μπορέσει άλλο συνεργείο να τοποθετήσει στα εναπομείναντα κλαδιά σύστημα με ειδικές απωθητικές ακίδες.

Πρόκειται για ειδική ταινία με βάση ανοξείδωτη ή από επεξεργασμένο πολυκαρβονικό επί της οποίας είναι προσαρμοσμένες βελόνες μήκους αρκετών εκατοστών. Με στρογγυλεμένες τις άκρες τους ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός των πτηνών που προσπαθούν να πλησιάσουν. Απλώνοντας την ταινία πάνω στα κλαδιά, εμποδίζονται τα πουλιά να σταθούν οπότε αναζητούν αλλού ξενοδοχείο ύπνου.

Το σύστημα δεν είναι εφεύρεση Λαρίσης. Ήδη διακινείται από εταιρίες καθαρισμού χώρων για να προστατευτούν κτίρια και εφαρμόζεται στην Αθήνα, σε περβάζια παραθύρων νεοκλασικών κτιρίων προκειμένου να τα προστατεύσουν από περιστέρια και δεκαοκτούρες.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κατοικημένες περιοχές από πολυπληθή σμήνη πουλιών, είτε υγειονομικής φύσης είτε καταστροφής επιφανειών, έχουν προκαλέσει την ανάπτυξη ειδικής τεχνολογίας. Και εκτός από τις μεθόδους που ήδη έχει εφαρμόσει ο Δήμος της Λάρισας, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία, υπάρχουν ακόμη στο οπλοστάσιο των εταιριών η ειδική ταινία παραγωγής ηχητικών και οπτικών εφέ με την κίνησή της στο αεράκι, η χορδή χαμηλού ρεύματος, η αόρατη προστασία από ηλεκτρικές γραμμές απώθησης κ.α.

Εκείνο που δεν μπορούν να εντοπίσουν από τον Δήμο είναι το πού βρίσκονται οι φωλιές των αναρίθμητων καλιακούδων που εισβάλλουν στην πόλη, που γεννούν και επωάζουν τα αυγά τους ώστε να αναπαράγονται και να πληθύνονται.

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass