«Ενεργειακό λίφτινγκ» σε δημαρχείο, ΔΩΛ και σχολεία

Δημοσίευση: 02 Ιαν 2014 20:48 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:18

Της Λένας Κισσάβου

«Ενεργειακό λίφτινγκ», θα γίνει φέτος σε πέντε παλιά κτίρια της Λάρισας, που κρίθηκαν ιδιαίτερα ενεργοβόρα, ώστε η λειτουργία τους να καταστεί οικονομικότερη για το Δήμο Λαρισαίων.

Πρόκειται για το Δημαρχείο Λάρισας, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας,

τον 11ο   Παιδικό Σταθμό,  το 4ο Γυμνάσιο και τα 2ο  και  28ο  δημοτικά σχολεία, τα οποία βρίσκονται σε πορεία δημοπράτησης , καθώς την ερχόμενη εβδομάδα (Πέμπτη 9 Ιανουαρίου) προβλέπεται να συζητηθεί το έργο από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, προς έγκριση των τευχών δημοπράτησής του.

Όπως αναφέρει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων του Δήμου Λαρισαίων, κ. Λίλη Γιοβρή, τα τεύχη δημοπράτησης έχουν εγκριθεί από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και μετά την έγκρισή τους από την οικονομική επιτροπή, προβλέπεται να δημοπρατηθεί το έργο αρχές Φεβρουαρίου, με προϋπολογισμό 1.057.410  ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε  ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την πόλη, το οποίο θα βοηθήσει τον Δήμο Λαρισαίων οικονομικά όσο αφορά στο κόστος συντήρησης αυτών των παλιών κτιρίων, ενώ απ΄την άλλη θα αλλάξει ριζικά η αισθητική τους, με νέα αναβαθμισμένη εικόνα. Ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ( κατά 100%), ενταγμένο στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εργασίες που προβλέπονται θα ξεκινήσουν την άνοιξη και θα ολοκληρωθούν με τη λήξη του έτους.

Στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια, η βελτίωση  της ενεργειακής συμπεριφοράς τους,  καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους τους, καθώς επίσης και η σημαντική μείωση των ετησίων καταναλώσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σήμερα αυτά τα πέντε κτίρια είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, υποθερμαινόμενα, με κέλυφος παλαιό χωρίς θερμομόνωση στην τοιχοποιία, το δάπεδο και το δώμα, με ακατάλληλο τεχνητό φωτισμό που δεν πληρεί τις απαιτήσεις του κανονισμού για εργασία γραφική σε εσωτερικούς χώρους και κουφώματα εκτός προδιαγραφών θερμοδιακοπής και αεροστεγανότητας.

Αναλυτικότερα, βάση της τεχνικής έκθεσης, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν σε κάθε κτίριο χωριστά είναι η εξής:

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Το Δημαρχείο του Δήμου Λαρισαίων, συνολικής επιφάνειας  3200m2, κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, βασισμένο στα βραβευμένα σχέδια του Ν. Δεσύλλα.

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές κατέληξαν ότι πρέπει να γίνουν οι

ακόλουθες επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο:

1) Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στην τοιχοποιία της Δ-ΝΔ πλευράς κτιρίου (ακάλυπτος χώρος).

2) Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων, με νέα κουφώματα αλουμινίου, με θερμοδιακοπή, και με low-e υαλοπίνακες

3) Εγκατάσταση φυτεμένου δώματος στο κτίριο για μείωση των φορτίων κλιματισμού σε μέρος της οροφή του 3ου ορόφου και εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε μέρος της οροφή του 4ου

ορόφου του κτιρίου .

4) Εφαρμογή εξωτερικού σκιασμού της ΒΑ και Α πλευράς του κτιρίου

5) Αλλαγή όλων των κλιματιστικών μηχανημάτων (split units) παλαιάς τεχνολογίας του 4ου ορόφου που λειτουργούν με R22, ψυκτικό ρευστό, με νέα κλιματιστικά με R410 A και inverters.

6) Αλλαγή όλων των αναλογικών στραγγαλιστικών διατάξεων στα φωτιστικά σώματα που λειτουργούν στο κτίριο, με νέα ηλεκτρονικά ballasts, με στόχο την μείωση των φορτίων φωτισμού.

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Λαρισαίων είναι συνολικής επιφάνειας 2418m2, κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50 και επεκτάθηκε

στις αρχές της δεκαετίας του ’ 90.

Προβλέπεται να γίνουν τα ακόλουθα:

1) Εγκατάσταση νέου αίθριου στην οροφή του κτιρίου, με υαλοπίνακες low-e υψηλής ανακλαστικότητας και σκιασμός του.

2) Εγκατάσταση φυτεμένου δώματος στο κτίριο, για μείωση των φορτίων κλιματισμού στην οροφή του 2ου ορόφου.

3) Αλλαγή των κλιματιστικών μηχανημάτων (split units) του 2ου ορόφου που λειτουργούν με R22, ψυκτικό ρευστό, με νέα κλιματιστικά με R410 A και inverters.

4) Αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων, με νέα χαμηλής κατανάλωσης με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες, με ηλεκτρονικά ballasts.

11ος  ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που βρίσκεται επί των οδών Λαγού και Μπιζανίου, στη συνοικία Φιλιππούπολης.

Εχει εμβαδόν 198,6 m2 και κτίστηκε το 1988, από δωρεά της τοπικής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στους πολίτες της πόλης.

Προτάθηκαν οι εξής παρεμβάσεις:

1) Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης 6 cm στην εξωτερική τοιχοποιία του παιδικού σταθμού.

2) Αντικατάσταση των παλιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και υαλοπίνακες. Εφαρμογή φυτεμένου δώματος χαμηλής βλάστησης στις επιφάνειες του δώματος που σήμερα είναι καλυμμένες με ψιλό χαλίκι.

4) Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα φωτιστικά σώματα οροφής με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες και ηλεκτρονικούς ballasts.

4ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΚΟΥΤΣΙΝΕΙΟ» (επί των οδών Ηπείρου και Ανθίμου Γαζή ). Το κτίριο που στεγάζει το 4ο Γυμνάσιο ή όπως είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία «ΚΟΥΤΣΙΝΕΙΟ», έχει σήμερα συνολική έκταση 2497 m2. Ιδρύθηκε η πρώτη πτέρυγα το 1934 με 12 αίθουσες και το 1974 κτίστηκε η δεύτερη πτέρυγα, 9 αιθουσών, ανεξάρτητη από την πρώτη. Τέλος το 1994 κτίστηκε κτίριο – συνδετήριο των δύο πτερύγων όπου εγκαταστάθηκαν τα γραφεία και το κυλικείο. Η επόμενη σοβαρή ενεργειακή παρέμβαση στο κτίριο, 2004, αφορούσε την αλλαγή στη νότια όψη του κτιρίου, των κουφωμάτων και των μονών υαλοπινάκων με διπλούς υαλοπίνακες σε κουφώματα αλουμινίου, αλλά χωρίς θερμοδιακοπή.

Προτείνονται να γίνουν οι εξής εργασίες:

1. Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης εξωτερικής τοιχοποιίας του σχολείου.

2. Εφαρμογή θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου κάτω από την κεραμοσκεπή.

3. Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων της βόρειας όψης του κτιρίου με τα μονά υαλοστάσια, με

νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και με low-e υαλοπίνακες

Διατήρηση αυτών στη Νότια πλευρά.

4. Αλλαγή των παλαιών φωτιστικών σωμάτων στις τάξεις και στους διαδρόμους με νέα φωτιστικά σώματα οροφής με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες και ηλεκτρονικούς ballasts.

2ο  ΚΑΙ 28ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (επί της οδού Ηπείρου)

 Το διώροφο κτίριο, επί της οδού Ηπείρου 34 στη Λάρισα, είναι συνολικής επιφάνειας 1831 m2, καλύπτει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, του 2ου και 28ου Δημοτικού Σχολείου, με συνολικό πληθυσμό περίπου 300 μαθητών και 15 δασκάλων.

Το κτίριο κτίστηκε το 1985, η τοιχοποιία του είναι από σκυρόδεμα χωρίς μόνωση, το δώμα και το δάπεδο επίσης χωρίς θερμομόνωση. Τα κουφώματα του σχολείου είναι από αλουμίνιο χωρίς θερμοδιακοπή, με

μονά υαλοστάσια.

Ο εγκατεστημένος φωτισμός χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής και δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις για φωτισμό σε εκπαιδευτήρια. Δεν έχει συντηρηθεί ποτέ, ιδιαίτερα δεν έχει γίνει καθαρισμός

του πλαστικού καλύμματος και τα φωτιστικά σώματα στους χώρους θεωρούνται ως υπεράριθμα, χωρίς να προσφέρουν τα απαιτούμενα επίπεδα φωτισμού.

Προτείνονται οι ακόλουθες επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας:

1) Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου κάτω από την κεραμοσκεπή.

2) Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με τα μονά υαλοστάσια, με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και αντικατάσταση των υαλοπινάκων με υαλοπίνακες low-e (4/4εσ+16κενό+6εξ)

σε mm.

3) Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα φωτιστικά σώματα οροφής για 2 ή 4 λαμπτήρες φθορισμού 14W, τύπου Τ5 με υψηλής απόδοσης ανακλαστήρες και ηλεκτρονικούς ballasts, με

στόχο τη μείωση των φορτίων φωτισμού.

Επιβλέποντες  και μελετητές του έργου είναι οι κ.κ. : Καρανίκα Κ.,

Ιωαννιδου Κ. και  Τσολια Χρ.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass