ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Δώσαμε μάχες, έχουμε τις λύσεις για τον αγροτικό τομέα»

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2015 0:30

Συμβολική, αλλά και ουσιαστική χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του στη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία πλήθους κόσμου.

Είναι, τόνισε, μια υποψηφιότητα που καταδεικνύει ότι «ξέρουμε να δίνουμε μάχες στο πλευρό του κόσμου του μόχθου, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα του αγρότη, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να μείνει στον τόπο του».

Η Λάρισα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, έχει παράδοση δημοκρατικών και προοδευτικών αγώνων, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον αγροτικό τομέα, όσα επιτεύχθηκαν το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα σχεδιάζει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη χθεσινή συγκέντρωση παρευρέθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ στο πλευρό του στάθηκαν σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά επέστρεψαν στις θέσεις τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα αφορούσε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «με την επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέραμε και αφήσαμε ανοιχτή τη διαπραγμάτευση για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Είναι η μάχη που θα δώσουμε μαζί. Για να δώσουμε τις λύσεις που μας πάνε μπροστά. Γιατί μόνο εμείς ξέρουμε και μπορούμε να δώσουμε αυτή τη μάχη.

Γιατί εμείς μπορέσαμε μέσα σε εφτά μήνες να δώσουμε τα πρώτα, αξιόπιστα δείγματα γραφής, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο:

Παλέψαμε και κρατήσαμε αφορολόγητες τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, ενώ η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.

Το ίδιο πετύχαμε και για τις αγροτικές επιδοτήσεις έως ύψους 12.000 ευρώ, ενώ  προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.

Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των αγροτών, κυρίως μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Επαναλειτουργήσαμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς.

Ετοιμάσαμε και καταθέτουμε σε διαβούλευση, αμέσως μετά τις εκλογές, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργατική λειτουργία των αγροτών.

Ξεκινήσαμε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την ίδρυση φορέα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και των αγροτικών ακινήτων

Παίρνουμε μέτρα προστασίας της φέτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και των γαλακτοπαραγωγών της χώρας μας μετά την άρση των ποσοστώσεων.

Ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 10 δισ. ευρώ.

Διασφαλίσαμε την απορρόφηση των 800 εκ. ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.

Έχουμε όμως να κάνουμε ακόμη πολλά.

ΒΙΒΛΙΑ- ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Κυρίως να αμβλύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία, με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών,  παράλληλα με την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Και θα το πράξουμε:

Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης θα έχουν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων, εκτός από τους μικρούς παραγωγούς με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Εκεί θα ενταχθεί και η δαπάνη για το αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση.

Θα προσδιορίσουμε το αγροτικό εισόδημα και τη φορολόγησή του με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της ''αγροτικής επιχείρησης'' και της ''γεωργικής εκμετάλλευσης'' αλλά και της έννοιας του ''αγρότη'' σε συνεργασία με τους φορείς των αγροτών.

Στις ''γεωργικές εκμεταλλεύσεις'' ορίζουμε γενικό αφορολόγητο όριο.

Αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και, βάσει νέου επικαιροποιημένου υπολογισμού, τις αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

Από αυτές τις διαδικασίες, αλλά και από την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα προκύψουν τα αντισταθμιστικά ισοδύναμα για να εξαλείψουμε την υπερφορολόγηση των αγροτών.

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ρευστότητας του αγρότη,  σε πρώτη φάση με την έκδοση αγροτικής κάρτας, που θα καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες του για την καλλιέργεια και τη συνολική αγροτική δραστηριότητα. Ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα λειτουργήσει η νέα, δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία, εκτός από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τη συνεταιριστική οικονομία, θα χρηματοδοτεί και ειδικά προγράμματα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Εξομοιώνουμε σταδιακά τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ.  Συνδέοντάς τες τόσο με το εισόδημα όσο και με την παραγωγική δραστηριότητα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την αύξησή τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Επίσης, παίρνουμε μέτρα για την κτηνοτροφία:

Εξορθολογίζουμε τη διαχείριση των βοσκοτόπων και των ενισχύσεων. Το κάναμε ήδη με την απόφαση κατανομής της φετινής χρονιάς, όπου καθορίσαμε κατανομές κατά περιφέρειες.

Προχωρήσαμε επίσης στην ανάθεση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων.

Το  νομοσχέδιο που ρυθμίζει το ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα των ''βοσκησίμων γαιών'', βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Ενώ εξειδικεύουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους κτηνοτροφικούς οικισμούς τα κτηνοτροφικά πάρκα και τις κτηνοτροφικές ζώνες.

«Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση για την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

Ο λαός μας αποφάσισε: Όχι στην παλινόρθωση του κομματικού κράτους της ΝΔ. Όχι στην παλινόρθωση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όλες και όλοι, με την καρδιά και το μυαλό, εμπιστευόμαστε την ελπίδα μας και την ψήφο μας στο ΣΥΡΙΖΑ. Δίνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, ισχυρή εντολή αλλαγής, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θέλει να αποφασίζουν ξανά για τη ζωή του τα ίδια πρόσωπα από το παρελθόν της παρακμής.  Το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο, που για σαράντα χρόνια πλούτιζε σε βάρος του και ρήμαζε τον τόπο, για να τον οδηγήσει στο τέλος στην αγκαλιά των δανειστών και στα Μνημόνια».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η επτάμηνη άνοιξη που έζησε ο λαός μας με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει χαμένη. Αυτή η άνοιξη θα είναι του λαού μας. Αυτή η άνοιξη θα είναι κερδισμένη. Το δίλημμα της Κυριακής είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των λίγων; Την Ελλάδα της προόδου ή της συντήρησης;

Ή εμπιστευόμαστε την Ελλάδα στους ανθρώπους που σας κοιτάζουν με καθαρό βλέμμα, που ζουν ανάμεσά σας, που δουλεύουν μαζί σας και έχουν πεντακάθαρα χέρια ή εγκαταλείπουμε την πατρίδα μας στους ομοτράπεζους της διαπλοκής, στους δωρολήπτες της Siemens, στους τροφίμους της λίστας Λαγκάρντ και κάθε άλλης λίστας της διαπλοκής, στους αυτουργούς της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και θα δώσουμε λύσεις.

Γι' αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή την Κυριακή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για να δώσουμε λύσεις προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της ολιγαρχίας. Προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Προς όφελος της αγροτιάς».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «για μία ακόμα φορά, δίνουμε τη μάχη μόνοι εναντίον όλων. Μόνοι, ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και πάλι εμείς θα νικήσουμε. Η νίκη την επόμενη Κυριακή θα είναι του λαού μας.

Και από την άλλη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση, όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στην κάλπη της Κυριακής, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τοποθέτησή τους. Γιατί εμείς ενώνουμε τοω λαό μας σε ένα μεγάλο πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Για την ανάπτυξη και την αλλαγή».

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass