ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Μαρμάρινος «φύλακας μνήμης» στα Βούναινα

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2015 0:23

 

Στην είσοδο των Βουναίνων του Δήμου Κιλελέρ, από χθες δεσπόζει σε περίοπτη θέση, μια ιστορική μορφή της ελληνικής ιστορίας, ως ακλόνητος φύλακας της μνήμης των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ένα επιβλητικό μαρμάρινο άγαλμα του τελευταίου μητροπολίτη της Σμύρνης, Χρυσόστομου, τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία του προσφυγικού χωριού, οι κάτοικοι του οποίου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, πως κρατούν ζωντανές τις ιστορικές μνήμες για τις επόμενες γενιές και τιμούν τους προγόνους τους, που ξεριζωμένοι έφυγαν από την Καππαδοκία για τη νέα πατρίδα, βρίσκοντας στον δρόμο τους αυτόν τον τόπο στον κάμπο, για να ξεκινήσουν από την αρχή.

«Εκπληρώνουμε ένα ιερό καθήκον, απέναντι στην ιστορική μνήμη...» τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος και αναφερόμενος στον μαρτυρικό θάνατο του μητροπολίτη Χρυσόστομου από τους Τούρκους υποστήριξε πως: «Ο εθνάρχης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μέσα στον όλεθρο της καταστροφής, εν πλήρη συνειδήσει, έμεινε πιστός στην αποστολή του χωρίς να εγκαταλείψει το ποίμνιό του».

Ο κ. Χαρακόπουλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να καταγγείλει για ακόμη μια φορά το γεγονός λέγοντας ότι: «Οι απόγονοι των θυτών της Μικρασιατικής Καταστροφής όχι μόνο αρνούνται να την αναγνωρίσουν αλλά διαστρεβλώνουν και την αλήθεια...».

Η δημιουργία του μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Χρήστος Μαουσίδης, στηρίχθηκε κατά ένα μέρος οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελούσε αίτημα του δραστήριου Συλλόγου Μικρασιατών Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», που οργάνωσε και τις χθεσινές εκδηλώσεις των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος.

Το γεγονός αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή για το χωριό και περιλάμβανε πλούσιο θρησκευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, η έναρξη του οποίου έγινε με θεία λειτουργία στον ιερό ναό του και μνημόσυνο για τους πενήντα σφαγιασθέντες Σουλουτσοβαλήδες, ενώ ακολούθησε περιφορά των εικόνων του Μέγα Βασίλειου και του Χρυσοστόμου Σμύρνης από νέους και νέες του χωριού ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές της Καππαδοκίας, με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Τυρνάβου και παρουσία κατοίκων του και τοπικών αρχών, για να καταλήξει η πομπή στο μνημείο του μητροπολίτη Χρυσοστόμου.

Στον χώρο τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων κ. Ηλίας Ναθαναηλίδης, σε ομιλία του αναφέρθηκε στον μητροπολίτη Χρυσόστομο, έκανε αναφορά στην προσπάθεια του Συλλόγου για τη δημιουργία του εν λόγω μνημείου και τόνισε ότι «οι μετανάστες που σήμερα κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο, ξυπνούν μνήμες γι’ αυτό που έζησαν οι παππούδες μας και άφησαν πίσω τους περιουσίες, τον πολιτισμό και την ιστορία μας...». Ενώ καταλήγοντας είπε: «Αυτό το μνημείο θα μας θυμίζει ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Διότι οι λαοί που λησμονούν την ιστορία τους, θα την ξαναζήσουν».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Λαδόπουλος και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βουναίνων κ. Ιωακήμ Μερτζανίδης.

Εν συνεχεία έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του μητροπολίτη Χρυσόστομου από τον κ. Μαξ. Χαρακόπουλο και η τελετή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου.

Ακολούθησε δεξίωση επισήμων στο παλιό διδακτήριο των Βουναίνων, στην αίθουσα του Μικρασιατικού Συλλόγου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Αχ. Χατζούλης, εκπρόσωποι Συλλόγων Καππαδοκών, του Μικρασιατικού Συλλόγου Μάνδρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή κ.α.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass