ΟΙ ΛΙΓΕΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Αναζητούνται παιδικές χαρές στο κέντρο της πόλης

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2015 8:06

Δημοτικούς χώρους για παιχνίδι αναζητούν οι γονείς για τα παιδιά τους στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα που οι δύο παιδικές χαρές του δήμου και μία ιδιωτών κοντά στο κέντρο είναι λίγες και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές αλλά και καταστροφές από βανδαλισμούς.

Στο τσιμέντο καλούνται να παίξουν όσα παιδιά μένουν στο κέντρο της Λάρισας καθώς οι παιδικές χαρές που υπάρχουν είναι ελάχιστες και σε κακή κατάσταση. Σπασμένα όργανα, σκουπίδια και χόρτα είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές που βρίσκονται κοντά στις πολυκατοικίες του κέντρου.  

Μία από αυτές αν και κατασκευάστηκε αρχικά από ιδιώτες στη συνέχεια αφέθηκε στη «μοίρα» της και δεν είναι άλλη από την παιδική χαρά στην πλατεία Ταχυδρομείου που αποτελεί καθημερινά σημείο συνάντησης πολλών μικρών παιδιών.

Κοντά στο κέντρο της Λάρισας βρίσκεται και η παιδική χαρά στον Άγιο Νικόλαο, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ψαρών. Και εκεί η εικόνα δεν είναι διαφορετική. Σπασμένες κούνιες, ανύπαρκτες αλυσίδες από όργανα, μέτρα ασφαλείας έχουν καταστραφεί, σκουπίδια και χόρτα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην παιδική χαρά του Αγίου Κωνσταντίνου. Άλλος ένας χώρος που προσπαθούν να βρουν διέξοδο τα παιδιά των γύρω πολυκατοικιών καθημερινά πέφτει «θύμα» βανδάλων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές σε παιδική χαρά στη συνοικία του Ιπποκράτη παιδάκι τραυματίστηκε από πτώση. Σύμφωνα με πληροφορίες την ώρα που έκανε κούνια έσπασε η αλυσίδα με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει ελαφρά στο κεφάλι.

Από τη μία οι ανύπαρκτοι χώροι παιχνιδιού για τα παιδιά στο κέντρο της Λάρισας και από την άλλη η εικόνα της κούνιας που κρέμεται σαν σπασμένη μαριονέτα να μην λείπει από καμία παιδική χαρά, είναι που εξοργίζουν τους γονείς. Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότερες οικογένειες ψάχνουν λύσεις κοντά στην κατοικία τους που να είναι και οικονομικές. Όταν αυτές, λοιπόν, δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας τότε προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα που καλείται να λύσει η δημοτική αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας πιστοποίησης των 125 παιδικών χαρών που διαθέτει. Μάλιστα για τις 25 από αυτές ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης, το θέμα όμως είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις 25 είναι και οι δύο παραπάνω του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Κωνσταντίνου. Οπότε επανέρχεται αυτό που ανέφερε πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης ότι «μπορεί οι υπηρεσίες να προχωρούν στις διαδικασίες πιστοποίησης και τήρησης των απαιτήσεων των εφαρμοζόμενων προτύπων και προδιαγραφών ασφαλείας, αλλά όταν οι βανδαλισμοί είναι καθημερινοί παρά τις προσπάθειες που γίνονται είναι δύσκολο να ρυθμιστεί».

Τέλος, να διευκρινιστεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες δε παιδικές χαρές δεν διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση πρέπει να σφραγιστούν.

Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass