ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε διαβούλευση η νέα Κανονιστική

* Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να «συμμορφώσει» το κέντρο θα κριθεί ξανά το επόμενο διάστημα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια τον περασμένο χειμώνα

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2015 20:43

Σε διαβούλευση, με εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες, αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ημέρες από τον Δήμο Λαρισαίων ο νέος κανονισμός (Κανονιστική) διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων. Μετά τις αποτυχημένες απόπειρες, τον περασμένο χειμώνα, να «μπει σε τάξη» το κέντρο της πόλης, ο Δήμος Λαρισαίων θα επιχειρήσει εκ νέου να συμμορφώσει την κατάσταση με αφορμή, μεταξύ άλλων, την ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, την παράνομη στάθμευση και διέλευση οχημάτων από πεζοδρόμους, τη μη τήρηση της καθαριότητας και τη μη τήρηση κανονισμών που αφορούν στην τροφοδοσία.

Η νέα Κανονιστική, αναμένεται να εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου την ερχόμενη εβδομάδα και αφού δοθεί προς διαβούλευση και ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Επί της ουσίας, το επόμενο διάστημα, θα κριθεί εκ νέου η πρόθεση της δημοτικής αρχής - που αμέτρητες φορές μέχρι σήμερα έχει διακηρύξει την πολιτική της βούληση - οι κοινόχρηστοι χώροι να… παραμείνουν κοινόχρηστοι, έχοντας αυτή τη φορά διαμορφώσει η ίδια τον σχετικό κανονισμό.

Η εικόνα του κέντρου της Λάρισας είναι γνωστή σε όλους εδώ και χρόνια λόγω της συστηματικής παρέκκλισης βασικών κανόνων λειτουργίας. Το ζητούμενο δεν είναι βέβαια οι γνωστές διαπιστώσεις αλλά η δημοτική αρχή εκείνη, που θα επιβάλλει την τήρηση κανόνων.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

«Η διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων» σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και τη βασικότερη ίσως υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΟΤΑ απέναντι στους πολίτες, πάντοτε με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο σύγχρονο, επιβαρημένο αστικό οικιστικό περιβάλλον».

Με τον κ. Μαβίδη, αναφερόμενο στους άξονες του νέου Κανονισμού, να υπογραμμίζει «την ομαλοποίηση της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων που υπάρχει σήμερα. Την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Κανονισμού, ελλείποντας τις ασάφειες του τρόπου εφαρμογής του.

Τον εξορθολογισμό των κριτηρίων με τα οποία παραχωρούνται κατά χρήση κοινόχρηστοι χώροι. Τον καθορισμό ρυθμίσεων για παραχωρήσεις κατά χρήση κοινοχρήστων χώρων που βρίσκονται πλησίον αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Τον επαναπροσδιορισμό των εμπορικών οδών».

«Η νέα Κανονιστική» διευκρινίζει ο κ. Μαβίδης «θα είναι πιο ξεκάθαρη αλλά και πιο αυστηρή ως προς τις κυρώσεις, σε αντίθεση με τον προηγούμενο κανονισμό που αποτέλεσε “τροχοπέδη” όπως είχαμε εντοπίσει από την αρχή» καταλήγει ο αντιδήμαρχος προσθέτοντας ότι μετά την έγκριση της Κανονιστικής από την Εκτελεστική, θα δοθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων, οι ιδιοκτήτες καφέ, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι μεταφορείς, το Τμήμα Τροχαίας, οι δημοτικές κοινότητες και φυσικά οι συμπολίτες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Η υπάρχουσα Κανονιστική θα διαφέρει τουλάχιστον σε δέκα σημεία με τη νέα, δίνοντας τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να υλοποιήσει την πολιτική της βούληση. Στη νέα Κανονιστική προτείνεται λοιπόν, να μην δίνεται άδεια παραχώρησης κατά χρήση κοινόχρηστου χώρου αν στο χώρο υπάρχει οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.

Να μην δίνεται άδεια παραχώρησης κατά χρήση κοινοχρήστου χώρου εφόσον συντρέχουν λόγοι ορθής λειτουργίας και χρήσης τους. Μετά τα δυο διοικητικά πρόστιμα και αν εξακολουθεί να υπάρχει παράβαση, να ανακαλείται η άδεια χρήσης του κοινοχρήστου χώρου.

Να απαγορευθεί η τοποθέτηση διαχωριστικών παράλληλα του άξονα του πεζόδρομου έτσι ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία κλειστών εγκαταστάσεων στον πεζόδρομο.

Στους πεζόδρομους αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους να εξασφαλίζονται ζώνες διέλευσης οχημάτων του δήμου και έκτακτης ανάγκης καθώς και ζώνες διέλευσης πεζών.

Προτείνεται τέλος, η θέσπιση νέων όρων για την άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους πρασίνου των κοινόχρηστων χώρων, της μείωσης του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων που βρίσκονται σε πεζόδρομους κατά μια ώρα, όπως και η θέσπιση διαδικασιών επιβράβευσης όσων διαχειρίζονται ορθώς τους κοινόχρηστους χώρους και συμβάλλουν στην προστασία και αναβάθμισή τους.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass