ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΤΙ «ΣΤΗΝΕΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ ΨΗΦΩΝ»

Ένταση με τις καθαρίστριες στο Δημαρχείο

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2015 7:41

Ένταση, φωνές και προσωπικοί χαρακτηρισμοί στιγμάτισαν την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες στο Δημαρχείο, εκπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών νομού Λάρισας. Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Καλούσης με τον αντιδήμαρχο Λάρισας Γιώργο Σούλτη και τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θωμά Δαούλα.

Το σωματείο κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι «εξακολουθεί να συνεχίζει με αμείωτη ένταση και συνέπεια την επίθεση εναντίων των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων».

Τονίζουν επίσης ότι η δημοτική αρχή «προχωράει σε μείωση του μισθού τους έως και 70% για να προσλάβει και άλλους εργαζόμενους άνεργους στη λογική του μοιράσματος της φτώχειας και της ανακύκλωσης της ανεργίας, στήνοντας σκηνικό ανθρωποφαγίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και άνεργους προς «άγραν ψήφων» ενόψει και των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου».

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή αρνείται τις κατηγορίες και επισημαίνει ότι το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμη οι καθαρίστριες δεν έχουν μπει στα σχολεία που παραμένουν χωρίς καθαρισμό, ενώ την προσεχή Παρασκευή ξεκινούν τα μαθήματα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Είχε προηγηθεί χθες έκτακτη συνέλευση του σωματείου σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων, «μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της κινητοποίησης που οργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει ότι:

Α) Για τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2016-2017 στην καθαριότητα των σχολείων θα ισχύει το ίδιο εργασιακό καθεστώς

Β) Από το 2016-2017 τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών αντί του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί λύση του εργασιακού προβλήματος των 8.500 και πλέον συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων, για μας μια και μοναδική λύση υπάρχει, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε αυτήν την εξέλιξη, η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων εξακολουθεί να συνεχίζει με αμείωτη ένταση και συνέπεια την επίθεση εναντίων των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Η δημοτική αρχή αφού δεν κατάφερε να υλοποιήσει την απόφασή της για την προκήρυξη 140 θέσεων εργασίας για την τρέχουσα σχολική χρόνια και να οδηγήσει στην ανεργία το σύνολο των εργαζομένων τώρα απεργάζεται άλλου τύπου μεθοδεύσεις:

Α) Επιχειρεί να μειώσει ως και 70% τους ήδη πενιχρούς μισθούς των 300 ευρώ τον μήνα για να προσλάβει και άλλους εργαζόμενους ανέργους στη λογική του μοιράσματος της φτώχειας και της ανακύκλωσης της ανεργίας, στήνοντας σκηνικό ανθρωποφαγίας ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανέργους προς «άγραν ψήφων» ενόψει και των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Β) Εύλογο είναι και το ερώτημα γιατί προχώρησε στην αλλαγή του ωραρίου του μόνιμου προσωπικού (περίπου 50 εργαζόμενοι) και από 7:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ. που εργαζόταν άλλαξε το ωράριο σε 12:00 έως 8:00 μ.μ. Μήπως για να προχωρήσει σε απολύσεις και να χρειάζονται λιγότεροι συμβασιούχοι; Όταν μάλιστα είναι και πάγια απαίτηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των ενώσεων γονέων να υπάρχει προσωπικό καθαριότητας μόνιμο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για να φροντίζει την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών ιδιαίτερα στα δημοτικά σχολεία.

Το θράσος της «νέας» δημοτικής αρχής δεν έχει προηγούμενο αφού με υπόμνημά της από την κυβέρνηση ζητούσε όχι να έχουν μόνιμη και πλήρη εργασία οι εργαζόμενοι (όπως ζήτησαν άλλοι Δήμοι με ψηφίσματα στην υπόλοιπη Ελλάδα) άλλα να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς των άθλιων συμβάσεων που αποκαλούνται εργολαβικές για τα επόμενα 5 έτη αποκαλύπτοντάς μας έτσι ξεκάθαρα τη θέση του δήμου για τις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες θέλει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι της πόλης μας.

Και ενώ παραμένουμε απλήρωτοι και μας οφείλονται 4 μισθοί των 300 ευρώ τον μήνα από την περασμένη σχολική χρονιά ακούγαμε έκπληκτοι για πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ που «έφυγαν» από τα ταμεία του Δήμου Λαρισαίων για να πληρωθούν τα δάνεια με εντολή της κυβέρνησης ,ενώ η «αριστερή» κυβέρνηση έλεγε ότι θα πληρωθούν πρώτα οι μισθοί και οι συντάξεις και μετά τα δάνεια.

Η Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχει το σωματείο μας με νέα κινητοποίηση την 1η Σεπτέμβρη απαίτησε από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να παρέμβουν άμεσα σε όλους τους Δήμους για την υλοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ερμηνευτική εγκύκλιο, ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στα δημόσια σχολεία και να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαρισαίων και να γυρίσουν πίσω όσοι απολύθηκαν την περσινή χρονιά».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Στη συνέχεια τα μέλη του σωματείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Λάρισας, προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους και είχαν αρχικά συζήτηση – ενίοτε σε υψηλούς τόνους – με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σούλτη, ο οποίος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει καμία απόφαση για το θέμα τους, καθώς αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου.

Επισήμανε δε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε καμία καθαρίστρια να μην χάσει τη δουλειά της, ούτε να μειωθεί ο μισθός της.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο όταν προσήλθε στη συζήτηση ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θωμάς Δαούλας, ο οποίος τόνισε ότι έχουν σταλεί οδηγίες για το θέμα από το υπουργείο Παιδείας και χρειάστηκε η επέμβαση των ψυχραιμοτέρων για να ηρεμήσει η έντονη λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τον πρόεδρο του σωματείου.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass