ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ 1922 ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΕ Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΡΙΖΑ:

Να διδαχθούμε από τα λάθη της Μικρασιατικής Καταστροφής

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2014 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:24

"Φοβούμαι ότι και σήμερα δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Θέλω να πιστεύω πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος και πως θα επικρατήσει η σύνεση" τόνισε χθες ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος παραλληλίζοντας τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χαρακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Ρωμιοί της Καππαδοκίας», συνέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης το 1920 με τη στάση της σημερινής αντιπολίτευσης, χωρίς να κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσει πως "η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν σημαντικότερη και από την Άλωση της Πόλης. Φοβούμαι ότι και σήμερα δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.

"Η τότε αντιπολίτευση" πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος "στην κορύφωση του εθνικού διχασμού ζητούσε και τελικά επέβαλε εκλογές εν μέσω πολέμου. Σήμερα η αντιπολίτευση αρνείται κάθε εθνική συνεννόηση και εκβιάζει εθνικές εκλογές με όχημα την προεδρική εκλογή εν μέσω οικονομικού πολέμου. Τότε η αντιπολίτευση οδήγησε τη χώρα σε ρήξη με τους συμμάχους, σήμερα η αντιπολίτευση υπόσχεται ρήξη με τους εταίρους. Τότε το σύνθημα ήταν η επιστροφή "οίκαδε" των στρατιωτών, σήμερα η επιστροφή στην εποχή των "παχέων αγελάδων". Τότε η αντιπολίτευση προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες, όπως η επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου, χωρίς τη συγκατάθεση των συμμάχων, σήμερα η αντιπολίτευση υπόσχεται μονομερείς ενέργειες και σκίσιμο μνημονίων. Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά. Θέλω να πιστεύω πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος και πως θα επικρατήσει η σύνεση" κατέληξε ο κ. Χαρακόπουλος.

Το βιβλίο του Μάξιμου Χαρακόπουλου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» (από τις εκδόσεις "Πεδίο") παρουσιάσθηκε, χθες το πρωί, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου "Διβάνη", σε εκδήλωση που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Σωτ. Ξενάκης, με ομιλητές τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τους πρώην υπουργούς Αλ. Παπαδόπουλο και Θοδ. Ρουσόπουλο, καθώς και τον περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.

"Καππαδοκών Ανάβασις" χαρακτήρισε το βιβλίο ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, καθώς συνδυάζει, όπως είπε, χαρακτηριστικά διδακτορικής διατριβής και μυθιστορήματος, που αφηγείται τη συμβολή των προσφύγων στην ανοικοδόμηση του νέου Ελληνισμού. Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως το βιβλίο είναι "όχι μόνο προϊόν έρευνας αλλά και ταύτισης" του συγγραφέα, ο οποίος περιγράφει την "ανηφορική πορεία ενσωματώσεως" των προσφύγων που "μπόλιασαν την παλιά Ελλάδα με τη ρώμη και την προκοπή τους". Τόνισε πως "η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μέχρι στιγμής" και σημείωσε πως σήμερα "το παράδειγμα των Ρωμιών της Καππαδοκίας μάς ενθαρρύνει και μας δίνει ελπίδα" για να εξάρει τέλος την πολιτική διαδρομή του Λαρισαίου βουλευτή, σημειώνοντας ότι "ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπηρετεί την τέχνη της πολιτικής και όχι την τεχνολογία", εξηγώντας πως τέχνη είναι να υπηρετείς τον λαό που σε εμπιστεύτηκε, ενώ τεχνολογία είναι το φαίνεσθαι.

"Σεμνό και ουσιώδες, όπως ο συγγραφέας, ένα έργο αυτοσυνειδησίας σε καιρούς δύσκολους", χαρακτήρισε το βιβλίο ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως είναι υγεία να "ανατρέχει κανείς πίσω στις ρίζες, στο χώμα να πατάει, σαν τον Ανταίο να παίρνει δύναμη". Ο πρώην υπουργός στάθηκε στο γεγονός πως το βιβλίο είναι "γραφή ιστορίας, μελέτη με σύστημα" και δεν "πουλάει πατριωτισμό και εθνικοφροσύνη". Συνέκρινε, δε την πορεία των προσφύγων με την Έξοδο των Εβραίων προς τη Γη της Επαγγελίας, αναφερόμενος στις περιγραφές του βιβλίου για τη ζωή των Ρωμιών προ και μετά Εξόδου από την Καππαδοκία, την "αγιοτόκο πηγή ενός πνεύματος αντίστασης, εγκλωβισμένο σε εχθρικό περιβάλλον".

"Πολύ φοβάμαι" κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος πως "αυτή την περίοδο ο ελληνισμός θα κάνει άλλο ένα ιστορικό λάθος. Φαίνεται πως το έχει η μοίρα μας να υπερασπιζόμαστε τον τόπο από τους εχθρούς μας για να τον σπαράζουμε νόμοι μας".

Τη συμβολή του συγγραφέα στην ιστορική έρευνα υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος, στην εισήγησή του, στάθηκε πρωτίστως στο ζήτημα της εθνοτικής – εθνικής ταυτότητας. Μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση του θέματος, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της θρησκείας, στην καραμανλίδικη γραφή, σταχυολόγησε σκηνές από το βιβλίο όπου αναδεικνύεται η διαμόρφωση της ταυτότητας των Ρωμιών της Καππαδοκίας, και η οποία διατηρήθηκε μέσα από την Ορθοδοξία. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το βιβλίο που αποτελεί και τη διατριβή του κ. Χαρακόπουλου, σε αντίθεση με άλλες μακροσκελείς διδακτορικές διατριβές, "περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, με γλαφυρό τρόπο, είναι ένα ιστορικό αφήγημα, αντάξιο της σύγχρονης ιστοριογραφίας" και ευχήθηκε η επανέκδοση να είναι "καλοτάξιδη".

"Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα βιβλία για μια περιοχή που γνωρίζουμε τα λιγότερα" χαρακτήρισε τους "Ρωμιούς της Καππαδοκίας" ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως ο συγγραφέας "διατηρεί και μεταφέρει επιτυχώς τη μνήμη από τις προηγούμενες γενιές". Τόνισε επίσης πως στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις δεν επιτρέπεται να υπερισχύουν προσωπικές φιλοδοξίες. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην εξαίρετη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία που είχε με τον κ. Χαρακόπουλο στη Βουλή αλλά και ως αναπληρωτή υπουργό ΑγροτικήςΑνάπτυξης για να τονίσει πως είναι "ένας πολιτικός που ξέρει να λέει "όχι", προτάσσει το συμφέρον του τόπου" και σημείωσε πως "σήμερα δικαιώνεται η θέση του" στην υπόθεση του γάλακτος εξαιτίας της οποίας είχε παραιτηθεί.

Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Σωτήρης Ξενάκης, αναφερόμενος στο βιβλίο, είπε πως δεν πιστεύει σε αυτό που λένε ελληνοτουρκική φιλία, "το θεωρώ ουτοπικό". Σημείωσε, όμως, ότι οι δύο λαοί μπορούν να συμβιώσουν υπό προϋποθέσεις και υπενθύμισε την τοποθέτηση του συγγραφέα ότι η συμφιλίωση στο παρόν προϋποθέτει τη συμφιλίωση με το παρελθόν, και η Τουρκία έχει μελανές σελίδες στην ιστορία της.

Ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τους εισηγητές, ενώ απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο τόνισε πως "η παρουσία σας μου δίνει δύναμη - ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που βασιλεύει η δυσοσμία και η μπόχα στην πολιτική ζωή- καθώς επιβεβαιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια. Μόνο στήριγμα μου είστε εσείς οι ενεργοί, σκεπτόμενοι πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου. Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη σας, χωρίς εκπτώσεις στις κοινές μας αρχές και αξίες".

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Μαρία Μαμάρα και Δημ. Παπαδημόπουλος, οι δήμαρχοι Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου, Φαρσάλων Άρ. Καραχάλιος, Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος, Τεμπών Κων. Κολλάτος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Νικ. Γιαννέλος, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Παν. Ντζιοβάρας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας Κων. Σκούπρας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκ. Τσιλιμίγκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ, η δημοτική σύμβουλος Ρένα Καραλαριώτου, ο διευθύνων σύμβουλος της "Ε" Γ. Μιχαλόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass