ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Διάλογος με επίκεντρο τη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:15

Με αφορμή την περιφερειακή προγραμματική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνεται πως «πλήθος πολιτικών, κοινωνικών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, εκπρόσωπων από κινήματα πολιτών και ενδιαφερόμενοι πολίτες έδωσαν το «παρών» στην περιφερειακή προγραμματική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σύντομες τοποθετήσεις εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων και φορέων πραγματοποίησαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Π. Μουτσινάς, ο οποίος ζήτησε την καταδίκη των κυβερνητικών πολιτικών, το μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Π. Μαστρογιάννης, ο Μπ. Παπασπύρος των ΑΝΕΛ, ο Ν. Σαμαράς εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων, ο Κ. Αποστόλου από την Κοινωνία Πολιτών, ο Β. Αποστόλου της πολιτικής κίνησης Κοινωνία Πρώτα, καθώς και ο Γ. Παπασίμος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης “Πράττω”.

Κάποιοι φορείς επέλεξαν να καταθέσουν υπομνήματα με τις θέσεις τους, ενώ τον λόγο ζήτησαν και έλαβαν εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι συνεισέφεραν με τη σειρά τους, με προτάσεις, τόσο σε κεντρικά ζητήματα όσο και σε άμεσα θέματα της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γ. Καπράνας, στηλιτεύοντας τα voucher και ζητώντας την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία ανάπτυξη Θεσσαλίας με την άρση των δίπολων Λάρισας-Βόλου και Καρδίτσας-Τρικάλων, και την ολοκλήρωση των οδικών έργων που θα άρουν την απομόνωση της Δ. Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Δ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, ζητώντας την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου με πόρους, προσωπικό και μέσα, την κατάργηση της «αξιολόγησης», καθώς και την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων που έκλεισαν τα τελευταία έτη.

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Λάρισας και Βόλου Δ. Κατσαρός και Λ. Γαϊτάνης αντίστοιχα, τάχθηκαν ενάντια στο ν/σ με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και δυσχεραίνεται η πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκαν στα δημοψηφίσματα που διενέργησαν πανελλαδικά οι Σύλλογοι. Ζήτησαν και αυτοί προσλήψεις ανθρωπίνου δυναμικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και μηχανοργάνωση των Δικαστηρίων, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την απονομή ταχείας δικαιοσύνης είναι η απονομή ορθής.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ Κ - Δ Θεσσαλίας κ. Κ. Τσαλαπόρτας και το μέλος του ΤΕΕ Μαγνησίας Γ. Γαργάλας έθεσαν το θέμα της λειτουργίας των Επιμελητηρίων και την κατάργηση των ελάχιστων ορίων για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, ενώ χαρακτήρισαν το ΤΑΙΠΕΔ “τεράστιο δημοπρατήριο”.

Ο κ. Τσαλαπόρτας ζήτησε την ένταξη του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον στο νέο ΕΣΠΑ, τασσόμενος παράλληλα στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας με ταυτόχρονη αποσύνδεσή του από το έργο της εκτροπής Αχελώου, με τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο.

Ο διευθυντής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δρ. Χρ. Τσαντήλας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στη σημασία του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία και στην εθνική οικονομία, ενώ ο γεωλόγος-μελετητής Αλ. Μπελέσης, εκ μέρους της Δομής Υδάτων, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των παλιών δικτύων άρδευσης και αποστράγγισης προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση των εγγειοβελτιωτικών έργων, αλλά και την αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα. Σημείωσε τέλος ότι πρέπει να στελεχωθεί η Διεύθυνση Υδάτων με το απαραίτητο προσωπικό.

Ο Δημ. Βερίλλης, π. δήμαρχος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας ν. Καρδίτσας και ιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου ν. Καρδίτσας αναφέρθηκε στην απομόνωση και την απουσία υποδομών της Δ. Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του Ε65 που θα συνέδεε τη Δ. Ελλάδα με την Κεντρική, με τις αλλαγές που έχουν γίνει στον σχεδιασμό, έχει πλέον μόνο εισπρακτικό στόχο (διόδια).

Τέλος, η Β. Καποτά, εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΑ Θεσσαλίας (Βόλος), αναφέρθηκε στον αγώνα τους εδώ και ενάμιση χρόνο να μην σιγήσουν τα μικρόφωνα της ΕΡΤ και να παραμείνουν ανοιχτά στην κοινωνία, στους προβληματισμούς και τις αντιφάσεις της, και ευχαριστώντας τους πολίτες για τη στήριξη του αγώνα τους.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Αθ. Σκάρλος, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι του ν. Λάρισας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Υπόμνημα με τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, επέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο αναφέρουν:

 ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Καταργεί την αρχή της προφορικότητας και της αμεσότητας στην αστική δίκη. Προβλέπει δίκες χωρίς την παρουσία διαδίκων, πληρεξουσίων δικηγόρων και χωρίς μάρτυρες, σε βάρος της ταχείας και ορθής απονομής της δικαιοσύνης. Ενισχύει σκανδαλωδώς τα προνόμια Τραπεζών στους πλειστηριασμούς και αποδυναμώνει αυτά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, του δημοσίου και των εργαζομένων.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Ζητούμε κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων και παραβόλων που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους τα τελευταία πέντε χρόνια και εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα: ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες. Παράβολα και επιβαρύνσεις στις αστικές, ποινικές, διοικητικές δίκες.

 ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.

Ζητούμε κατάργηση του αντισυνταγματικού τρόπου φορολόγησης δικηγόρων – ελεύθερων επαγγελματιών με 26% από το πρώτο ευρώ, γεγονός που έχει οδηγήσει εκατοντάδες νέους συναδέλφους σε έξοδο από το επάγγελμα. Ζητούμε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών –εξορθολογισμό αυτών και πραγματικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πληρωμή των οφειλομένων παρελθόντων ετών εισφορών. Είναι πρακτικά ανέφικτο ένας δικηγόρος με λίγες παραστάσεις σε δικαστήρια (όπως η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας) να καλύψει τις ανελαστικές και εφάπαξ καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που αγγίζουν τις 3.500 ευρώ ετησίως. Παράδειγμα: Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (όριο φτώχειας) καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (περίπου 10%) συν 26% φόρο εισοδήματος, δηλαδή συνολικά 36%, καλείται δηλαδή να ζήσει και να συντηρήσει γραφείο με μόλις 4.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καλύψει και ασφαλιστικές εισφορές που ισούνται σχεδόν με το σύνολο του εναπομείναντος εισοδήματός του (3.500 ευρώ).

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Α. Εφετείο Λάρισας: Προβλέπονται 18 οργανικές θέσεις υπαλλήλων, 2 θέσεις δακτυλογράφων και 3 επιμελητών. Τα αντίστοιχα οργανικά κενά είναι: 1 στις θέσεις των υπαλλήλων, 2 στις θέσεις των δακτυλογράφων και 2 στις θέσεις των επιμελητών. Σημειώνεται ότι η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με βάση στατιστικά στοιχεία (εργασιών, αριθμό δικηγόρων, πληθυσμό κλπ) προτείνει τα παρακάτω: -Γραμματείς 22 -Δακτυλογράφοι 2 -Επιμελητές 3.

Β. Πρωτοδικείο Λάρισας: Προβλέπονται 4 θέσεις προέδρων πρωτοδικών, 19 θέσεις πρωτοδικών και 1 θέση έμμισθης παρέδρου. Τα αντίστοιχα οργανικά κενά είναι 1 θέση πρωτοδίκη και 1 θέση έμμισθης παρέδρου. Όσον αφορά στους γραμματείς προβλέπονται 45 θέσεις γραμματέων, 4 δακτυλογράφων και 4 επιμελητών. Σήμερα υπάρχουν 17 κενές θέσεις γραμματέων.

Γ. Ειρηνοδικείο Λάρισας: Ελλείψεις: 1 γραμματέας, 2 επιμελητές

Ειρηνοδικείο Ελασσόνας: Κενή η θέση του Ειρηνοδίκη Ελασσόνας.Δ. Εισαγγελία Εφετών Λάρισας: Καταργήθηκε προσφάτως μια θέση Αντεισαγγελέως και παρίσταται ανάγκη πλήρωσής της λόγω του ότι ένας Αντεισαγγελέας υπηρετεί ως επόπτης φυλακών Λάρισας με μειωμένη απασχόληση στην Εισαγγελία.

Επίσης υπάρχει μια κενή θέση γραμματέα και 2 επιμελητών δικαστηρίων.

Ε. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας: Μειώθηκαν κατά μία οι θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών και δεδομένου ότι ένας εισαγγελικός λειτουργός απασχολείται στις φυλακές Λάρισας ως επόπτης, το γεγονός αυτό αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την εισαγγελία.

Υπάρχουν 6 κενές θέσεις γραμματέων και 7 επιμελητών.

ΣΤ. Διοικητικό Εφετείο Λάρισας: Οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. Υπαλλήλων Γραμματείας 7 Υπηρετούν 5. Επίσης, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 81306/Φ1226/17-10-2014 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης έχει παραταθεί για ένα (1) έτος από 30-10-2014 η απόσπαση υπαλλήλου Δ.Π. Λάρισας ΙΔΑΧ του κλάδου γραμματέων με βαθμό Ε κατηγορίας Δ.Ε. από το Δ.Π. Λάρισας όπου υπηρετεί, στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας για κάλυψη εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών. Δακτυλογράφων 2 υπηρετούν 0. Δικαστικών Επιμελητών 2 υπηρετεί 1

Ζ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας: Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας προβλέπονται τρεις (3) οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και δεκατρείς (13) οργανικές θέσεις Πρωτοδικών – Παρέδρων. Σήμερα υπηρετούν τρεις (3) Πρόεδροι Πρωτοδικών, εννέα (9) Πρωτοδίκες και δύο (2) Πάρεδροι. Στη γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας προβλέπονται έντεκα (11) οργανικές θέσεις γραμματέων, δύο (2) θέσεις δικαστικών επιμελητών και τρεις (3) θέσεις δακτυλογράφων. Σήμερα δε υπηρετούν οκτώ (8) γραμματείς, εκ των οποίων ένας σε απόσπαση στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας και ένας (1) δικαστικός επιμελητής.

5. ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τα επανειλημμένα γραπτά αιτήματά μας, δεν έχει καταστεί ακόμη εν έτει 2014 εφικτή η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της πόλης μας, με αποτέλεσμα η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι να διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων (όπως εδώ και δεκαετίες, πλην όμως με υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων). Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης και τη χώρας γενικότερα και διασύνδεσή τους με τους δικηγορικούς συλλόγους, για προφανή εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass