ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Όχι στα εκβιαστικά διλήμματα Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ

* Συζήτηση στο ΟΥΗΛ για τα ΑΕΙ της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2014 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:09

Του Γιώργου Ρούστα

«Δυστυχώς η πρόταση του «Ποταμιού» να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή δεν εισακούστηκε, αφού φαίνεται να πρυτανεύει το κομματικό συμφέρον, από το εθνικό. Τώρα θα κυριαρχήσουν τα συνθήματα και η πόλωση κυρίως μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ψηφοφόρος με την ψήφο του πρέπει να επιδιώξει την εθνική συνεννόηση και όχι τα εκβιαστικά διλήμματα».

Αυτά υποστήριξε, μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και μέλος Συντονιστικής Επιτροπής στο «Ποτάμι», υπεύθυνος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Μαυρωτάς, λίγο πριν ξεκινήσει η ημερίδα με θέμα: «Τα ΑΕΙ της Θεσσαλίας, πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;» που διοργάνωσαν οι εθελοντές Λάρισας του κόμματος χθες βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λάρισας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της δημοσιογράφου Χριστίνας Ταχιάου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του «Ποταμιού», η οποία υποστήριξε πως «οι τελευταίες εξελίξεις δεν μας έπιασαν στον ύπνο, αλλά είμαστε σε θέση εκλογικής μάχης. Ετοιμάζουμε τα ψηφοδέλτια και αισιοδοξούμε. Εμείς λέμε καλύτερα Πρόεδρος από την σημερινή Βουλή με 180, παρά από την αυριανή με 120 ψήφους, αλλά εφόσον προκύψουν εκλογές το Ποτάμι θα φουσκώσει από ψήφους».

Σχολιάζοντας στην «Ε» τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε: «Έτσι κι αλλιώς προετοιμαζόμασταν για εκλογές, αλλά θα χρειαστεί να σπριντάρουμε γιατί δεν έχουμε πολιτική προίκα από το παρελθόν και πρέπει να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτια που θα εμπνέουν. Στις ευρωεκλογές διαπιστώσαμε πως στα αστικά κέντρα πήγαμε αρκετά καλά και τώρα θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαρχία. Το θετικό είναι πως ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας. Βέβαια θα είναι ευχής έργον να μην έχουμε τώρα εκλογές, όχι για το «Ποτάμι», αλλά για την χώρα. Εμείς είχαμε προτείνει η παρούσα Βουλή να προχωρούσε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, να εκλέγονταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να κουρεύονταν το χρέος και μετά το καλοκαίρι για να μην προκαλέσουμε προβλήματα στον τουρισμό να προχωρούσαμε σε εκλογές. Με άνεση χρόνου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ειλικρινώς για τις θέσεις και τις προτάσεις κάθε κόμματος».

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα Δήμα ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει υπεύθυνα αν η υποψηφιότητα Δήμα θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, αλλά δεν είναι τυχαίο πως όλοι ετοιμάζονται για εκλογές. Εξάλλου η πρόταση Σαμαρά για ΠτΔ είναι καθαρά κομματική. Να θυμίσω πως το Ποτάμι είχε προτείνει για Πρόεδρο ένα μη πολιτικό πρόσωπο. Για παράδειγμα τον Συνταγματολόγο κ. Αλεβιζάτο ή τον δήμαρχο κ. Μπουτάρη και άλλες υποψηφιότητες που ενώνουν και δεν διχάζουν».

Για την εκλογική ετοιμότητα του «Ποταμιού» ο πρώην πολίστας δήλωσε πως «στο κόμμα μας δουλεύει αρκετά το skype, αλλά και το διαδίκτυο και όπως φαίνεται ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι θετικό μαζί μας. Αν δεν σηκωθεί από τον καναπέ ο ενεργός πολίτης, αυτή η άρρωστη κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είμαστε υπέρ της προοπτικής να κυβερνηθεί η χώρα. Η διαπραγματευτική μας δυνατότητα θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το εκλογικό μας ποσοστό. Το σίγουρο είναι πως θα συνομιλήσουμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ΝΔ, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της χώρας μας στην ευρωπαική σκηνή και στο ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να κυβερνήσουμε εμείς αλλά να φέρουμε σε θέσεις ευθύνης ικανά στελέχη της ελληνικής κοινωνίας».

Η ΧΡ. ΤΑΧΙΑΟΥ

«Οι εξελίξεις δεν μας έπιασαν στον ύπνο, αλλά είμαστε σε θέση εκλογικής μάχης. Εμείς λέμε καλύτερα Πρόεδρος από την σημερινή Βουλή με 180, παρά από την αυριανή με 120 ψήφους. Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν μπορώ να στοιχηματίσω ότι η πρόταση Δήμα δεν θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους. Για πολιτική μιλάμε». Αυτά δήλωσε στην «Ε» η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου και πρόσθεσε: «Στο ενδεχόμενο συμμετοχής μας σε μία αυριανή κυβέρνηση, το σύνθημα μας είναι «η εθνική Ελλάδος στην κυβέρνηση» και όχι απαραίτητα οι αυριανοί βουλευτές του Ποταμιού. Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη δεν έγινε για να βολευθούμε εμείς, αλλά προέκυψε από την ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Θα υπάρξει πόλωση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι περισσότεροι πολίτες αγανακτούν με τα εκβιαστικά διλλήματα και πιστεύω ότι στις κάλπες θα δώσουν την απάντηση τους σε αυτές τις πρακτικές. αλλά εφόσον προκύψουν εκλογές το Ποτάμι θα φουσκώσει από ψήφους».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

Βασικός εισηγητής στην ημερίδα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το διανοητικό ισοζύγιο της χώρας ήταν ο αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ και μέλος Συντονιστικής Επιτροπής στο «Ποτάμι», υπεύθυνος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ένα από τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι εισάγουμε περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε, έχουμε δηλαδή ένα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα κατά τη γνώμη μου, είναι το πλεονασματικό διανοητικό ισοζύγιο (φεύγουν συντριπτικά περισσότεροι απ’ όσοι επιστρέφουν), το οποίο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Με άλλα λόγια, η διαρροή εγκεφάλων (brain drain) από την Ελλάδα στο εξωτερικό και μάλιστα των καλύτερων μυαλών μας με βάση τις επιδόσεις τους στα Πανεπιστήμια, στην Έρευνα και στην Καινοτομία που εντείνεται συνεχώς. Τι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η πορεία; Θα επικεντρωθώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ένα κομμάτι είναι το οικονομικό. Να χρηματοδοτηθεί επιτέλους σωστά η έρευνα με αύξηση αλλά και κατάλληλη αξιοποίηση των αντίστοιχων κρατικών πόρων. Η Ελλάδα έχει ως επί το πλείστον μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς την «πολυτέλεια» να έχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης. Αυτόν τον ρόλο μπορούν να τον παίξουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο τα Πανεπιστήμια με διπλό όφελος: για τις επιχειρήσεις που αποκτούν ερευνητικό βραχίονα απαραίτητο για την εξέλιξή τους και για τα πανεπιστήμια που αποκτούν πόρους για να χρηματοδοτήσουν τους ερευνητές τους έτσι ώστε να μην μεταναστεύουν μαζικά. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση θα χρειαστούμε και ξένες επενδύσεις (οι ξένοι έχουν σε υπόληψη το ανθρώπινο δυναμικό μας), που με τη σειρά τους χρειάζονται λιγότερη πολιτική αβεβαιότητα και μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Ένα άλλο όμως κομμάτι εκτός από το οικονομικό είναι και το θεσμικό. Πολύς κόσμος φεύγει και ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του γιατί έχει «νιώσει στο πετσί του» την αναξιοκρατία, την ρουσφετοκρατία και την πελατειακή λογική που ισχύει σε πολλούς τομείς της δημόσιας σφαίρας (των Πανεπιστημίων μη εξαιρουμένων). Επαναφέροντας την αξιοκρατία (λέξη κλειδί για το Ποτάμι) στο δημόσιο βίο της χώρας έχουμε ανοίξει μια μεγάλη πόρτα επαναπατρισμού όσων έφυγαν απηυδισμένοι. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει σε μία μέρα ούτε και είναι εύκολο να τους πείσεις. Θα πάρει χρόνο, αλλά κάθε ταξίδι ξεκινάει με το πρώτο βήμα…»

Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν επίσης οι κ.κ. Χρήστος Κόλλιας (Καθηγητής εφαρμοσμένης Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Βασίλης Βλάχος (Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Λάρισας, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ), ενώ την ημερίδα συντόνιζε ο Χρήστος Ξηρομερίτης, Συντονιστής Εθελοντών Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass