Μεγάλος χορηγός στην προσπάθεια αυτή του σχολείου η γνωστή λαρισινή βιομηχανία «Εxalco Α.Ε.».
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ. στο «Mediterranean Cosmos» στη Πυλαία, της Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές/-τριες από 44 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν το προϊόν τους, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα στο «The Mall Athens» στις 21 Μαρτίου με 55 σχολεία της κεντρικής Ελλάδας.
Οι έφηβοι «επιχειρηματίες» του Προτύπου ΓΕΛ της πόλης μας, συμμετέχοντας στον εν λόγω πρόγραμμα κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να συνεργαστούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική «start-up», με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, αλλά και του μέντορά τους (Inspirational Mentor) που δεν είναι άλλος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου που έχει λαμπρές σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού Η/Υ στο ΕΜΠ και έχει ασχοληθεί επιχειρηματικά με επαγγελματικές δράσεις που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, ενώ είναι γνωστό και το έργο που επιτέλεσε στην πόλη των Τρικάλων, ως δήμαρχος, σε έργα υποδομών και ανάπτυξης ψηφιακής τεχνολογίας. Ο κ. Παπαστεργίου, υπό την ιδιότητα του μέντορα, είχε επισκεφθεί το σχολείο παραμονές των Χριστουγέννων και θα ξαναέλθει στο επόμενο διάστημα.
Το προϊόν – EcoHub - που δημιουργήθηκε από τους «startuppers» της (εικονικής) επιχείρησης “PhotonIQ” (www.photoniq.gr) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο προϊόν έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας που αξιοποιεί τη δυνατότητα παραγωγής και αποθήκευσης, ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, την παραγωγή αλλά και τη ζήτηση. H επιχείρηση εντάσσεται στον τομέα της οικιακής ενέργειας και εξειδικεύεται στην παραγωγή έξυπνων συστημάτων κατανομής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών και όχι μόνο. Στόχος είναι η ανανεώσιμη και οικονομική ενέργεια για ευρεία χρήση. Μπορεί να έχει οικιακή εφαρμογή, σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, με ή χωρίς φωτοβολταϊκό σύστημα καθώς και χρήση σε επιχειρήσεις.
* Η ένταξη του Προτύπου ΓΕΛ Λάρισας στο πρόγραμμα έγινε τον περασμένο Οκτώβριο κατόπιν (ομοφώνου) αποφάσεως του διευθυντή Δρ. Χάρη Ανδρεόπουλου (ΠΕ01) και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος στο Πρότυπο ΓΕΛ Λάρισας είναι η οικονομολόγος κ. Ουρανία Βαϊρακτάρη (ΠΕ80). Επιστημονικοί συνεργάτες του σχολείου στο εν λόγω πρόγραμμα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας) και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «S.T.E.M. Robotics Academy».