ΟΧΙ ΜΕΣΩ… ΚΑΠΝΟΥ ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ «Ε»

«Σήματα» Ινδιάνων για την ελληνική κρίση

*Τρεις καλλιτέχνες από το Εκουαδόρ μιλάνε για το παράδειγμα του προέδρου Ραφαέλ Κορέα της χώρας τους και τη δύναμη των εξαγωγών τους

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:06

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

Είναι απόγονοι των Ίνκας και το δηλώνουν περήφανα. Ινδιάνοι στην όψη και φυσικά στην ψυχή. Γυρίζουν τον κόσμο παίζοντας μουσική με τελικό σκοπό να πουλήσουν την πραμάτεια τους που δεν είναι άλλη από τα CD τους. Μιλάνε τα «κέτσουα» που είναι η παραδοσιακή τους ομιλία αλλά το «έχουν» και με τα αγγλικά. Χθες σταμάτησαν στη Λάρισα αλλά… λίγα πράγματα. Δεν πούλησαν πολλά cd σε αντίθεση με τη Σόφια της Βουλγαρίας από την οποία ήρθαν και που τα πήγαν περίφημα όπως περηφανεύονταν.

Τους βλέπουμε στην Κεντρική πλατεία της πόλης λίγο κουρασμένους και λίγο απογοητευμένους από τις καιρικές συνθήκες καθώς πίστευαν πως θα βρουν περισσότερη ζέστη στα μέρη μας. Ενόσω ετοιμάζεται το μεσημεριανό τους και αφού βγάζουν τις στολές με τα φτερά για τις ανάγκες του σόου τους, βρίσκουν μερικά λεπτά να μας πούνε και κάποια πράγματα. Και από τη συζήτηση στάλθηκαν κάποια σήματα… όχι καπνού όπως συνήθιζαν άλλωστε οι Ινδιάνοι (κυρίως όμως αυτοί που έμεναν στην περιοχή που τώρα είναι οι ΗΠΑ) αλλά μέσω δηλώσεων στην «Ε».

«Γυρίζουμε όλον τον κόσμο. Πολωνία, Αγγλία, Τουρκία, Ρωσία και τώρα Ελλάδα. Όπου μπορούμε πάμε. Αυτό που είδαμε εδώ είναι ότι δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός που περιμέναμε λόγω πιο θερμής χώρας. Δεν ξέρω αν φταίει ο καιρός ή το γεγονός πως δεν είναι πολύ καλά τα οικονομικά σας» μας λέει ο ένας και αυτόματα οδηγεί την κουβέντα εκεί όπου έχει «ζουμί».

Του αναφέρουμε πως και οι ίδιοι έζησαν ανάλογες στιγμές με οικονομικά προβλήματα στο παρελθόν, για να μας πει πως αυτοί αντέδρασαν, ενώ ταυτόχρονα μας προτρέπει: «Αυτό που πρέπει να αυξήσετε είναι την ενότητα που έχετε σαν λαός. Εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ ενωμένοι σε όλη τη Λατινική Αμερική. Δεν ξεχωρίζουμε αν είσαι από το Περού ή το Εκουαδόρ. Αν είσαι απόγονος των Ίνκας είμαστε ένα», αναφέρει και συνεχίζει με παραδείγματα και αριθμούς: «Στο Εκουαδόρ το κίνημα των Ινδιάνων είναι πολύ ενωμένο και κατάφερε να διώξει δύο προέδρους. Τώρα έχουμε τον Ραφαέλ Κορέα για πρόεδρο που έκανε πολύ καλή δουλειά με τα οικονομικά της χώρας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Έχουμε πολλές εξαγωγές σε σοκολάτα, λουλούδια, μπανάνες. Ανέβηκε το επίπεδο και δεν υπάρχει τόση φτώχεια. Παλιότερα μόνο το 5% είχε συγκεντρωμένο τον πλούτο. Γύρισε το χαμόγελο στους ανθρώπους του λαού και δεν έμεινε μόνο στα πρόσωπα των πλουσίων».

Ψάχνοντας για τις εξαγωγές του Εκουαδόρ ανακαλύπτουμε πως είχε δίκιο ο Ινδιάνος μουσικός. Μάλιστα η μικρή χώρα της Νοτίου Αμερικής εκθρονίζει τη Βραζιλία, την παραδοσιακά κορυφαία παραγωγό χώρα κακάο παγκοσμίως, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της καλλιέργειας των κακαόδεντρων ενώ παράλληλα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επίδοξους αγρότες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg στις αρχές του 2014, η παραγωγή κακάο του Εκουαδόρ αυξήθηκε κατά 13% την περυσινή χρονιά, σε 220.000 μετρικούς τόνους. «Μέχρι το 2015 εκτιμούμε ότι θα παράγουμε περισσότερους από 250.000 μετρικούς τόνους και θα γίνουμε η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κακάο στον κόσμο» δήλωνε χαρακτηριστικά μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στο αμερικανικό πρακτορείο ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Εξαγωγέων Κακάο της χώρας Ιβάν Οντανέδα και συμπλήρωσε ότι «το 2013 ξεπεράσαμε τη Βραζιλία σε συνολική παραγωγή».

Από τις Άνδεις ως τον Όλυμπο. Το χρέος και η αγανάκτηση είναι τα ίδια. Είτε λέγονται στα κέτσουα, είτε στα βλάχικα… Όλες οι φυλές μια λύση ψάχνουν.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass