Τα αίτια του θανάτου αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας της ΕΛ.ΑΣ., όπως και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, ενώ ο θάνατος του 39χρονου αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, με αφορμή και την τραγωδία των Τεμπών, καθώς η μητέρα του εκλιπόντος και διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη, εποπτεύει την έρευνα του Εφέτη Ανακριτή. Υπενθυμίζεται πως η κ. Αποστολάκη σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων αναφερόμενη στον γιο της, σημείωσε πως «εσείς που με πετάξατε στα βουνά με τα άγρια ζώα καθώς και το κακόψυχο αφεντικό σας, άραγε τι τέλος θα έχετε;», ενώ χθες ο αδελφός της, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην βουλευτής, εκφωνώντας τον επικήδειο, απέδωσε τον θάνατο του 39χρονου σε εγκληματική ενέργεια.
Λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έφυγε με βάρβαρο και ειδεχθή τρόπο από χέρια άνομα, χέρια που τα διατάξανε άλλοι άνομοι» και παράλληλα συνέδεσε τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου με την τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «μας είπαν οι ιατροδικαστές πως ο πιθανότερος τρόπος που σου πήραν τη ζωή είναι ένας ασφυκτικός θάνατος, ένας στραγγαλισμός», προσθέτοντας «και σε φαντάζομαι Βασίλη να ζητάς κι εσύ σαν τα παιδιά του τρένου των Τεμπών, οξυγόνο και αέρα για να κρατηθείς στη ζωή».
«ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ»
Η μητέρα του εκλιπόντος, Σοφία Αποστολάκη, προσερχόμενη στον μητροπολιτικό ναό, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους τόνισε «να ζήσετε πολλά χρόνια και να έχετε ευλογία στη ζωή σας». Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε από τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβ. Ιερώνυμο, παρουσία του ηγούμενου της Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ γ. Γαβριήλ, τον πρώην ηγούμενο του Μεγάλου Μετέωρου γ. Αθανάσιο, αλλά και αρχιμανδριτών. Με τον Σεβ. Ιερώνυμο να σημειώνει πως «η παγωνιά των ημερών, ταιριάζει με την παγωνιά της θλίψης», προσθέτοντας ότι «τα ερωτήματα σκιάζουν και επιτείνουν το πένθος», για να καταλήξει λέγοντας ότι «συστήνω σύνεση και με σεβασμό να σταθούμε ενώπιον του γεγονότος» και πως «η εξόδιος ακολουθία είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας».
«ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ,
ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ»
Ο θείος του εκλιπόντος, Γεώργιος Αποστολάκης, μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης εκφωνώντας τον επικήδειο τόνισε αρχικά πως ο Βασίλης κοιμήθηκε με βέβαιη την πίστη στον Χριστό».
Αναφερόμενος ωστόσο στις συνθήκες θανάτου, ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως ο 39χρονος «έφυγε με βάρβαρο τρόπο και ειδεχθή τρόπο από χέρια άνομα», για να προσθέσει «θέλω να απευθυνθώ σε σένα ΒασΊλη μου... Σου κόψανε βίαια και βάρβαρα το νήμα της ζωής σου, χέρια άλλων, και που τα διέταξαν άλλοι άνομοι». Για να υπογραμμίσει ο κ. Αποστολάκης ότι «μας είπαν οι ιατροδικαστές ότι ο πιθανότερος τρόπος που σου πήραν τη ζωή, ήταν ένας ασφυκτικός θάνατος, ένας στραγγαλισμός, ίσως, και αυτό 3-4 μέρες μετά την εξαφάνισή σου. Και σε φαντάζομαι Βασίλη να ζητάς και εσύ, σαν τα παιδιά του ματωμένου τρένου των Τεμπών, οξυγόνο και αέρα για να κρατηθείς στη ζωή».
«Βασίλη, ο Χριστός, ο ίδιος της δικαιοσύνης, θα ρίξει όταν κι όπως εκείνος θέλει φως στις συνθήκες του άδικου θανάτου σου. Θα τα μάθουμε όλα. Δε θα εφησυχάσουμε, θα απαιτήσουμε τη δικαιοσύνη, θα βρούμε τους ενόχους και θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει. Στο υποσχόμαστε. Ο Θεός μας, δεν είναι άδικος. Είναι δίκαιος και σπλαχνικός πατέρας. Όσα με βίαιο και μαρτυρικό τρόπο σου στέρησαν πονηρά μυαλά και δόλια χέρια, θα σου δώσει εκείνος πολλαπλά στον ουρανό» κατέληξε ο κ. Αποστολάκης
«ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ»
Στην κηδεία του Βασίλη Καλογήρου παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού, σημειώνοντας σε δήλωσή της μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που συμβαίνει. Ίσως οι μόνες λέξεις, κουράγιο και δύναμη στους οικείους, να είναι οι λέξεις που αρμόζουν και θα συντροφεύουν την πορεία αυτών των ανθρώπων. Πέρα απ’ ό,τι μου έχουν περάσει από το μυαλό διάφορες σκέψεις, που πιστεύω πως έχουν περάσει σ’ όλους μας, σήμερα ήρθα γιατί ένιωσα ότι έπρεπε να βρίσκομαι εδώ για να χαιρετήσω κι εγώ τον Βασίλη».
Τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του 39χρονου σημείωσαν με δηλώσεις τους, τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρ. Τσάτσαρος, ενώ στη νεκρώσιμο ακολουθία παραβρέθηκαν η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι και πλήθος Λαρισαίων.
ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΒΙΝΤΕΟ
Στο μεταξύ η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας της ΕΛ.ΑΣ. ερευνώντας την υπόθεση αναζητά στοιχεία σχετικά με τη «διαδρομή» που ακολούθησε ο 39χρονος και βρέθηκε νεκρός στην περιοχή «Τσαταλάρ», στα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου.
Όπως είναι γνωστό, ο 39χρονος Βασίλης Καλογήρου αγνοούνταν από τις 5 το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου 2024 όταν έφυγε από το σπίτι του προκειμένου να περπατήσει, όπως συνήθιζε στον Πηνειό. Για 50 ημέρες αναζητούνταν σε παραπήνειες περιοχές, καθώς από κάμερα καταστήματος καταγράφηκε η τελευταία διέλευσή του, για να εντοπιστεί ωστόσο το πρωί της περασμένης Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου σε ημιορεινή και δύσβατη περιοχή, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα με κατεύθυνση προς τον Τύρναβο.
Στο πλαίσιο αυτό η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας κατάσχεσε καταγραφικά τόσο από το ποιμνιοστάσιο κοντά στο οποίο εντοπίστηκε ο 39χρονος, όσο και από κοντινές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί (σ.σ. αν έχει καταγραφεί) η διαδρομή που ακολούθησε ο Λαρισαίος.
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΗ
Τα καταγραφικά – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - απεστάλησαν στο Εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., όπως στα Εργαστήρια, Παθολογοανατομίας και Τοξικολογίας των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, Αθηνών και Θεσσαλονίκης εστάλη από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, γενετικό υλικό του 39χρονου.
Με την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας να ζητά από τα Εργαστήρια να διενεργήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε προχθές, παρουσία και ιδιώτη τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Καλογήρου, δεν βρέθηκαν κακώσεις, ενώ εκτιμήθηκε ότι ο θάνατος επήλθε λίγα 24ωρα από την εξαφάνιση.
Η ιατροδικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με δεδομένο ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, στο πλαίσιο των οποίων μένει να εξεταστεί και η διάσταση του ασφυκτικού θανάτου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ