Η συνάντηση θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει, ωστόσο μένει να αποσαφηνιστεί, ίσως και σήμερα, το πότε οι αγρότες θα μεταβούν στο Υπουργείο. Στο μεταξύ δεκάδες αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης πεζή χθες το απόγευμα κατέλαβαν συμβολικά τη νέα εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής να διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων, ενώ στη συνέχεια πάνω στον κόμβο σε μια επίσης συμβολική κίνηση άναψαν φωτιά σε δέματα άχυρου. «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»
Τα μπλόκα των αγροτών σε Καρδίτσα και Γυρτώνη επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης πλαισιωμένος από στελέχη του κόμματος, για να τονίσει σε δήλωσή του πως «ο αγροτικός κόσμος κινδυνεύει με αφανισμό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλά θα κάνει να αφήσει στην άκρη την επικοινωνιακή διαχείριση αλλά και τη συκοφάντηση του αγώνα των αγροτών και να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και στα δίκαια αιτήματά τους. Πρώτον, τι θα γίνει με το κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευθεί. Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες, πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικές ενεργειακές κοινότητες και όχι ο ηλεκτρικός χώρος να πηγαίνει μόνο στους μεγάλους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Δεύτερον, τι θα γίνει με τις τιμές παραγωγής; Οι τιμές του παραγωγού αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στο ναδίρ. Εδώ λοιπόν πρέπει να υπάρξει ένα εκτεταμένο σύστημα ελέγχων σε όλη την αλυσίδα της εμπορίας, από το χωράφι μέχρι το ράφι, να παταχθεί η αισχροκέρδεια, να μπει ένα φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Και τρίτο, πολύ βασικό ζήτημα, βεβαίως, το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και πώς θα υπάρχει δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων για όλους. Πλήρης εκσυγχρονισμός και αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ- μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία στερεί αυτή τη στιγμή πολλούς σημαντικούς πόρους από τους αγρότες. Πάταξη της γραφειοκρατίας και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους και βεβαίως έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, για να μπορέσει να ξαναπάρει ζωή ο αγροτικός κόσμος.
«ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»
Τέλος με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως “κανένας δίκαιος αγώνας δεν είναι χαμένος. Για να νικήσουν οι αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς πρέπει να νικήσουν και οι αγώνες των εργαζομένων. Το αγωνιστικό μέτωπο πρέπει να είναι κοινό με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση. Τα μπλόκα να γίνουν πραγματικά (όχι συμβολικά), οι απεργίες αποφασιστικές, με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων των αγροτών και της νεολαίας της πόλης και του χωριού, απέναντι στο αντιαγροτικό- αντιλαϊκό μπλοκ κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, μοναδικό υποκινητή της λαϊκής αγανάκτησης».