ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Καφές για... φεστιβάλ στη Λάρισα

* Στα σκαριά το «1ο Φεστιβάλ Καφέ» στον «Μύλο του Παππά» με παράλληλες εκδηλώσεις μιας εβδομάδας που σαν στόχο έχει να γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2014 13:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:58

 

Του Κ. Γκιάστα

«Πόλη του καφέ». Μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι ένας τίτλος που «κολλάνε» στη Λάρισα όλο και περισσότεροι και ενισχύουν αυτόν τον χαρακτηρισμό με ανεπίσημα και πρόχειρα στοιχεία. Μα έλα, που οι καφετέριες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε στενό και σε κάθε γειτονιά. Κοίτα, που η μόδα των καφέ στο χέρι όχι μόνο δεν περνάει αλλά ολοένα και φουντώνει. Είναι και η... αυτοκρατορία του Λαρισαίου, Λευτέρη Κυριακάκη που όχι μόνο μεγαλώνει αλλά την ίδια ώρα βρίσκει άξιους μιμητές άλλους επαγγελματίες από την πόλη και ο μύθος-φήμη για την «πόλη του καφέ» απλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Να, όμως που ετοιμάζεται και μια κίνηση η οποία αν τελικά πραγματοποιηθεί ίσως βάλει και τη «βούλα» στον τίτλο της πόλης.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας αποφάσισε να μπει «μπροστάρης» στη διοργάνωση ενός φεστιβάλ καφέ στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και ετοιμάζεται μια σειρά ακόμα περισσότερων και πιο σημαντικών ώστε να εξασφαλιστούν οι μεγάλοι χορηγοί γι’ αυτό το εγχείρημα.

«Έχουμε το όνομα εδώ και τόσα χρόνια σαν Λάρισα και είπαμε πως είναι καιρός να το... πιστοποιήσουμε κάνοντας και κάτι πιο επίσημο» τονίζει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Σακελλάρης και μας εξηγεί το σκεπτικό και τους στόχους μιας τέτοιας κίνησης: «Η Λάρισα καλώς ή κακώς έχει ταυτιστεί με τον καφέ. Εμείς σε συνεργασία με τους ξενοδόχους της πόλης αποφασίσαμε πως πρέπει να οργανώσουμε κάτι ωραίο, όμορφο και να αντιγράψουμε κινήσεις που γίνονται στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι να φέρουμε επισκέπτες στην πόλη και το συγκεκριμένο φεστιβάλ να γίνει προορισμός ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα. Ακόμα το σχέδιό μας βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ελπίζουμε να το υλοποιήσουμε λίγο μετά το Πάσχα. Προγραμματίζουμε να διαρκέσει μια εβδομάδα με παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ θα κορυφωθεί μέσα στον «Μύλο του Παππά» το Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Σακελλάρης μας δίνει και μια εικόνα για το τι θα μπορούν να δούνε σε μια τέτοια περίπτωση οι Λαρισαίοι: «Θα προσπαθήσουμε να έρθουν εταιρίες παραγωγής και διανομής καφέ, καφετέριες και φυσικά έμποροι απ’ όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μιλήσουν άνθρωποι που έχουν αναγάγει τον καφέ σε πραγματική επιστήμη και να ακούσει ο πολίτης στοιχεία που δεν γνωρίζει για μια καθημερινή του συνήθεια. Ελπίζουμε πως θα βρει την ανταπόκριση που θέλουμε και στοχεύουμε. Έχουμε δει τι γίνεται στην Ευρώπη και θέλουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο».

Τον ρωτάμε αν όντως τελικά η Λάρισα πίνει τόσο πολύ καφέ και μας λέει: «Έχουν γραφτεί κάποια στοιχεία και έρευνες που τη φέρνουν πολύ ψηλά στη λίστα κατανάλωσης. Όμως δεν είναι τόσο φουσκωμένα όπως τα γράφουν κάποιοι. Γι’ αυτό άλλωστε και αρκετοί είναι αυτοί που άνοιξαν καφετέριες νομίζοντας πως θα γίνουν πλούσιοι. Εδώ έρχεται ο δικός μας σύλλογος που θα προσπαθεί να ενημερώνει όλους τους νέους επαγγελματίες για τις δυσκολίες και το πραγματικό ποσό που ξοδεύουν οι Λαρισαίοι για φαγητό, ποτό και φυσικά καφέ».

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ

Όμως αξίζει να σταθούμε και στην οργάνωση των επαγγελματιών του καφέ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πανευρωπαική Ένωση SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) που σύμφωνα με το επίσημο σάιτ της έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του καφέ, έχοντας οριοθετήσει το τι σημαίνει Speciality Coffee. Μάλιστα μας πληροφορεί πως κάνει ερευνητικά προγράμματα, διοργανώνει εκδρομές σε φυτείες και εργοστάσια, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλα τα είδη και επαγγέλματα καφέ, διοργανώνει εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς καφέ, γευσιγνωσίας και barista.

Ας ρίξουμε και μια ματιά σε πιο επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρία ερευνών Nielsen, η κατηγορία του καφέ παρουσίασε κέρδη το πρώτο οκτάμηνο του έτους στο οργανωμένο λιανεμπόριο, αυξάνοντας τους τζίρους της κατά 1,8% και κατά 1,5% τους όγκους των πωλήσεών της. Ακόμα σημαντικότερη η ανάπτυξη της κατηγορίας στην επιτόπια κατανάλωση (καφετέριες, παραδοσιακά καφενεία και On the Go καταστήματα), όπου οι όγκοι που καταναλώθηκαν αυξήθηκαν το διάστημα Ιανουάριου-Αυγούστου 2014 σε σχέση με πέρυσι κατά 3,5%.

Όσον αφορά τώρα στο τι πίνουν οι Έλληνες σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο news247 η Infobank Hellastat με βάση τα μερίδια του 2013, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς – σχεδόν το 50% του καταναλωθέντος όγκου – καταλαμβανόταν από τον ελληνικό καφέ.

Κυριακή όμως σήμερα. Συνεχίστε το καφεδάκι σας και αφήστε τους αριθμούς...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass