ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2014 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:56

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, στην προχθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, ο προϋπολογισμός του 2015 όπως και το πρόγραμμα τεχνικών έργων. Τον προϋπολογισμό υπερψήφισε η παράταξη του κ. Ντ. Διαμάντου, τον καταψήφισε η παράταξη της κ. Ρ. Καραλαριώτου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γ. Λαμπρούλης) ενώ «παρών» ψήφισε η παράταξη του κ. Εκτ. Νασιώκα. Στη συζήτηση δεν συμμετείχαν οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κων. Τζανακούλη καθώς αποχώρησαν νωρίτερα με αφορμή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης στον Νίκ. Ρωμανό.

Αναλυτικότερα, παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε ανακοινώσεις τους μεταξύ άλλων σημειώνουν τα εξής:

ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων κ. Καραλαριώτου, στη συζήτηση μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Έχουμε το παράδοξο ο κ. Καλογιάννης να υπερψηφίζει έναν προϋπολογισμό και ένα τεχνικό πρόγραμμα, που σε μεγάλο του μέρος είναι ο ίδιος με τον περσινό και τον οποίο, ως αντιπολίτευση, είχε καταψηφίσει. Οι ίδιοι κωδικοί, τα ίδια έργα, τα ίδια ποσά.

Θα μάθουν ποτέ οι Λαρισαίοι ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου; Συζητάμε ένα προϋπολογισμό χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου, χωρίς να έχει γίνει καμία απογραφή. Ισχύουν αυτά που ισχυριζόταν ο απελθών δήμαρχος περί ανθηρών οικονομικών και διαφάνειας ή αυτά που λέγατε εσείς πριν τις εκλογές περί “αταξίας” και ότι πρώτη σας δουλειά θα είναι βάλετε ελεγκτές; Θα βάλετε ελεγκτές κ. Καλογιάννη στον Δήμο και στο ΔΟΠΑΕΛ όπως δεσμευθήκατε; Ναι ή Όχι; Γιατί στον προϋπολογισμό σας υπάρχουν μηδέν ευρώ για ορκωτούς ελεγκτές. Θα βγάλετε τους σκελετούς από τις ντουλάπες κ. Καλογιάννη , όπως δεσμευόταν ότι θα κάνει ο κ. Σούλτης ή θα τις κλείσετε ερμητικά, λειτουργώντας …ανταποδοτικά;.

Για να καλύψετε την προγραμματική σας αδυναμία, από την ημέρα που εκλεχθήκατε, προσπαθείτε να αντιγράψετε το δικό μας πρόγραμμα.

 Πού είναι στον προϋπολογισμό σας τα 10 εκατομμύρια που υποσχεθήκατε για το Αρχαίο Θέατρο στη συνέλευση του Διαζώματος; Πού είναι οι σταθερές σχέσεις εργασίας που υποσχεθήκατε για τους υπαλλήλους; Πού ακριβώς είναι οι μελέτες που θα προετοιμάσουν το Δήμο για να συμμετέχει τις χρηματοδοτήσεις από το επόμενο ΕΣΠΑ; Πού είναι η αναπτυξιακή πολιτική, τα έργα και οι παρεμβάσεις ανάπτυξης για την πόλη και τους οικισμούς; Πού είναι όσα χρειάζονται να γίνουν για τους παιδικούς σταθμούς; Πού είναι οι δράσεις για την ανάπτυξη της αγοράς και την αντιμετώπιση της ανεργίας; Πού είναι η δαπάνη για ανακύκλωση και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων; Πού είναι οι παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα με τις λακκούβες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια; Πού είναι η δαπάνη για προβολή-προώθηση του Δήμου μας τουριστικά, έτσι ώστε να ωφεληθούν οι τοπικές επιχειρήσεις;

Ο προϋπολογισμός δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός και γι αυτό δεν θα εκτελεστεί. Τα 3.800.000 ευρώ που διατείνεται ο κ. Καλογιάννης ότι εξοικονόμησε για έργο είναι απλά γιατί ‘’φούσκωσε ‘’ τα έσοδα και προϋπολόγισε μικρότερες δαπάνες σε κωδικούς που απαιτούν μεγαλύτερες. Βέβαια το ότι ‘φούσκωσε’ τα έσοδα μπορεί να σημαίνει και ότι είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε αυξήσεις στους φόρους. Αύξηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη κατά 400.000 σε σχέση με τα βεβαιωθέντα του 2014. Αύξηση από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κατά 150.000 ευρώ. Αύξηση του Δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων χωρών. Από τον φόρο ζύθου προϋπολογίζονται πλασματικά επιπλέον 200.000.

Αύξηση στα τροφεία ιδιωτών για τους παιδικούς σταθμούς κατά 90.000. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που δεν περιλαμβάνει τις επιλογές εκείνες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην άρση των αδιεξόδων του Δήμου, έναν προϋπολογισμό χωρίς φιλοσοφία, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς όραμα, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας απαιτεί στόχευση, προγραμματισμό και σχέδιο όχι γενικά και αόριστα . Επίσης κάνατε διαβούλευση σε όλες τις κοινότητες για το τεχνικό πρόγραμμα και από αυτά που προτείνανε δεν βάλατε απολύτως τίποτα . Στα αρνητικά επίσης του τεχνικού προγράμματος είναι ότι η Πολεοδομική μελέτη της Φαλάνης και η μελέτη επέκτασης αναθεώρησης της Τερψιθέας έχουν πίστωση 1 ευρώ! Μελέτες πολύ σημαντικές για το μέλλον των περιοχών αυτών, που έπρεπε να έχουν γίνει χθες.

Ακούγοντας όσα ειπώθηκαν στην εισαγωγή τόσο του κ. Καλογιάννη, όσο και του κ. Νταή περί ζοφερού περιβάλλοντος, περί ασφυκτικού πλαισίου και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού είχα την απορία: Δεν τα ξέρατε αυτά πριν τις εκλογές; Δεν ξέρατε ότι η πολιτική και ιδίως η κοινωνική πολιτική για να υλοποιηθεί χρειάζεται και χρήματα;

Έχω την αίσθηση ότι σήμερα βλέπουμε σκηνές “προσεχώς” από το έργο που ίσως παιχτεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, εάν ποτέ έλθει στην εξουσία το κόμμα που υποστήριξε τον κ. Καλογιάννη. Οι κούφιες υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για δήθεν έτοιμο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα μοιάζουν τόσο πολύ με τις δικές σας, όσο και με τη σημερινή ανώμαλη προσγείωσή σας στην πραγματικότητα. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν το έργο τελικά θα είναι κωμωδία ή δράμα».

ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Υπάρχουν 2 σταθερές που «δεσμεύουν» φέτος τον προϋπολογισμό. Η 1η είναι η στάση της Κυβέρνησης η οποία διαρκώς, υπερβαίνει τις Συνταγματικές επιταγές και δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακόμα και στα τελευταία email της προς την Τρόικα η Κυβέρνηση «σφίγγει» ακόμα περισσότερο τον «πολιορκητικό κριό» προς την Αυτοδιοίκηση όταν, το κατ’ ευφημισμόν Παρατηρητήριο για την Οικονομική Αυτοτέλεια θα κρίνει αν είναι «ρεαλιστικοί» οι προϋπολογισμοί.

Η 2η σταθερά είναι η αναγκαστική ανάληψη των πεπραγμένων. Η αρχική ταχύτητα δηλαδή της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στο πλαίσιο αυτό, αυτός ο Προϋπολογισμός, όποιος και από μας να ήταν στη θέση του Δημάρχου, θα κινούνταν με βάση δεσμεύσεις οικονομικές, τεχνικές και ειλημμένων αποφάσεων. Δεν είναι δηλαδή φέτος, καθαρά ο δικός μας προϋπολογισμός αλλά, ο «δικός τους, κεντρικά και τοπικά» προϋπολογισμός .

Εξετάσαμε τη φιλοσοφία που διέπει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα με βάση τους 6 πυλώνες της φιλοσοφίας της «Νέας Λάρισας». Πλήρης γνώση της οικονομικής θέσης του δήμου που παρελήφθη στη νέα δημοτική θητεία, σε απόλυτο βαθμό και σε κάθε επίπεδο, μέσα στο 1ο τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων.

Διαφάνεια και συμμετοχική δημοτική δημοκρατία σε κάθε επίπεδο προγραμματισμού και υλοποίησης της δημοτικής πολιτικής. Έργα- προμήθειες - υπηρεσίες με νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, με διαπαραταξιακή ευθύνη και τεχνοκρατική αυτοτέλεια. Σύνταξη ισοσκελισμένου κοινωνικού προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος εναρμονισμένου πλήρως στις κοινωνικές ανάγκες.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την πρόβλεψη-στόχευση πιστώσεων 5,5 εκ. για μικρομεσαία έργα. Έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά, θα δώσουν και ανάσα στις ντόπιες μικρομεσαίες εργοληπτικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Ανταποδοτικότητα για όλους τους δημότες. Κάθε ευρώ που δαπανά ο δήμος και κάθε ευρώ που συνεισφέρει ο δημότης θα πρέπει να αποδίδεται πολλαπλάσια προς τους δημότες με μετρήσιμους δείκτες.

Θεωρούμε θετική την πρόβλεψη της απάλυνσης σε κοινωνικές ομάδες συμπολιτών κόστους διαβίωσης. Είναι σημαντική η μείωση των εξόδων των αναλώσιμων για τους παιδικούς σταθμούς που οι γονείς τώρα πληρώνουν. Με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ο δημότης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την οικονομική θέση και την οικονομική διαχείριση του δήμου. Αναλυτικά να γνωρίζει «το δρόμο του κάθε ευρώ» με αναλυτικό δυναμικό τεχνολογικά τρόπο για κάθε έργο, προμήθεια, υπηρεσία, μισθοδοσία, κατάθεση δημοτικού χρήματος στις τράπεζες και με τι όρους. Να ξέρει τι πληρώνει και τι λαμβάνει ανταποδοτικά.

Διεκδίκηση πόρων αλλά και εξεύρεση νέων πόρων, μέσα από αυτενέργεια και πλήρη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, προετοιμασμένοι για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020 ΣΕΣ).

Καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση προς υλοποίηση. Πλάνο εργασίας για «Γραφείο Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Συνεργασιών». Με στελεχικό δυναμικό που έχει ο Δήμος αλλά, και με την αναζήτηση θεσμικής συνεργασίας με φορείς όπως, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Χρηστή νόμιμη διαχείριση. Η νέα φιλοσοφία, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της νομιμότητας και της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας πέραν των άλλων, χαρακτηριστικά πρέπει να εφαρμόζει ο δήμος αυτά για τα οποία έχει εγκαλεστεί κατά καιρούς» καταλήγει ο κ. Διαμάντος.

«ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ»

Σε ανακοίνωση της κίνησης «Λάρισα πόλη του αύριο» (με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Κων. Τζανακούλη) σημειώνονται τα εξής: «Σε σχέση με την αποχώρησή μας από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα της ημερησίας διάταξης την ψήφιση του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης έτους 2015 δηλώνουμε τα εξής:

Κατά παράβαση του άρθρου 3 παρ. 9 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου συγκλήθηκε, με τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, παρά την αρχική απορριπτική εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου. Η σύγκληση έγινε κατόπιν πιέσεων παρευρισκομένων πολιτών και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Σε σχέση με το θέμα του προϋπολογισμού , του τεχνικού προγράμματος και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης έτους 2015 αναφέρουμε ότι στη σύγκληση της δημοτικής μας ομάδας αποφασίστηκε αρχικά να το υπερψηφίσουμε. Πλην όμως από τη δημοτική αρχή δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας του Δήμου «ανακάλυψε» υπερβολές και «νεκρές» πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 5.000.000 €, αφήνοντας ταυτόχρονα υπονοούμενα για το τι γίνονταν αυτά τα λεφτά τα προηγούμενα χρόνια. Τελικά η πολιτική χαράσσεται από το διορισμένο γενικό γραμματέα ή από τη δημοτική αρχή – δήμαρχο - αρμόδιους αντιδημάρχους;

Συνεχίζοντας πιστά το παιχνίδι των εντυπώσεων η δημοτική αρχή δεν ανέφερε ότι αυτά είναι προβλέψεις εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού και σε καμία περίπτωση διαθέσιμα χρήματα.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο καθρέπτης της οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου εκφράζεται με τον εκάστοτε ετήσιο απολογισμό εσόδων και εξόδων. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν αλλαγές σε πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού σε σχέση με το σχέδιο που εγκρίθηκε στην οικονομική επιτροπή και απεστάλη στο Παρατηρητήριο.

Ενόψει των παραπάνω ελήφθη ομόφωνα η απόφαση από τη δημοτική μας ομάδα να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα και το ΟΠΔ, εφόσον παρευρισκόμασταν στη συνεδρίαση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass