ΕΚΛ: Έρχονται «βάρβαρες» ανατροπές στην ασφάλιση

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2014 21:18 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:53

Του Δημήτρη Βάλλα

Το γεγονός ότι επέρχονται «βάρβαρες ανατροπές» στον τομέα της ασφάλισης των εργαζομένων που θα οδηγήσουν ακόμα και στην κατάργηση των συντάξεων ενόψει των νέων μέτρων που ετοιμάζονται επισήμαναν σήμερα σε όλους τους …τόνους τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που με εκπροσώπους συνταξιούχων και άλλων σωματείων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ Λάρισας.

Συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο της Ασκληπιού οι συνδικαλιστές του ΕΚΛ κάλεσαν με συνθήματα και με προκηρύξεις όλους τους εργαζόμενους σε «πανστρατιά», ώστε τα νέα μέτρα τελικά να μην περάσουν.

Μετά τη διαμαρτυρία που έγινε με πανό και ντουντούκες, αντιπροσωπία των συνδικαλιστών είχε συνάντηση  με τον διευθυντή του ΙΚΑ Λάρισας, στον οποίο και παρέδωσαν υπόμνημα  με τα αιτήματα των εργαζομένων.

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

Προχωρώντας αργά το μεσημέρι σε συνέντευξη ο πρόεδρος του ΕΚΛ προανήγγειλε πικετοφορία για βράδυ της Κυριακής 7μμ στην Κεντρική Πλατεία, ενώ ακόμα ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε νέα 24 ωρη απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, όπου και καλούνται όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τάσος Τσιαπλές, αναλύοντας το τι προετοιμάζεται επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Εκφράζουμε  την κάθετη αντίθεσή μας στα νέα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζουν Κυβέρνηση, Ε.Ε και μεγάλο κεφάλαιο, στοχεύοντας να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Πιο συγκεκριμένα αυτά τα μέτρα αποσκοπούν :

• Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ή και 6.500, δηλαδή από τα 15 στα 20 ή 22,5 χρόνια ασφάλισης, προκειμένου κάποιος να κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης γήρατος στα 67. Η αύξηση σχεδιάζεται να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν μετά το 1975, δηλαδή αυτούς που σήμερα βρίσκονται κάτω των 40 ετών. Πρόκειται για εγκληματικό μέτρο, καθώς οι ελάχιστες μέρες ασφάλισης αυξάνονται πάνω από 30% και σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας και υποαπασχόλησης, θα οδηγήσει πολλές δεκάδες  χιλιάδες να μην πάρουν ποτέ σύνταξη!

• Στην αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας που ισχύουν για ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων και που μέχρι τώρα τούς δίνεται η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 (στην περίπτωση 40ετίας) ή πριν τα 67.  Σ’ αυτές τις ομάδες, περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά που είχαν τις προϋποθέσεις χωρίς να έχουν το απαραίτητο όριο ηλικίας, οι ασφαλισμένοι πριν το 1983 με 35ετία, ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ.

• Στην μείωση των συντάξεων του ΙΚΑ μέχρι και 20% και έως 30% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ με πρόσχημα τα ελλείμματα, για τα οποία δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, ενώ δεν αποκλείεται η εφαρμογή του νέου συστήματος του Ασφαλιστικού, που θα άρχιζε από το 2015 και αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τους νέους μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, να γίνει νωρίτερα, επιφέροντας μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων, απ’ αυτές που νομοθετήθηκαν.

• Στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία ήδη εφαρμόζεται για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, ενώ το μέτρο αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διασύνδεσή του με το λεγόμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη δικαιολογία ότι είναι προνοιακό επίδομα και όχι συνταξιοδοτική παροχή.

• Στην επέκταση του παγώματος των συντάξεων, ακόμα 2 χρόνια (2016-17), που θα αφαιρέσει 920 εκ. ευρώ ετησίως από τους συνταξιούχους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, που σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, την μείωση των μισθών-συντάξεων, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, θα κάνουν δραματική την κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών-λαϊκών οικογενειών.»

ΕΠΑΝΩΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου, έκανε λόγο και για μπαράζ κινητοποιήσεων με αφορμή το ασφαλιστικό …

«Το ΕΚΝΛ, ανέφερε, ξεκίνησε με βάση τις αποφάσεις που πήρε σε έκτακτη συνεδρίαση η διοίκησή του χθες, μια πολύμορφη δράση για την οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων, της νεολαίας, των γυναικών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζονται.

Σήμερα Παρασκευή , συνδικαλιστές του ΕΚΝΛ και των σωματείων θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε τόπους δουλειάς, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις με το ασφαλιστικό και για την ανάγκη να παρθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα νέα μέτρα.

Ήδη η Διοίκηση του ΕΚΝΛ στην έκτακτη συνεδρίαση της, αποφάσισε 24ωρη πανεργατική απεργία, με ανοιχτή ημερομηνία, ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Ε.Κ, Σωματεία) να πάρουν και αυτές αποφάσεις για πανελλαδική απεργία.

Ακόμα την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου η Διοίκηση του ΕΚΝΛ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τις γυναίκες στη συγκέντρωση-πικετοφορία, στις 7 μ.μ στην Κεντρική Πλατεία!»

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass