ΑΠΟ 80ΧΡΟΝΗ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ 3.150 ΕΥΡΩ

Επιτήδειοι «ξαφρίζουν» ηλικιωμένους

* «Ψαρεύουν» ανυποψίαστους ηλικιωμένους στον δρόμο, τους οδηγούν στο σπίτι και τους παίρνουν όσα χρήματα έχουν διαθέσιμα

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2014 12:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:52

Σε «σύγχρονη μάστιγα» των ηλικιωμένων (και) στη Λάρισα εξελίσσονται επιτήδειοι που με διάφορα προσχήματα, αποσπούν από τα θύματά τους, μικρά ή μεγαλύτερα, χρηματικά ποσά. Το τελευταίο θύμα είναι 80χρονη Λαρισαία, από την οποία  δύο άγνωστοι παριστάνοντας τους «λογιστές» και με σκοπό τη διευθέτηση «οφειλής» του γιου της, της απέσπασαν 1.250 ευρώ, ενώ της έκλεψαν άλλα 1.900 ευρώ που είχε στο σπίτι.

Όταν μόλις πριν δυο εβδομάδες, άλλοι δράστες εξαπάτησαν 90χρονο Λαρισαίο αποσπώντας του με το ίδιο κόλπο περί τα 350 ευρώ. Ο ένας από τους δυο δράστες στην περίπτωση του 90χρονου, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας συνελήφθη στην Αλεξάνδρεια Βέροιας αλλά απ' ό,τι φαίνεται, οι δράστες «δεν πτοούνται» και τελευταία επιλέγουν τα θύματά τους στον δρόμο!

Οι δράστες παριστάνουν, κατά καιρούς τους λογιστές, τους εφοριακούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους υπαλλήλους ΔΕΗ κλπ και πείθουν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους ότι συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως ο «γιος» τους, «οφείλει» χρήματα είτε στο Δημόσιο, είτε σε ιδιώτη και προσφέρονται να «μεσολαβήσουν» για την τακτοποίηση του «χρέους».

Ένας τρίτος μάλιστα συνεργός, ο οποίος παριστάνει το συγγενικό πρόσωπο, καλείται τηλεφωνικά εκείνη τη στιγμή και... επιβεβαιώνει την «οφειλή».

Κάπως έτσι ο ανυποψίαστος ηλικιωμένος όχι μόνο πείθεται για την οφειλή αλλά επιβιβάζεται κιόλας στο αυτοκίνητο των δραστών οι οποίοι τον οδηγούν στο σπίτι και εκείνος τους δίνει τα χρήματα. Οι δράστες για να μην γίνουν αντιληπτοί, συνήθως ζητάνε «μικρά ποσά» αλλά δεν... λένε όχι αν το θύμα τους προσφέρει και περισσότερα.

Στην περίπτωση βεβαίως που το θύμα, τους οδηγήσει στο σπίτι του, τότε ερευνούν παράλληλα και για περισσότερα χρήματα όπως συνέβη με την 80χρονη. Οι δράστες ποντάρουν στα μειωμένα αντανακλαστικά των ηλικιωμένων, στο γεγονός ότι ορισμένοι συνταξιούχοι κρατούν συνήθως χρήματα στο σπίτι τους, αλλά κυρίως στο ότι θα προσφερθούν να συνδράμουν οικονομικά το παιδί τους, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που αυτό έχει «οφειλές» που εκ των υστέρων βεβαίως, αποδεικνύονται ανύπαρκτες.

Ως προς τη δράση των αγνώστων σημειώνεται πως παλαιότερα είχαν καταγραφεί περιστατικά όπου οι δράστες, με απύθμενο θράσος, οδηγούσαν στην τράπεζα τον ηλικιωμένο ο οποίος προχωρούσε σε ανάληψη για να συμπληρώσει το «οφειλόμενο» ποσό.

«ΟΦΕΙΛΗ»

Όπως στην περίπτωση του 90χρονου έτσι και προχθές με την 80χρονη, οι δυο δράστες εντόπισαν την ανυποψίαστη γυναίκα ενώ βρισκόταν καθ' οδόν για το σπίτι της. Οι δύο άνδρες προσποιούμενοι αυτή τη φορά τους λογιστές έπεισαν την 80χρονη ότι ο γιος της «οφείλει» χρήματα. Η 80χρονη επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο των δραστών, τους οδήγησε στο σπίτι της και τους έδωσε 1.250 ευρώ. Για να διαπιστώσει στη συνέχεια, πως όχι μόνο ο γιος της δεν όφειλε αλλά και πως οι δράστες, προτού φύγουν, έκλεψαν άλλα 1.900 ευρώ που διατηρούσε η ίδια στο σπίτι της.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΡΑ

Στις 17 Νοεμβρίου δυο άνδρες 43 και 44 ετών, εξαπάτησαν 82χρονη στο Διάσελλο Φαρκαδόνας. Λέγοντας ότι είναι εφοριακοί, έπεισαν την 82χρονη να τους δώσει 550 ευρώ προκειμένου συγγενικό της πρόσωπο, να πληρώσει τη δόση στην εφορία.

Δυο ημέρες μετά, στις 19 Νοεμβρίου, ο ίδιος 43χρονος συνοδευόμενος αυτή τη φορά από 42χρονη, έπεισαν 90χρονο Λαρισαίο ότι γνωρίζουν συγγενικό του πρόσωπο και με σκοπό τη διευθέτηση συναλλαγής σε τράπεζα, τον πήραν με το αυτοκίνητό τους, τον οδήγησαν στο σπίτι όπου και τους παρέδωσε 350 ευρώ.

Ο 43χρονος και η 42χρονη συνεργός του, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, πήγαν στο σπίτι 75χρονης στη Φαρκαδόνα όπου, προφασιζόμενοι ότι είναι φίλοι συγγενικού της προσώπου, την έπεισαν «να τους παραδώσει τη βέρα και τα σκουλαρίκια που φορούσε, προκειμένου να τα δώσουν σε λογιστή για δήθεν είσπραξη επιστροφής χρημάτων από την εφορία για λογαριασμό του συγγενούς της» σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πως μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ο συγκεκριμένος 43χρονος συνελήφθη την επομένη το πρωί στην Αλεξάνδρεια, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος, ως ένας από τους δράστες των απατών.

Β.ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass