ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τα θύματα της βίας επιστρέφουν στους θύτες!

* «Αλυσίδες» για τις κακοποιημένες γυναίκες, η οικονομική και συναισθηματική εξάρτησή τους...

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:48

Της Λένας Κισσάβου

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που προσπάθησαν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον τους, επιστρέφει και πάλι σε αυτό, λόγω οικονομικής και συναισθηματικής εξάρτησή τους! Η τραγική αυτή πραγματικότητα, αναδεικνύεται μέσα από στοιχεία του ξενώνα των κακοποιημένων γυναικών Λάρισας.

Η ανεργία δεν αφήνει διεξόδους στη ζωή τους, αλλά και η συναισθηματική τους εξάρτηση εμφανίζεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανάγκη τους να ξεφύγουν, βιώνοντας τη βία πλέον ως «φυσιολογική» στη ζωή τους.

«Επτά από τις δεκατρείς γυναίκες που παραπέμφθηκαν στο ξενώνα, επέστρεψαν στο κακοποιητικό περιβάλλον τους, ενώ μόνο τέσσερις κατήγγειλαν την κακοποίησή τους...», μας είπε η ψυχολόγος του ξενώνα, κ. Ελένη Σοφού, αναφερόμενη στη λειτουργία του, την οποία παρουσίασε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που οργάνωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας – Μορφωτικό τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές, που εδρεύουν στην περιοχή της Λάρισας, από εκπροσώπους τους. Αναλυτικότερα:

Η κ. Χρύσα Βουλγαράκη εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων, Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο «Εθνικό πρόγραμμα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων 2010 -2013», και στο σύνολο των έργων και των δράσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής της ΓΓΙΦ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ( ΕΣΠΑ), εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι: «Δεδομένου ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή, κρίνουμε ότι κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των πολιτικών ισότητας των φύλων συμβάλλει καθοριστικά στην εξάλειψη στερεοτύπων και στη διασφάλιση της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ίδια της δημοκρατίας».

Η ψυχολόγος κ. Φανή Μουστάκα, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Λάρισας, της Γενικής Γραμματείας ισότητας των δύο φύλων, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες (ψυχολογική συμβουλευτική, ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, νομική συμβουλευτική κ.α.), υποστηρίζοντας ότι για κάθε πληροφορία που μοιράζονται οι συμβουλευόμενες με το προσωπικό του, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια. Η κ Μουστάκα, ενημέρωσε επίσης πως: «Στο Κέντρο, μπορεί να απευθυνθεί κάθε γυναίκα, προκειμένου να λάβει πληροφόρηση σχετικά με θέματα βίας ή να ζητήσει στήριξη, αλλά και κάθε πολίτης ή φορέας που επιθυμεί να πληροφορηθεί για ζητήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας».

-Για τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας, του Δήμου Λαρισαίων, μίλησε η ψυχολόγος κ. Ελένη Σοφού, του επιστημονικού και ειδικού προσωπικού του ξενώνα, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία της λειτουργίας του. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, από την έναρξή του (1 Οκτωβρίου 2013) μέχρι και σήμερα, παραπέμφθηκαν στον ξενώνα 13 γυναίκες θύματα βίας, εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν εννέα καθώς και εννέα παιδιά. Επτά εξ αυτών προέρχονταν από περιοχές της Θεσσαλίας γενικότερα, ενώ δύο γυναίκες, από άλλα κράτη. Ο μέσος όρος φιλοξενίας ήταν δύο μήνες και όλα τα περιστατικά αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία.

Τέλος, η κ. Άννα Τζιότζιου, ψυχοθεραπεύτρια - θεραπεύτρια οικογένειας και ζεύγους, μέλος του συμβουλίου δημοτικών κοινοτήτων, αναφέρθηκε στις μορφές και τις αιτίες κακοποίησης της γυναίκας, τονίζοντας ότι: «Η ενδοοικογενειακή βία είναι από τα χειρότερα πρόσωπα της βίας, αποτελεί δε το σκοτεινότερο πρόσωπό της, αφού η βία στην οικογένεια θεωρούνταν ανέκαθεν ιδιωτική υπόθεση , που δεν αφορά την επίσημη πολιτεία και τους φορείς της. Παράλληλα είναι η συχνότερη μορφή βίας κατά των γυναικών- με την μορφή της κακοποίησης – και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass