Κορυφαία στιγμή αναστοχασμού το έπος του ‘40

* Η ΜΑΘΗΤΙΩΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ * ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2024 13:51

Στο Ηρώο Πεσόντων της Λάρισας συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί οι σημαίες των σχολείων της πόλης που θα συμμετάσχουν στη σημερινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, πρόσκοποι, οδηγοί, φορείς και σύλλογοι για να αποτίσουν φόρο τιμής και να καταθέσουν στεφάνια για τους ήρωες του 1940.

Η περιφερειακή διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τελετής δήλωσε τα εξής: «Τιμούμε μια ημερομηνία ορόσημο για το έθνος μας, για τον ελληνισμό. Αυτή η ημέρα δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά μια στιγμή αναστοχασμού για την κληρονομιά των αξιών που καθόρισαν την εθνική μας ταυτότητα και την πορεία της χώρας μας. Τιμούμε τους ήρωες του παρελθόντος προάγοντας την ελληνική και την κονωνική δικαιοσύνη».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ηρακλής Γερογιώκας πέρα από τις καθιερωμένες ευχές δήλωσε τα ακόλουθα: «Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του ‘40 που πολέμησαν για μας στα βουνά της Αλβανίας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό για τη νεολαία να καταλαβαίνει, να βιώνει και να τιμά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο το έθνος θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή στο μέλλον».
Στο μήνυμά της η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καραγιώργου σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με σχολικές εορτές, παρελάσεις και επετειακές εκδηλώσεις τιμούμε και φέτος τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερα. Ας γίνουν οι δράσεις μας αυτές αφορμή για να αντλήσουμε από το παράδειγμά τους ιδανικά όπως η φιλοπατρία, η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αλλά και η ομόνοια σε κοινούς στόχους. Τη στιγμή που το αγαθό της ειρήνης βάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η επέτειος αυτή ας μας υπενθυμίσει το πανανθρώπινο χρέος της αντίστασης στις δυνάμεις της βίας και του κακού, ώστε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο ειρήνης και προόδου».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στο μεταξύ, χθες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα, αλλά οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις που περιελάμβαναν ποιήματα, τραγούδια και θεατρικά στο πνεύμα των ημερών. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προσκόπων, οδηγών, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων μεθαύριο Δευτέρα 28 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα εκείνης της ημέρας διαμορφώνεται ως εξής: - 7 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Εωθινό από τη μουσική της 1ης Στρατιάς και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. - 8 π.μ.: Επίσημη έπαρση σημαίας. - 10:30 π.μ.: Άφιξη επισήμων και έναρξη δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αχιλλίου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Σεβ. κ. Ιερώνυμος. Μετά το τέλος της δοξολογίας και εντός του ιερού ναού θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τη διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Λάρισας, κ. Άλκηστη Γκαρά. - 11 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων. - 11:30 π.μ.: Παρέλαση των αναπήρων Πολέμου, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητών και μαθητριών, προσκόπων, οδηγών, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Ο Δήμος Φαρσάλων τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ανήμερα της επετείους οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7.30 το πρωί με κωδωνοκρουσίες στους ιερούς ναούς της πόλης και ακολούθως την έπαρση της σημαίας στο Ηρώο Πεσόντων στην πλατεία Δημαρχείου. Θα ακολουθήσει η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής και στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου. Παράταξη σημαιών σχολείων, οδηγών και προσκόπων. Επιμνημόσυνη δέηση. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Φωτεινή Τουρσουνίδου, διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων. Κατάθεση στεφάνων. Σιγή ενός λεπτού. Εθνικός Ύμνος. Στις 12 μ. ξεκινά η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών των σχολείων, των οδηγών, των προσκόπων και συλλόγων επί της οδού Λαρίσης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Φαρσάλων. Την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο δήμαρχος, πλαισιωμένος από τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας. Βόρεια θα παραταχθούν οι στρατιωτικές αρχές και νότια οι πολιτικές αρχές.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass