Αυξήσεις τελών 20% και στον Δήμο Ελασσόνας

* ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ * ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΤΕΜΠΩΝ, ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΩΝ * ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2024 13:01

Η αύξηση δημοτικών τελών στον Δήμο Λαρισαίων που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους πολίτες και προκαλεί πολλές συζητήσεις. Πρόκειται, όμως, για ζήτημα που δεν έχει περιορισμένη διάσταση, αλλά φαίνεται πως... απλώνεται, καθώς απασχολεί και άλλους Δήμους στον Νομό Λάρισας. Κάποιοι θα προβούν σε καθολικές αυξήσεις άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι αντέχουν ακόμη να μην το κάνουν για τη χρονιά που έρχεται.

Υπάρχουν, όμως, και οι Δήμοι που προγραμματίζουν να κάνουν στοχευμένες αυξήσεις τελών μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, θέλοντας να καταθέσουν και μια πολιτική άποψη με αυτήν την κίνηση. Ο Νομός Λάρισας έχει επτά Δήμους. Δύο εξ αυτών, ο Δήμος Λαρισαίων και ο Δήμος Ελασσόνας θα προβούν σε καθολικές αυξήσεις. Ο Δήμος Τυρνάβου απ’ ό,τι φαίνεται θα κάνει στοχευμένες αυξήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις (Κιλελέρ, Τεμπών, Φαρσάλων και Αγιάς) θα αφήσουν τα δημοτικά τέλη στα ίδια δεδομένα με τα φετινά. Πιο αναλυτικά:

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον Δήμο Ελασσόνας αναμένεται να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας που έχει σταλεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η αύξηση στα δημοτικά τέλη και στον δημοτικό φόρο αναμένεται να φτάσει το 20% και έτσι το ύψος των δημοτικών τελών αναμένεται να κυμανθεί ανά τετραγωνικό μέτρο για την πόλη της Ελασσόνας από 1,20 στο 1,50 και στις δημοτικές κοινότητες από 0,90 στο 1,10. «Στη δύσκολη αυτή απόφαση οδηγείται η διοίκηση του Δήμου Ελασσόνας εξαιτίας των αυξήσεων του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, της αύξησης των καυσίμων, της εφαρμογής του τέλους ταφής και της αύξησης της μισθοδοσίας του προσωπικού καθαριότητας», όπως σημειώνουν οι κύκλοι της Δημοτικής Αρχής. Ισχυρίζονται, επίσης, πως την αύξηση των ανταποδοτικών τελών θα συνοδεύσουν μέτρα της ενίσχυσης της ανακύκλωσης και εξ ορθολογισμού των δαπανών της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Θα παραμείνουν, ωστόσο, σε ισχύ οι απαλλαγές δημοτικών τελών σε πολίτες με μόνιμη αναπηρία.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Στον Δήμο Φαρσάλων δεν υπάρχει για το 2025 καμία τέτοια σκέψη σύμφωνα με πληροφορίες. Η Δημοτική Αρχή έχει υπολογίσει το γεγονός πως ο αγροτικός κόσμος είναι πολύ προβληματισμένος από το γεγονός πως η παραγωγή είναι δραματικά μειωμένη και άρα τα έσοδά του περιορισμένα. Επίσης, έχει υπολογίσει και το γεγονός πως όλη η περιοχή έχει πληγεί πολύ από τις ζημιές του «Ντάνιελ». Αυτά τα δύο θεώρησαν πως είναι αρκετά για να μην προβούν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ο Δήμος Τυρνάβου δε θα κάνει καθολικές αυξήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να κάνει αυξήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι σίγουρο πως θα πραγματοποιηθεί, καθώς είναι υπό συζήτηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Λαρισαίων, κ. Πέτρου Κρίκη, στην προχθεσινή συζήτηση στη Λάρισα. Για τους μόνους που πρότεινε αυξήσεις ήταν για τις «καπιταλιστικές επιχειρήσεις αύξηση στα 6,00 ευρώ/τ.μ. από 1,24 ευρώ/τ.μ.» που είναι τώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Όλα αυτά ο δήμαρχος Αστέριος Τσικριτσής θα τα συζητήσει με τους συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στον Δήμο Κιλελέρ αυτές τις ημέρες είναι που γίνεται ο σχεδιασμός των οικονομικών για την επόμενη χρονιά. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος στην «Ε», δεν είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε αυξήσεις για το νέο έτος, όμως κάτι τέτοιο θα ανακοινωθεί επίσημα όταν έχουν διερευνηθεί όλα τα στοιχεία. «Η αλήθεια είναι πως οι Δήμοι έχουν εξαντληθεί τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούν να βρουν λύσεις εκ των έσω για τα τεράστια οικονομικά ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν, χωρίς όμως να δίνονται οι απαραίτητοι εκείνοι πόροι. Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ένα δίκιο για το γεγονός πως επέβαλλε αύξηση τελών, καθώς η αλήθεια είναι πως δε γίνεται αλλιώς. Εμείς, ωστόσο, για φέτος δε θα το κάνουμε, καθώς είμαστε μια περιοχή που έχουμε σοβαρές πληγές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες και δε θέλουμε να επιβαρυνθούν άλλο οι πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ
Ο Δήμος Τεμπών φαίνεται πως θα αποφύγει τις όποιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης έχει καταλήξει στο γεγονός πως δεν είναι καλή στιγμή για τους πολίτες να επωμιστούν ένα νέο βάρος, παρά το ότι και τα οικονομικά όλων των Δήμων είναι σε άσχημο σημείο. «Αντέχουμε προς το παρόν» είναι αυτό που λέει ο κ. Μανώλης σε όλους τους συνεργάτες του.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
Ο Δήμος Αγιάς, όπως φαίνεται, δε θα προβεί σε καμία αύξηση τελών για τη χρονιά του 2025. Άλλωστε, πρόκειται για έναν Δήμο που κάνει ενέργειες με φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε να μειώσει και γενικά το κόστος κατανάλωσης που έχει ως Δήμος και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΥΑ.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass