Ετοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο

* Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ * ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2024 15:43

«Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών.

Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας –απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος– θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις. Η ψηφιακή τεχνολογία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία που πρέπει να λειτουργεί βάσει κανονισμών υγείας και ασφάλειας. Η γενική αρχή, ο χρυσός κανόνας, είναι ένας και απαράλλαχτος: μην κάνεις κακό», σημείωσε από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά τις αρνητικές επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδίως στα παιδιά μας και στους εφήβους μας.
Από τη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και θα παρέχει οδηγίες στους γονείς για εργαλεία και ρυθμίσεις «parental control» (γονικός έλεγχος) στα κινητά που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι.
«Το πιο σημαντικό είναι το τι πολιτικές θα ακολουθήσουμε ως χώρα προκειμένου να φρενάρουμε αυτή την αλόγιστη χρήση τεχνολογιών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας. Προφανώς το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά και των ζωών τους και θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε τόσο, όσο δεν κινδυνεύουν και δεν μπαίνουν σε περίεργα μονοπάτια», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

«ΝΕΟΣ» Η «ΠΑΛΙΟΣ»;
Ο γονικός έλεγχος δεν είναι κάτι νέο, καθώς οι περισσότερες συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη και συγκεκριμένα στους γονείς, να επιλέγουν τι μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονταν, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη του γονικού ελέγχου, μια σειρά δηλαδή από προγράμματα και εργαλεία που σου επιτρέπουν να έχεις τον έλεγχο στις ιστοσελίδες που έχει πρόσβαση το παιδί στο διαδίκτυο, με ποιον μιλάει, ακόμα και ποια προγράμματα χρησιμοποιεί. Παλαιότερα τον ρόλο αυτό είχαν προγράμματα που αποκαλούνταν cyber nannies (ψηφιακές νταντάδες), ενώ υπήρχαν και κάποιες επιλογές σε προγράμματα τύπου antivirus ή ακόμα και μέσα σε συγκεκριμένα προγράμματα ή σελίδες για να εμποδίζουν τη χρήση από παιδιά.
Πλέον ο γονικός έλεγχος είναι πιο ολοκληρωμένος και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αρκετά αποτελεσματικό κομμάτι της διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών. «Ο γονικός έλεγχος ως δυνατότητα υπήρχε, όπως και η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος γονέας -αφού συνεννοηθεί με το παιδί του- να τον ενεργοποιήσει. Δεν είναι όμως και η πιο εύκολη διαδικασία. Ίσως να είναι για κάποιον που ασχολείται με την πληροφορική, αλλά για κάποιον που δεν έχει έφεση με αυτή την τεχνολογία θα μπορούσε να είναι μπελάς», συμπληρώνει ο κ. Παπαστεργίου.
«Αυτό που θα δείτε όλοι το επόμενο διάστημα είναι πρώτον μία σελίδα στην οποία με πολύ απλά βήματα θα εξηγούμε το πώς ενεργοποιείται ο γονικός έλεγχος και τι προσφέρει. Το δεύτερο κομμάτι το οποίο επίσης αρχίζουμε και βάζουμε σε μία σειρά, με σκοπό να παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου, είναι περισσότερες ευκολίες για να προστατέψουμε τα παιδιά μας στη χρήση του κινητού και τρίτον, αυτό που ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ, για κοινές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρουμε προκειμένου οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ελεγχθούν», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA
«Όπως γνωρίζετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρητικά επιτρέπουν την πρόσβαση σε άτομα άνω των 18 ετών. Προφανώς τα παιδιά σας, τα παιδιά μας δηλώνουν μία ψεύτικη ηλικία και μπαίνουν. Δεν σημαίνει όμως, πως θα μπορούν να βλέπουν ελεύθερα οτιδήποτε» συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου για να καταλήξει: Τα ίδια τα social media παρά το γεγονός πως έχουν «παρακαμφθεί οι έλεγχοι στην αρχή», γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με παιδιά που βρίσκονται πίσω από μία οθόνη που παρακολουθούν το περιεχόμενό τους. Πρόθεση λοιπόν και του πρωθυπουργού είναι από κοινού να γίνει μία προσπάθεια έτσι ώστε οι όροι να είναι πιο προστατευτικοί για τα νέα παιδιά και να κόβουν θεάματα που αφορούν τη βία, το bylling κ.α. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε ν’ αναγκάσουμε τις πλατφόρμες να σερβίρουν πλέον υλικό το οποίο είναι κατάλληλο και συμβατό με την ηλικία του καθενός».
Το μόνο που απομένει είναι πλέον η επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας της πλατφόρμας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass