Απειλή λουκέτου στα σχολικά κυλικεία

* ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ * ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΑΑΔΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ 255 ΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ 279 ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ 150!

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2024 14:57

Της Νατάσας Πολυγένη

SOS εκπέμπουν τα σχολικά κυλικεία που απειλείται η βιωσιμότητά τους μετά το νέο καθεστώς φορολόγησης που επιβάλλει το κράτος.

Παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για το αίτημα που είχαν κάνει τον Νοέμβριο του 2023 προκειμένου να φορολογηθούν με βάση τις ημέρες εργασίας τους και μάλιστα είχε εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ για αυτό τον περασμένο Απρίλιο του 2024, ότι θα έχουν απαλλαγή από το ακαθάριστο εισόδημα, την 1η Οκτωβρίου-και ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη οι εκκαθαρίσεις- έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ ότι θα φορολογηθούν για 255 ημέρες εργασίες τα σχολικά κυλικεία των δημοτικών και για 279 ημέρες τα κυλικεία των γυμνασίων και λυκείων, ένας αριθμός ημερών που απέχει πολύ από τις πραγματικές ημέρες εργασίας τους.
Η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Παναγιώτα Ζαμανάκου, κάνει λόγο για μια αδικία που απειλεί με λουκέτο τα σχολικά κυλικεία που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού οι περιορισμοί που τους έχουν επιβληθεί είναι αυστηροί, την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει και όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί, ο δικός τους κλάδος είναι υποχρεωμένος να κρατά τις τιμές χαμηλά και την ίδια ώρα η φορολόγησή τους είναι πολύ υψηλή.
Στη Λάρισα λειτουργούν 50 κυλικεία και όπως λέει η κ. Ζαμανάκου ήδη το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό μέσω επιστολής που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ) .
«Λειτουργούμε με ειδικό καθεστώς. Είμαστε εποχιακό επάγγελμα και δουλεύουμε 146 ημέρες. Η σύμβασή μας λέει έως 189 μέρες. Το 2023 ήταν μια ακόμη μικρότερη χρονιά για τη Θεσσαλία με τα σχολεία να ανοίγουν σχεδόν ένα μήνα αργότερα και να κλείνουν και νωρίτερα λόγω καύσωνα. Είναι άδικες και χωρίς λογική οι νέες φορολογικές διατάξεις. Τον Απρίλιο του 2024  είχε βγει ΦΕΚ ότι θα φορολογούμασταν με βάση τις πραγματικές ημέρες εργασίας, οι οποίες θα δηλώνονταν από τον μισθωτή, με προσκόμιση και αντίστοιχης βεβαίωσης από τον διευθυντή του εκάστοτε σχολείου.
 Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα έγιναν οι δηλώσεις, ωστόσο εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου ορίζει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των σχολικών κυλικείων σε 255 ημέρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δημοτικά) και 279 στη δευτεροβάθμια (γυμνάσια - λύκεια). Τι άλλαξε και συνέβη αυτό; Δεν φτάνει που άργησαν οι εκκαθαρίσεις και πολλοί κυλικειάρχες έχασαν δικαιώματα όπως voucher για παιδικούς σταθμούς, επίδομα τέκνων, κοινωνικό τιμολόγιο, τώρα πάνε να μας εξοντώσουν. Όταν εκδόθηκε το ΦΕΚ νιώσαμε δικαιωμένοι και ότι επιτέλους μια κυβέρνηση πρόσεξε τον κλάδο μας. Τι μεσολάβησε;» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου, αναμένεται απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ωστόσο όπως δηλώνει δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και είναι αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις.

«ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Στο μεταξύ τόσο η πρόεδρος του Σωματείου κ. Ζαμανάκου, όσο και η κ. Κοτζαμάνη που διατηρεί σχολικό κυλικείο στη Λάρισα, εξηγούν στην «Ε» ότι αν φορολογηθούν με αυτό το καθεστώς πολλά κυλικεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καθώς ήδη η κατάσταση είναι δύσκολη, αφού πολλά παιδιά δεν ψωνίζουν από το σχολικό κυλικείο και έρχονται με προϊόντα αγορασμένα απ’ έξω. Την ίδια ώρα ακόμη και στα είδη που υπάρχουν στα κυλικεία, δεν μπορούν να γίνουν ανατιμήσεις, υπάρχει πλαφόν, όταν την ίδια ώρα όλες ο πρώτες ύλες έχουν ανέβει.
«Το κυλικείο δεν πρέπει να λείψει από το σχολείο. Δίνουμε αγώνα για να τα κρατήσουμε. Δεν θέλουμε να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας. Θέλουμε να φορολογηθούμε δίκαια» λέει η κ. Κοτζαμάνη.
«Το μάξιμουμ της δουλειάς μας είναι 146 μέρες. Υπάρχουν περίοδοι που δουλεύουμε και πολύ λιγότερες, όταν πέφτουμε σε καταλήψεις, εκδρομές, γιορτές, απεργίες, καιρικά. Τα σχολικά κυλικεία όμως είναι συνυφασμένα με τη ζωή του σχολείου» καταλήγει η κ. Ζαμανάκου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass