«Δίδαξε» τη διαλειμματική νηστεία

* Ο Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΣΤΑ ΒΡΥΣΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ * ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2024 13:01

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»), Του Γ. Γκαντέλου


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προχθές το απόγευμα στο Σχολικό Μουσείο στα Βρυσιά Φαρσάλων για να παρακολουθήσει την ομιλία του διακεκριμένου καθηγητή Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, με θέμα τη διαλειμματική νηστεία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον δραστήριο Σύλλογο «Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων».
Ο κ. Κουρέτας, με την επιστημονική του ιδιότητα και με τον χαρακτηριστικό του ζήλο που τον διακρίνει, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται απλά για μια δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά για έναν τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της υγείας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διαλειμματική νηστεία, εφαρμόζοντας ελεγχόμενη στέρηση τροφής για συγκεκριμένες ώρες, «μιμείται» τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, οι οποίοι δεν είχαν συνεχή πρόσβαση σε τροφή. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιούνται φυσικοί μηχανισμοί αυτοΐασης του οργανισμού, όπως η αυτοφαγία, η οποία συμβάλλει στην ανακύκλωση και απομάκρυνση κατεστραμμένων κυττάρων.
Επίσης, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, όπως η μείωση του σωματικού βάρους, η ρύθμιση του σακχάρου κ.ά.
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για όλους και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνεται πάντα λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού, ειδικά για άτομα με προβλήματα υγείας.
Επιπλέον, σημείωσε τη σημασία της σωστής διατροφής κατά τις ώρες που επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής, καθώς και την ανάγκη για επαρκή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Η ομιλία του κ. Κουρέτα ολοκληρώθηκε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας στην καθημερινή ζωή.
Στην ομιλία το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Μαρία Γαλλιού, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νατάσα Αδαμοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γκουρομπίνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Γκατζόγιας και Κυριακή Παναγιωτοπούλου, ο πρόεδρος Βρυσιών Ντίνος Μπερσιάνης, σύλλογοι κ.ά.
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Στη συνέχεια, ο κ. Κουρέτας ξεναγήθηκε από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος των «Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων» Κώστα Γκουντούλα στο μαγευτικό Σχολικό Μουσείο.
Μέσα από εκατοντάδες σπάνια σχολικά αντικείμενα, βιβλία, έγγραφα, παιχνίδια, ενδυμασίες και μέσα διδασκαλίας, ο περιφερειάρχης «ταξίδεψε» νοερά στη σχολική ζωή του απώτερου παρελθόντος.
Για τους παλαιότερους η επίσκεψη στον χώρο ξύπνησε μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση, ενώ για τους νεότερους αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή της εκπαίδευσης.
Ο κ. Κουρέτας ενημερώθηκε για το έργο των εθελοντών που προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ δε δίστασε να «ξαναγίνει παιδί» παίζοντας με τα παιχνίδια του παρελθόντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass