Μυήθηκαν στην τέχνη της απόσταξης

Στην εντυπωσιακή Γιορτή Τσίπουρου στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2024 13:01

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (του Ανταποκριτή μας)

Το Σάββατοκύριακο η Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου πλημμύρισε από κόσμο, γεύσεις και μουσική, καθώς πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων, που διοργανώνει ο Δήμος Τυρνάβου σε συνεργασία με την ΠΕΔ Θεσσαλίας. Η εκδήλωση σηματοδοτεί την επιστροφή αυτής της παραδοσιακής γιορτής μετά από 15 χρόνια, φέρνοντας κοντά παραγωγούς, πολιτικούς φορείς και λάτρεις του τσίπουρου.

Η γιορτή ξεκίνησε το Σαββατόβραδο με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Τυρνάβου Στέλιο Τσικριτσή, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Μαρία Γαλλιού και τον Δημήτριο Τσέτσιλα, αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης η δημοτική αρχή του Τυρνάβου, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, τιμώντας το σημαντικό αυτό γεγονός για την περιοχή.
Μετά τους χαιρετισμούς, η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία, με τη συνοδεία της ορχήστρας Ντουμαλάνι η οποία διασκέδασε τους επισκέπτες μέχρι αργά. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Τυρνάβου συμμετείχαν ενεργά, με παραστάσεις χορευτικών τμημάτων, όπως ο Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου, ο Χορευτικός Όμιλος «Η Άμπελος» και ο Σύλλογος Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας» από το Μελίσσι Γιαννιτσών, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος που παραβρέθηκε στα εγκαίνια τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αναβίωση της γιορτής και η συμμετοχή σημαντικών εκθετών μαρτυρά τον δυναμισμό του προϊόντος και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.
Παράλληλα επισήμανε ότι η ανοδική πορεία του τσίπουρου Τυρνάβου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν είναι τυχαία και εδράζεται στην αξιοποίηση της παράδοσης, στην ποιότητα του προϊόντος, στο μεράκι και την τεχνογνωσία των παραγωγών για την αμπελουργία και τα αποστάγματα, καθώς και στα τολμηρά βήματα που έγιναν για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών πέρα από την τοπική αγορά. «Το ζητούμενο, όμως, σήμερα για όλα τα αγροτικά προϊόντα είναι να αυξηθεί το εισόδημα που αποφέρουν και συνεπώς θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις προοπτικές που δημιουργούνται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών. Πιστεύω, όμως, ότι με συνένωση δυνάμεων και συντονισμό δράσεων από την πολιτεία μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, παραβρέθηκε στη Γιορτή Τσίπουρου και σε σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την πρωτοβουλία για την αναβίωση της γιορτής μετά από 15 χρόνια, τονίζοντας ότι αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη της δύναμης της παράδοσης και της τοπικής οικονομίας. Κλείνοντας συνεχάρη τον δήμαρχο Τυρνάβου και τους συνεργάτες του για την επιτυχημένη οργάνωση αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης και ευχήθηκε η γιορτή αυτή να γίνει σημείο αναφοράς για την προβολή του τόπου και των τοπικών προϊόντων. «Τέτοιες πρωτοβουλίες προβάλλουν το μοναδικό πολιτιστικό και οικονομικό κεφάλαιο της περιοχής και συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά.
Η χθεσινή μέρα ήταν εξίσου γεμάτη με εκδηλώσεις. Στην ημερίδα για την τέχνη της απόσταξης, που πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Καράσσου, συζητήθηκαν θέματα όπως το νέο νομικό πλαίσιο για τη διήμερη απόσταξη, με την εισήγηση της δικηγόρου Πηνελόπης Ταμπακοπούλου, και η πρόοδος του τσίπουρου στις διεθνείς αγορές, με την παρουσίαση του χημικού-οινολόγου Θάνου Καραθάνου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Ευγενία Μαμάνου και Νίκος Αρβανίτης, καθώς και οι γνωστοί καλλιτέχνες Γιάννης Αϊβάζης και Κατερίνα Ζαρίφη, οι οποίοι έκαναν στη συνέχεια τη βόλτα τους στα περίπτερα, δηλώνοντας χαρούμενοι με την εμπειρία τους. Η χθεσινή μέρα ολοκληρώθηκε με μία ρεμπέτικη ορχήστρα που διασκέδασε τους επισκέπτες στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, προσφέροντας μοναδικές στιγμές σε όλους τους παρευρισκόμενους και τη συναυλία των Argon το απόγευμα. Η Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων αποδείχθηκε μία εξαιρετική διοργάνωση που ανέδειξε την παράδοση, την καινοτομία και τη φιλοξενία του Τυρνάβου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass