Οχι άλλες ανθρωποθυσίες

*ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΠΑΡΚΗ, ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2024 14:25

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος Γιάννης Σκόκας και μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου νομού Λάρισας για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα, αυτή τη φορά σε εκκοκκιστήριο της επιχείρησης όπου βρήκε τραγικό θάνατο μια 25χρονη εργαζόμενη.
Η συναδέλφισσα δέχτηκε θανατηφόρο χτύπημα σε πρέσα του εργοστασίου τη στιγμή που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας μέσα στο συγκεκριμένο μηχάνημα από θυρίδα η οποία δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας θα έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης.
Σημειώθηκε επίσης πως «Δεν είναι όμως «η κακιά η ώρα» όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές! Δεν είναι το «ανθρώπινο λάθος» όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι (επιστημονικά & τεχνικά) για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Για να προστατευτούμε εάν θέλετε από το ανθρώπινο λάθος! Η κύρια αιτία είναι πως μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!
Κι όσοι λένε πως το πρόβλημα είναι εναρμόνιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αναφέροντας πως «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά» παραπλανούν τους εργαζόμενους από την πραγματική αιτία που αναφέραμε και παραπάνω. Γιατί οι παραπάνω εμβληματικοί αντεργατικοί νόμοι ενσωματώνουν ακριβώς αυτές τις πρακτικές. Είναι χαρακτηριστική η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2003/88 για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που στην πράξη επιβάλλει τους όρους δουλειάς - λάστιχο, ως εργαλείο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων.
Για την ΕΕ κανονικότητα στην εργασία είναι οι 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε το διάλειμμα! Μάλιστα, η ΕΕ θεωρεί «αποδεκτή παρέκκλιση» ακόμα και την υπέρβαση του 13ωρου, με τις παρεκκλίσεις να είναι «πολυάριθμες και ποικίλες»!
Παράλληλα εξέφρασαν μια σειρά από αιτήματα εξηγώντας πως θα «μπουν στην προμετωπίδα της διεκδίκησης μπροστά και στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία στις 20 του Νοέμβρη, να γίνουν αφορμή για μαζική συμμετοχή σε αυτή και στην Απεργιακή Συγκέντρωση το ΕΚΝΛ στις 10:30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία». Ακόμα κάλεσαν να εκφραστούν με στήριξη και στη σημερινή Απεργία των Υγειονομικών (12:00 το μεσημέρι στην 5η ΥΠΕ) γιατί εκτός των άλλων οι όροι με τους οποίους εξασφαλίζεται η υγεία των εργαζόμενων ανθρώπων στους χώρους δουλειάς, μια σημαντική πλευρά σε αυτό που ονομάζουμε πρόληψη, την οποία η επιστήμη θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο στην υγεία του λαού!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass