Ανθεκτικότερες ποικιλίες στην κλιματική κρίση

* ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2024 13:55

Η γενετική βελτίωση για απόδοση και ποιότητα, ο γεωργικός πειραματισμός και η ανάλυση δεδομένων, η μοριακή Γενετική και Γονιδιωματική, η ικανότητα ανάκαμψης του γενετικού υλικού μετά από βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, οι γενετικοί πόροι και βιοποικιλότητα και η καλλιέργεια νέων ειδών και η καινοτομία στη σύγχρονη γεωργία ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Imperial και σήμερα στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών, με τίτλο: «Καινοτομία - Ανθεκτικότητα - Βιώσιμη Ανάπτυξη». Η Γενετική Βελτίωση Φυτών αρωγός στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας».

Το Συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με βασικό στόχο να αναδείξει την Καινοτομία, την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του γενετικού υλικού και πώς η γενετική βελτίωση των φυτών θα αποτελέσει αρωγό στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, τόνισε τη στήριξη της Περιφέρειας τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και σε ενδιαφέρουσες δράσεις και πρωτοβουλίες όπως το Συνέδριο Γενετικής Βελτίωσης και πρόσθεσε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να ενισχύσει τους ερευνητικούς φορείς με εξοπλισμό, μέσα από την προκήρυξη των δράσεων του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027», όπως και τις συνέργειες μεταξύ επιστημονικών φορέων από τα προγράμματα RΙS».
Ακόμη, χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Τζανακούλης, ο αντιπρύτανης Γιάννης Στεφανίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημήτρης Ντογκούλης, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Θ. Αραβανόπουλος, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Βλαχοστέργιος, η κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βογιατζή, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Παναγιώτης Χατζηνικολάου.
Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε η σημασία που μπορεί να παίξει η γενετική βελτίωση στην καλύτερη απόδοση και ποιότητα των προϊόντων και καλλιεργειών, ενώ όλοι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν ανθεκτικότερες ποικιλίες σε σχέση με την κλιματική κρίση.
Ακόμη αναλύθηκε η ικανότητα ανάκαμψης του γενετικού υλικού μετά από βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, ενώ υπήρξαν και παρουσιάσεις πρωτοεμφανιζόμενων ερευνητών, οι οποίοι και έθεσαν υποψηφιότητες για το βραβείο «Χρηστίδη».
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις γύρω από τους γενετικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα, την καλλιέργεια νέων ειδών σε σχέση με την καινοτομία στη σύγχρονη γεωργία, την ανθεκτικότητα των γεωργικών οικοσυστημάτων απέναντι σε φυσικές καταστροφές, η εμπειρία του Ντάνιελ στη Θεσσαλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass