Επιμορφωτικό πρόγραμμα για κατανόηση της διαφορετικότητας

* ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2024 13:30

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Ι.Κ.Υ. σχεδίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus, με τίτλο: «Ενδυνάμωση της Σχολικής Κοινότητας: Οικοδομώντας Γέφυρες Συμπερίληψης και Συνεργασίας» τρία μέλη του προσωπικού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας συμμετείχαν στην επιμορφωτική δράση με τίτλο:

«Ένταξη & Διαφορετικότητα στην Τάξη – Διδασκαλία Ενσυναίσθησης, Ενσυνειδητότητας και Κριτικής Σκέψης» , η οποία υλοποιήθηκε στο Reunion της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, στη μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού συμμετείχαν η Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας, Αικατερίνη Καραγιώργου, η κ. Ντάνα Ειρήνη και η κ. Λιάρου Ελένη, ενώ φορέας υποδοχής ήταν ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Erasmus Courses Croatia». Οι υπόλοιποι/ες συμμετέχοντες/ουσες στην επιμόρφωση προέρχονταν από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σλοβενία.
Η επιμόρφωση αφορούσε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύγχρονο σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιαίτερα σε θέματα ενσωμάτωσης μαθητών και μαθητριών με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά και μαθητές και μαθήτριες με ειδικές ανάγκες. Τα μαθήματα του σεμιναρίου αποσκοπούσαν στην κατάρτιση όσον αφορά τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, μέσα από την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στον σχολικό χώρο. Εξετάστηκαν και αναλύθηκαν οι διαδικασίες της σκέψης, αλλά και πρακτικές θετικής στάσης ζωής. Παρουσιάστηκε, η έννοια της «αντίδρασης έναντι της ανταπόκρισης» για την προώθηση ενός πιο φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος και τη μείωση ή εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής εκφοβισμού, μέσα από την κριτική σκέψη και τον ποιοτικό διάλογο. Συζητήθηκαν, επίσης, οι μέθοδοι ανάπτυξης ήπιων δεξιοτήτων στην τάξη και ενίσχυσης της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας, ως στοιχεία αποτελούντα τον ακρογωνιαίο λίθο για την προώθηση της πραγματικής ένταξης και συμπερίληψης, μέσα από βέλτιστες πρακτικές και συνειδητές αξίες.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις και εργαστήρια, ενώ παράλληλα, παρακολούθησαν τη διδασκαλία μαθημάτων στο Middleschool des Tamarins, κατά την οποία παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες πρακτικές του γαλλικού, αλλά και του τοπικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Το επιμορφωτικό υλικό από το σεμινάριο, καθώς και η συνολική εμπειρία που αποκτήθηκε από τη συμμετοχή στην ανωτέρω κινητικότητα, θα παρουσιαστούν στο προσωπικό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπως επίσης και στις σχολικές μονάδες ευθύνης της, μέσω σχετικών δράσεων διάχυσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass