Εξόρμηση στην Ορθόδοξη Σερβία

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ»

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2024 15:11

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν στη Λάρισα οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η «Πορεία Αγάπης» στην Ορθόδοξη Σερβία.
Μετά την πρωινή ξενάγηση στο Βυζαντινό Φρούριο του Βελιγραδίου (αρχές 15ου αι.) και στα αξιόλογα ιστορικά σημεία της πόλης (Πατριαρχείο, Βυζαντινό Μουσείο, Καθεδρικός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Φυλακή του Εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, Δημαρχείο, Βουλή, Πεζόδρομο Βελιγραδίου, Βασιλικά ανάκτορα κ.λπ.), ακολούθησε η επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο του Πατριαρχείου Σερβίας. Εξαίρετη η ξενάγηση από την κ. Natalia, υπάλληλο του Πατριαρχείου, θεολόγο και συγγραφέα, με διερμηνέα τον σεβαστό ιεροδιάκονο του Πατριαρχείου π. Βασίλειο, υιό ιερέως επίσης.

Στις... αποσκευές όλων (μελών και φίλων της Ορθοδόξου Ιεραποστολής που συμμετείχαν), η ανάμνηση της προσκυνηματικής επίσκεψης:
* Στο Μοναστήρι Λέλιτς. Ι.Μ. Αγίου Νικολάου (Λυκίας του Θαυματουργού), ανδρώο μοναστήρι, για προσκύνημα στο Σκήνωμα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Επισκόπου Αχρίδος και μετέπειτα Ζίτσας (Κράλιεβο). Ήταν το σπίτι του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς που ο ίδιος έκτισε, την εκκλησία του χωριού του (Λέλιτς), στη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, που σήμερα είναι το Καθολικό του ανδρώου μοναστηριού εκεί.
* Στο Τσέλιε, γυναικείο μοναστήρι (Τάφος Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, του μεγάλου σύγχρονου «Θεολόγου του Θεανθρώπου» και καθηγητού της Δογματικής). Ελληνομαθής και φίλος της Ορθοδόξου Ελλάδος, όπου σπούδασε την ιερά επιστήμη, με παρότρυνση του Σέρβου Πατριάρχου Ιερεμία... «εάν θέλεις να γίνεις Θεολόγος και να προοδεύσεις πνευματικά, στην Ελλάδα θα πας»!
* Στην Ιερά Μονή της Αναστάσεως του Χριστού (Ηγουμένη η αδ. Πορφυρία, Ελληνίδα), κοντά στην πόλη Κάτς της Μποϊκοβίνα, στο Μοναστήρι Γκρετέγκ, στο βουνό Φούσκα Γκόρα (στην Περιφέρεια Βοϊβοντίνα) και πολύ πλησίον το Μοναστήρι της Αγίας Αγγελίνας, στο Νόβι Σαντ (Μποΐκοβίνα), στην όμορφη αυτήν πόλη, που βρίσκεται το Φρούριο Πετροβαράντιν, στις όχθες του Δούναβη που συνεχίζει τη ροή του ήσυχα για Βελιγράδι, όπου θα δεχθεί τα νερά του ποταμού Σάβου και θα συνεχίσει το ταξίδι του για Ρουμανία και Μαύρη Θάλασσα.
* Στη Ρακόβιτσα (Τάφος Πατριάρχου Παύλου), του απλού, πράου, αφυλάργυρου και ταπεινού Αγίου Σέρβου Πατριάρχου. Στο Μουσείο Tesla, του μεγάλου εφευρέτου του ηλεκτρικού τριφασικού ρεύματος και των μαγνητικών πεδίων (ορθοδόξου, υιού ιερέως και ανιψιού επισκόπου της Σερβικής Εκκλησίας!).
Επιστρέφοντες στη Λάρισα, οι εκδρομείς βρέθηκαν στην πόλη Νις (Ναΐσός), γενέτειρα του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Το 2013, μεγαλοπρεπώς, εορτάστηκε η επέτειος των 1700 ετών από το Διάταγμα Μεδιολάνων «περί ανεξιθρησκείας» του βασιλέως αυτοκράτορος Μ. Κωνσταντίνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass